Mat_i_Rom

Mat i Rom

I Rom är det vanligt att äta middag kring åtta/nio-tiden på kvällen. Att äta mat är en stor livsglädje för både invånarna i Rom och i hela Italien, det är något man gör med hela familjen och som både är trevligt och gärna får ta tid. Vägen till hjärtat går verkligen genom magen för italienarna. Här är vad och hur du ska äta för att känna samma sak!

En italiensk måltid

I Italien äter man mer än förrätt, varmrätt och efterrätt. Middagen är istället uppbyggd med aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto och dolce.

Aperitivo

I Sverige skulle vi kalla en aperitivo för aperitif. Det är en liten fördrink innan maten.

Antipasto

Antipasto är en liten aptitretare innan själva måltiden sätter igång. Det kan vara charkuterier av olika slag som prosciutto och ost, oliver eller bröd.  

Primo Piatto

Primo Piatto är den första varmrätten av två. Det kan vara en liten pasta, en soppa eller dylikt.

Secondo Piatto

Den andra varmrätten är likt vår varmrätt. Det är som oftast en köttbit, fisk eller fågel som du beställer tillsammans med en sidorätt - även kallad contorni - som potatis, sallad eller ris.

Dolce

Dolce är såklart stjärnan på verket, efterrätten! Ofta är det ost och/eller frukt.

Maten och drycken du måste prova i Rom  

Pasta smakar bäst i Rom

Väl i Rom är det ett måste att prova på en klassisk pastarätt, gärna på en enkel trattoria. Känns det tråkigt? Vänta tills du fått prova en pasta Carbonara gjord i Rom. En annan känd pastarätt i Rom är pasta Arrabbiata, som i grund och botten är en het tomatsås. Lägg till lite sidfläsk i pastan och du äter en Bucatini Amatriciana. 

Kaffe á la Rom

En annan sak som görs annorlunda i Rom än i Sverige är kaffedrickandet. Kaffe tar du ståendes vid bardisken och inte i en to-go mugg eller vid ett bord över en fika. Det ska gå fort! Det närmsta du kommer vårt svenska kaffe är att beställa en Americano. 

Glass i stora lass

Många är det som tycker att världens godaste glass görs och äts i Rom. I Rom väntar en ny glassbar - gelateria - runt varje hörn. Här säljs italiensk glass - gelato - i alla möjliga smaker och kombinationer. Prova glassbarskedjan San Crispino, eller glassbaren Giolitti nära Spanska trappan, och avgör själv. Är det en riktigt het dag i Rom kan du prova en svalkande dryck från Rom, grattachecca, som är krossad is med fruktsirap eller fruktjuice. 

Vin på en fraschetta

Vill du få en genuin känsla av hur italienare lever sitt liv i Rom kan du dricka vin på en ”fraschetta”. En fraschetta är en slags vinbar, utan att vara en bar per se. Förr i tiden, när det fanns fler fraschettas, tog man med sig sin egen mat till restaurangen och värden stod för vinet. Idag finns det som oftast i alla fall något tilltugg att köpa på en fraschetta.

Mat_dryck_Rom