De fem största resetrenderna

- så reser svenskarna 2024

-  Svenskarna har blivit riktiga globetrotters - vi prioriterar resor och utforskar ständigt nya platser och sätt att resa på. Några av de trender som vi tror att vi kommer att se mycket av 2024 har funnits länge, medan andra kommer som en överraskning. Det visar att vi är mycket mer äventyrliga än vad vi ofta tror", säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo. 

Baserat på egna försäljningssiffror och resultat från en reseundersökning* är detta de resetrender som Apollo har starkast tilltro till 2024: 

Apollo Mondo Local Apollo Mondo Local - för dig som vill se och uppleva det genuina med lokala hotell.

1. Semestern prioriteras 

Efter en månad med snökaos och isande kyla är det inte svårt att förstå varför utlandssemestern står så högt i kurs i den svenska behovspyramiden. Trots prisökningar och räntehöjningar visar en undersökning* från Apollo att mer än 4 av 10 planerar att fortsätta resa som tidigare. 

Att semestern fortfarande prioriteras återspeglas också i researrangörens egna siffror - som hittills i år ligger 15 procent över samma tid förra året. Medan Kanarieöarna, Egypten och Förenade Arabemiraten toppar listan för vintern är det Grekland som står ut som den klara vinnaren i sommar. Hela 7 av 10 av Apollos sommarbokningar hittills går till en grekisk ö eller stad. 

2. Vi reser med våra hjärtan

Även om vi håller oss till klassiska semestermål är det en stor del av oss som i år utforskar nya och mer orörda sidor av våra favoriter. Hos Apollo är det resmål där massturismen lyser med sin frånvaro som hittills har haft den största försäljningsökningen. Har du hört talas om öarna Limnos? Tilos? Plakias? Det kommer du snart att göra! 

Samtidigt ökar intresset för autentiska hotellupplevelser. Mondo Local är researrangörens hotellkoncept som både växer snabbast och har flest återkommande gäster. En stor andel av gästerna återvänder hit år efter år. 

- De flesta av oss föredrar definitivt det personliga och genuina framför det kommersiella och internationella. Att bo på ett litet, familjeägt hotell förhöjer inte bara hela semesterupplevelsen eftersom man får smaka, känna och höra det land man besöker - man kommer också närmare lokalbefolkningen. För många har det blivit ett slags ny definition av en sommarstuga", säger Krantz. 

Kombinationsresor i Grekland Maxa upplevelserna på semestern – kombinera flera resmål!

3. Resor med ett syfte

En reseform som vi sett en trend mot under flera år är träningsresor, men det som en gång var förbehållet specialintresserade har nu blivit en trend bland alla målgrupper. Hos Apollo är det researrangörernas renodlade sporthotell som dominerar försäljningslistorna - och bakom bokningarna hittar vi allt från familjer, kompisgäng och ensamresenärer till elitidrottare. 

- Att resa med fokus på fitness och wellness har blivit så trendigt att det har fått ett eget smeknamn: transformational travel. "Vi reser helt enkelt för att utveckla oss själva, träna, utöva våra intressen och träffa likasinnade - och detta har lett till rekordmånga människor som reser på egen hand", säger Krantz. 

Trenden har också blivit ett faktum för seniorer, som är mer aktiva än någonsin. Intresset för aktivitetsfyllda semestrar har blivit så stort att Apollo har utvecklat ett resekoncept skräddarsytt för målgruppen 55+: Apollo Silver. Dessutom lanserar researrangören i år temabaserade evenemang med fokus på fysisk aktivitet och dans! 

4. En resa, flera resmål 

Medan 90-talet för länge sedan har gjort comeback i modet, kommer 80-talet att pryda resescenen 2024. Ö-hoppning är tillbaka för fullt! Sedan Apollo lanserade sina första kombinationsresor har intresset ökat så dramatiskt att researrangören i år utökar utbudet ytterligare. Bara i Grekland kan svenskarna välja mellan totalt 65 olika kombinationsalternativ - från ö hoppning i Kykladerna till två olika semesterorter på en och samma ö. 

- Våra kombinationsresor kan ses som en uppgradering av traditionell ö-hoppning. Du kan välja mellan otaliga olika resmål, hotell och reslängder, samtidigt som du bokar allt i förväg. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att färjorna är slutsålda eller hotellen fullbokade mitt i högsäsongen, utan att du behöver kompromissa med äventyret", förklarar Krantz. 

Semester i Villa Nama Seaside Villas i Kanali, Grekland.

5. Under samma tak

En trend som Apollo har märkt ökar är att allt fler väljer att resa i grupp. Tidigare har gruppresor i stort sett varit förbehållna årsdagar och bröllop.  Nu väljer allt fler att inte bara semestra med endast sin egen närmsta familj, utan man väljer att även ta med kompisgänget eller svärföräldrarna. Det har lett till en ökad efterfrågan på stora lägenheter, hus och villor - och inte minst hotell med ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar. 

- Det är allt från storfamiljer till flera barnfamiljer och grupper av vänner som inte bara vill resa tillsammans, utan också bo tillsammans. Personligen förstår jag detta mycket väl. Det skapar inte bara en känsla av gemenskap, det lönar sig ofta också ekonomiskt. Om du reser med små barn är det ännu bättre eftersom ni alla kan hjälpa till med inte bara det praktiska men även med lekarna", säger Krantz 

Om undersökningen:

*Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Apollo i augusti 2023. Undersökningen hade över 1 000 respondenter i åldern 18–70 år i Norge, Sverige, Danmark och Finland. 


Tips & inspiration
 Hitta värmen året runt, läs våra reseguider eller signa upp dig till vårt nyhetsbrev.

Värmeguiden

Hitta värmen året runt med vår värmeguide! Vi tipsar om vilka resmål som passar dig baserat på hur varmt du vill ha det på din semester.

Hitta värmen med värmeguiden

Reseguider

I våra reseguider hittar du tips på de mysigaste restaurangerna, finaste stränderna, mest intressanta sevärdheterna och mycket mer!

Läs våra restips

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här