De fem största resetrenderna
- så reser vi helst 2023

Nya äventyr, välmående och lokala matupplevelser. 2023 blir året då vi kliver utanför vår trygghetszon och söker nya spännande erfarenheter. Därför uppmuntrar Apollo svenskarna att Go. Live a little!

2023 ser ut att bli året då svenskarna tar tillbaka semesterresandet, trots elkris och ökade utgifter. I en undersökning på uppdrag av Apollo svarade över hälften av svenskarna att sparande till resor, i form av sol, storstad eller sportrelaterade resor är det som prioriteras högst.

- Försäljningen av sommarens resor är i full gång och ger redan en tydlig indikation på de trender som kommer att prägla året. Några av dem har vi sett öka under flera år nu, så som träningsresor och lokala upplevelser, och nu kan vi se att svenskarna är redo för ännu mer äventyr, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Apollos försäljningssiffror och den nyligen genomförda undersökningen visar att dessa kommer bli årets fem största resetrender:

Zipline i magiska omgivningar i Kroatien Testa zipline i magiska omgivningar i Kroatien

1. Vi söker nya impulser och upplevelser

Äventyrsandan har byggts upp rejält hos många av oss de senaste åren, och nu vill vi verkligen upptäcka världen. Vi vill tänja på gränserna, kliva utanför vår trygghetszon och Go. Live a Little! När vi väljer destination styrs vi i större utsträckning av de upplevelser som erbjuds – från zipline och yachtsemester i Kroatien och surfing i Portugal, till vandring genom djupa raviner och öluff i Grekland. Dessutom kommer vi i mycket större utsträckning att undvika de större turistresemålen, vilket hjälper till att sätta nya destinationer på kartan. Hört talas om Limnos? Du kommer snart!

2. Vi äter lokalt

Undersökningen från Apollo visar att matupplevelser (12%) och lokal kultur (11,5%) är det vi värdesätter mest under semestern – endast besegrade av sol och bad, men det kan väl ingen klandra oss nordbor för? Dessutom svarar majoriteten att de är mer villiga att prova ett nytt kök under semestern än hemma.

Vy över Sivota retreat Vy över Apollo Sports-hotellet Sivota Retreat powered by Playitas

3. Vi går på djupet

Det är dags att lära känna de platser vi besöker. Intresset för mindre och familjeägda hotell har blivit större. Bland annat har efterfrågan på Apollos koncepthotell Mondo Local ökat. Behovet av att upptäcka platser har lett till att vi gör mer research i förväg, och det är främst genom familj och vänner (48%) och sociala medier (38%) som vi finner inspiration inför semestern.

4. Vi värdesätter egentid och träning

Under 2023 handlar semestern lika mycket om egentid och välmående som kvalitetstid med familjen. Det blir allt vanligare att unna sig en utlandsresa för sin egen skull – främst för träning, sport och välbefinnande. Apollos Sports-hotell är hittills de mest sålda hotellen för sommaren och det säger mycket om den enorma efterfrågan. Många ger sig även ut på solosemester för första gången, och även då väljer majoriteten att åka på träningsresa.

Apollo Mondo Boutique-hotellet Isola Verde i Sivota Apollo Mondo Boutique-hotellet Isola Verde i charmiga Sivota

5. Vi väljer skräddarsydda resor

Det är inte bara träningsentusiaster som väljer skräddarsydda hotellupplevelser efter egna intressen. Hela sju av tio av de som hittills säkrat årets sommarsemester genom Apollo har valt att resa med Apollos koncepthotell – Apollo Mondo.

- Semestern är för många årets höjdpunkt eftersom de innebär en paus från vardagssysslor. Därför strävar vi efter att ha hotell som är anpassade efter människors personligheter och livsfaser, och att man kan känna sig som hemma från första stund. Det är precis vad Apollo Mondo är. Ett hem hemifrån, anpassad för dig oavsett var du befinner dig, fortsätter Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i oktober 2022 av Mantap på uppdrag av Apollo. Undersökningen hade över 1000 respondenter i åldrarna 18–66+ år och genomfördes i Sverige, Norge, Danmark och Finland.


Tips & inspiration
 Hitta värmen året runt, läs våra reseguider eller signa upp dig till vårt nyhetsbrev.

Värmeguiden

Hitta värmen året runt med vår värmeguide! Vi tipsar om vilka resmål som passar dig baserat på hur varmt du vill ha det på din semester.

Hitta värmen med värmeguiden

Reseguider

I våra reseguider hittar du tips på de mysigaste restaurangerna, finaste stränderna, mest intressanta sevärdheterna och mycket mer!

Läs våra restips

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här