Göra i Reykjavik, restips på Apollo.se

Göra i Reykjavik

Trots sin ringa storlek finns det massor av saker att göra i Reykjavik. Har du bockat av naturupplevelser kan du vända dig till museer, opera, fina sevärdheter och roliga aktiviteter.

Hallgrímskirkja – Islands mest kända kyrka

Den mäktiga Hallgrímskirkja med sin 73 meter höga topp syns från de flesta håll i staden och är ett måste på semester i Reykjavik. Kyrkan, som anses vara Reykjaviks mest kända sevärdhet, ritades av arkitekten Guðjón Samúelsson. Hallgrímskirkja anses vara ett nationalmonument, och byggdes till äran av poeten Hallgrímur Pétursson. Det tog närmare 20 år att bygga klart kyrkan, som stod färdig 1986. Stå emot höjdrädslan och kliv upp i kyrktornet – härifrån är utsikten över Reykjavik oslagbar!

Reykjavik jazzfestival

En gång om året fylls Reykjavik av jazzentusiaster, när Reykjaviks jazzfestival tar plats. Festivalen har arrangerats årligen sen 1990 och presenterar både lokala talanger liksom internationella gäster. Jazzfestivalen i Reykjavik brukar ligga på hösten, 2019 är det datumen 4-8 september som gäller.

Hallgrímskirkja på Island, restips på Apollo.se
Museet Perlan på Island, restips på Apollo.se

Museum i Reykjavik

Den musei-tokiga kommer kunna fylla sina dagar i Reykjavik med alla möjliga museum. Vill du se hur islänningarna bodde förr i tiden är det friluftsmuseet Árbæjarsafn du ska bege dig till. Museet ligger strax utanför stadskärnan och består av gamla, fina trähus och en fin samling av äldre byggnader. På museet Perlan får du veta mer om det rika natur- och djurliv som finns på Island, och om vulkaner och glaciärer. Från museets utsiktsdäck har du utsikt över hela Reykjavik. En av höjdpunkterna på Perlan är en isgrotta gjord av isländsk snö och aska. Grottan är hundra meter lång och byggdes med över 350 ton snö.

Även Islands nationalmuseum ger en inblick i hur det var att bo på Island förr i tiden. Följ med på en resa genom dåtid, nutid och framtid med fokus på samhälle och kultur. Museet öppnade redan 1863. Konstälskare bör besöka konstmuseet Reykjavík Art Museum Ásmundarsafn, det som var den isländska skulptören Ásmundur Sveinssons hem och arbetsplats.

Opera i Reykjavik

En operaföreställning i Reykjavik är en upplevelse man sent glömmer. Vill du inte se en hel föreställning kan du ändå passa på att besöka det mäktiga operahuset, Harpa. Byggprojektet började egentligen redan 2007, men sattes på paus när Islands ekonomi kraschade. 2009 fortsatte man och operan stod klart 2011. Harpa har vunnit Mies van der Rohe-priset för sin arkitektur, som är designad för hylla Islands natur. Vintertid tänder man ljusen och en vacker ljusshow som påminner om ett norrsken syns på himlen. Vill du uppleva en operaföreställning på plats köper du enklast biljetter på Harpas hemsida.

Hjärtat av Reykjavik – gamla stan

Reykjavik har en liten, liten del som benämns som gamla stan. Det är området mellan hamnen och sjön Tjörnin, och kan egentligen beskrivas som hjärtat av Reykjavik. Gamla stan är känt för sina färgglada trähus på rad, Raðhús (rådhuset) och Alþingi (parlamentet). På gamla stans torg, Austurvöllur, väntar caféer och grönska. Slå dig ned och titta på förbipasserande människor i sällskap av en god kopp kaffe!

Reykjavik Family Park and Zoo

Du som reser till Reykjavik med barn kan passa på att besöka Reykjavik Family Park and Zoo – ett zoo med isländska bonddjur, rådjur, sälar och arktiska rävar. Här ligger också den botaniska trädgården i Reykjavik. Förutom djur och vackra växter finns en karusell, båtar, segways och andra roliga aktiviteter för hela familjen.

Se fler restips till Reykjavik

Reykjavik Family Park and Zoo, restips på Apollo.se