Vacker utsikt över gamla stand i Dubrovnik

Stadsdelar i Dubrovnik

Dubrovnik erbjuder en stor variation av sevärdheter som du kan uppleva. Gemensamt för alla är den slående naturen, oavsett vilken stadsdel du befinner dig i. I den här resguiden kan du läsa om Dubrovniks mest populära stadsdelar Gruž, Lovrijenac, Komolac och Gamla stan.

Gamla stan

Gamla stan i Dubrovnik är en av stadens mest kända stadsdelar, och finns med på UNECSO’s skydd som ett världsarv. Här väntar flera vackert utsmyckade byggnader i gotisk stil från storhetstiden på 1200-talet. Då var Dubrovnik, med sitt utmärkta handelsläge, en betydande stad. Bland annat ligger ett av Europas tre äldsta apotek som grundades 1317 i Dubrovniks gamla stadsdel. Du kan också besöka världens äldsta botaniska trädgård som grundades någon gång innan 1492 på ett område så stort som 25 hektar. Det finns inga caféer eller restauranger i trädgården, så passa på att ta med en matsäck och ha en mysig picknick i parken.

Komolac

Stadsdelen Komolac ligger i nordöstra delen av Dubrovnik, och bjuder på ett vackert kuperat landskap med frodig grönska. Här finns även en stor restaurangtät hamn där stora yachter lägger till. I Komolac finns också världens kortaste fors, Ombla, som endast är 30 meter lång från källa till mynning. Ombla har under årens lopp varit en källa för dricksvatten till Dubrovnik.

Är du intresserad av historiska platser kan du besöka kyrkan St. Stephen och dess gamla kyrkogård som har gravstenar från så tidigt som år 1000.

Dubrovnik Gamla stan - restips Apollo.se

Gruž

Stadsdelen Gruž ligger ca två kilometer norr om Gamla stan i Dubrovnik, och har lockat semesterfirare sedan 1200-talets början. Då var det adeln som kom hit för att koppla av, idag är det människor från hela världen som kommer hit.

Här får du inte missa att besök den populära marknaden, en livlig marknad där du kan köpa färsk frukt, grönsaker, fisk och kött. Här får du uppleva det genuina Kroatien och den lokala kulturen. Marknaden är öppen dagligen från tidig morgon till sen eftermiddag.

Förutom att besöka den lokala marknaden kan du promenera runt och njuta av den vackra utsikten och atmosfären. Söker du lite mer äventyr kan du ta dig ner till stranden och prova på att snorkla i det kristallklara vattnet. På kvällen kan du äta och dricka gott på någon av alla bra och mysiga restauranger. 

Lovrijenac

I södra delen av Dubrovnik ligger stadsdelen Lovrijenac. Hit kommer turister från hela världen för att besöka den stora Lovrijenac-fästningen, eller Sankt Laurentius fästning och ”Dubrovniks Gibraltar” som den också brukar kallas. Fästningen, byggdes som en strategisk försvarspunkt omkring år 1100, och ligger längst ute på en klippa 37 meter över havet. Utsikten från fästningen är magisk och väl värd att besöka! Du kan också ta en guidad tur för att höra om varför fortet byggdes, hur det kommer sig att väggarna är tunnare mot staden och tjockare mot havet och andra spännande historier.