Blue Grotto på Malta

10 sevärdheter på Malta

Trots sin lilla storlek bjuder Malta på stora sevärdheter. Upptäck allt från den gamla huvudstaden Mdina till pampiga St. John’s Co-Cathedral i Valletta och de urgamla Ggjantija-templen.

St. John's cathedral

1. Mdina

Ett besök i den gamla huvudstaden Mdina är ett måste under resan på Malta! Staden ligger mitt på ön och är även känd som ”The Silent City” – den tysta staden. Här väntar en slående arkitektur där medeltida, höga borgväggar blandas med byggnader i barockstil. De slingrande gränderna kantas av små butiker, restauranger och caféer, och uppifrån murarna bjuds det på panoramautsikt över Malta.

2. St.Johns Co-Cathedral

I Maltas huvudstad Valletta ligger den imponerande katedralen St. John’s Co-Cathedral, som byggdes av Johanniterriddarna mellan 1572-1577. Katedralen är pampigt utsmyckad, där alla detaljer är uthuggna ur stenen och förgyllda med guld. Musiken som spelas ur högtalarna tar en tillbaka till tiden då Maltas riddare samlades i katedralen, och vill du få reda på alla detaljer erbjuds det guidade turer.

Upper barrakka garden

3. War Headquarter Tunnels

Är du intresserad av historiska monument ska du besöka War Headquarter Tunnels i Valletta, som består av 28 000 kvadratmeter av underjordiska tunnlar. Det går endast att se dem via en guidad tur som tar ca en timme – glöm inte slitstarka skor!

4. Upper Barrakka Garden

Vill du hellre hålla dig ovan jord ska du besöka Upper Barrakka Garden, eller Il Barrakka ta Fuq, som ligger ovanför War Headquarter Tunnels. Det här är en vacker park, belägen på Vallettas högsta punkt, med fantastisk utsikt över Grand Harbour och The Three Cities. Missa inte att gå förbi Saluting Battery, ett av de äldsta salutbatterien i världen, där ett kanonskott avfyras varje dag kl.12:00 och 16:00.

5. Grandmaster's Palace

Är Maltas kultur och historia av intresse är Grand Master’s Palace väl värt ett besök. Det här var palatset där ledaren av Maltas riddarorder bodde, men idag fungerar palatset som ett museum med en stor samling av vapen, statyer, målningar och andra historiska föremål. På innegården finns även en mysig trädgård att slå sig ned vid för en paus i solen.

6. The Three Cities

Vid andra sidan vattnet från Valletta ligger ”The Three Cities”, även kända som Vittoriosa, Senglea och Cospicua. Städerna är i princip orörda och anses vara vaggan för den maltesiska historian. Vittoriosa, Senglea och Cospicua var hem och befästning åt befolkningen på Malta och hamninloppet har använts sedan feniciernas tid. Älskar du pittoreska små gränder, blomster och fönsterluckor i färgglada färger ska du besöka Vittoriosa – en riktigt charmig upplevelse!

7. Citadella

Åk på en dagsutflykt till Maltas systerö Gozo, även känd som Maltas trädgård. Huvudstaden heter Rabat, idag kallad Victoria, och är belägen i hjärtat av ön. Ovanför staden vakar Citadella, som under århundraden har fungerat som fristad under attacker mot Victoria. Citadella är som en miniatyr av Mdina med höga borgväggar och charmiga, smala gränder med butiker och restauranger.

8. Victoria

Väljer du att tillbringa hela semestern på ön Gozo är det i huvudstaden Victoria du vill bo. Tempot är lugnt där det mesta kretsar kring torget som kantas av restauranger och caféer – på somrarna myllrar torget av folk! Vid marknaden och längs de smala gatorna hittar du allt från lokala produkter till kläder och hantverk.

Blue Grotto på Malta

9. Ggjantija-templen

Namnet Ggjantija har sitt ursprung från maltesiskans ord för jätte, ”ggant”, då malteserna trodde att de två templen byggts av just jättar. Ggjantija-templen är äldre än Stonehenge i England och användes troligen för ceremonier och ritualer. Vissa av de stora sandstensblocken är över fem meter höga och här finns både dörrvalv, altare och dekorationer. På Gozos arkeologimuseum kan du upptäcka statyer och andra förhistoriska föremål från Ggjantija-templen.

10. Blue Grotto

Blue Grotto på Malta är ett grottsystem av sex grottor, kända för vackra färgglada stenar som påminner om koraller och ovanliga reflektioner av ljus. Den blå himlen reflekteras mot den vita sandbottnen vilket skapar ett starkt kobolt ljus, samtidigt som mineraler i grottans stenar ger ifrån sig färger i orange, lila och grönt. Du upplever Blue Grotto på bästa sätt med en båttur in i grottsystemen, men även utsikten över grottorna från klipporna är magnifik. Den vanligaste bilden är av det 30 meter höga valvet, vilket är en imponerande syn. Då Blue Grotto är väldigt populärt under sommaren är det bäst att åka hit tidigt på morgonen.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malta, hitta och boka en resa till Malta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malta

Vilka är Maltas finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Malta!

Se alla våra restips för Malta

Malta

  • Milt klimat året runt
  • Kristallklart vatten
  • Mängder av sevärdheter
Se alla resor till Malta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här