Pass och visum

För att inget ska komma i vägen för din semester, bör du läsa reglerna för pass och visum noga. Nedan finner du villkor för destinationer dit vi flyger med charter. Har du bokat en paket- eller flygresa som du har paketerat själv, eller enbart hotell hänvisar vi visumfrågor till respektive lands ambassad och konsulat. För allmän passinformation se polisens hemsida.

Informationen nedan gäller endast för reslängder som är presenterade i Apollos program. Uppgifterna gäller för svenska medborgare. För svenska medborgare med annat ursprung kan visum krävas. Kontrollera detta med ambassaden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar vad gäller priser, pass- och visumregler. 

Id-kontroll av flygpassagerare

Enligt EU-direktiv har Sverige infört krav på ID-kontroll av passagerare också vid incheckning och ombordstigning på planet. Detta för att säkerställa att en passagerare som har checkat in bagage också medföljer på flygningen. Kravet gäller samtliga utrikesavgångar. Godkända ID-handlingar är pass, körkort och SIS märkta ID-kort, där din nationalitet framgår.

Schengen

Vid in- och utresa i land som står utanför Schengensamarbetet sker kontroll av dina resedokument inklusive pass på sedvanligt vis. Vid in- och utresa i land som ingår i Schengensamarbetet sker ofta ID-kontroll i samband med incheckningen. Däremot sker ingen passkontroll från polisens sida. Det nationella identitetskortet, som utfärdas av Polisen och som gäller för resa inom Schengenområdet är en fullgod resehandling i form av ett ID-kort och som styrker såväl innehavarens identitet som medborgarskap. Det godtas av flygbolag, rederier, bussbolag och hotell.

Pass

I många länder måste du kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid incheckning på hotell eller på anmodan av polis eller annan myndighet. Pass är i dessa fall oftast den enda giltiga identitetshandlingen. Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Detta gäller såväl barn som vuxna. Observera att det krävs pass med fotografi även för spädbarn. För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För exakt information, kontakta berörd ambassad.

Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Kontrollera att ingen sida i passet på något sätt är skadad. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

För ytterligare frågor om pass, läs mer på polisens hemsida. Apollo ansvarar inte för följderna om en resenär inte har giltigt pass eller visum.

Vilka länder kräver visum?

För inresa till vissa länder krävs visum och det är resenärens ansvar att se till att erforderligt visum finns vid avresa, se paragraf 8:3 i de allmänna resevillkoren. Visumansökningar handläggs av respektive lands ambassad. Information om vilka länder i Apollos program som kräver visum hittar du i listan nedan.

 

Land

Krav

 

Albanien

För nordiska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 30 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter att du lämnat landet. För övriga upplysningar hänvisar vi till Albanska ambassaden på telefon 08-731 09 20 eller deras hemsida.   När du bokat en resa med oss måste du inkomma med dina passuppgifter innan avresa – ett formulär sänds ut till din angivna mejladress i din bokning innan avresa där du fyller i de efterfrågade uppgifterna. Du kan även lämna dina uppgifter här

Bulgarien

För nordiska medborgare krävs inget visum. Nordiska medborgare får stanna i Bulgarien i 30 dagar utan visum. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter att du lämnat landet. För vidare information hänvisar vi till Bulgariens konsulat på telefon 08-202527 och deras hemsida.

Cypern

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För vidare information hänvisar vi till Cyperns ambassad på telefon 08-24 50 08 och deras hemsida.

Dominikanska republiken

Registrering av passuppgifter
När du reser till Dominikanska republiken måste du registrera personuppgifter i förväg då resan kommer att gå över amerikanskt luftrum. Detta kallas Secure Overflight Information.

Om du reser med Thomas Cook, måste du lämna dina uppgifter till Thomas Cook senast 8 dagar innan avresan. Observera att du fortsatt kan boka en resa som går senare än fem dagar tills avresa. Uppgifterna behöver då lämnas omgående. Registrera personuppgifter, bokningsnummer och avresedatum – det måste skrivas exakt som det står i ditt pass. Logga in via Thomas Cooks airshop och registrera uppgifterna här! (öppnar 120 dagar innan avresa)

För svenska medborgare krävs inget visum. Turistkort erhålls ombord på flygplanet när du reser med Thomas Cook.

Kryssningspassagerare betalar ytterligare en utreseskatt på 20 USD vid ombordstigning fartyg och 10 USD vid avstigning fartyg, och ger en total summa på 30 USD/person.  Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter din hemresa. Observera att den Svenska ambassaden informerar om att Dominikanska republiken inte alltid tillåter inresa för personer med provisoriska pass. För personer med annat medborgarskap än svenskt eller ytterligare frågor  hänvisar vi till Dominikanska republikens ambassad på telefon 08-667 46 11.

Egypten

För inresa i Egypten krävs visum. Detta bokas och betalas i samband med beställning av din resa. Visumet kostar 220:- och erhålls på flygplatsen i Hurghada. För svenska  medborgare behövs ingen ansökan göras i förväg – allt ordnas på flygplatsen vid ankomst. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter det att du lämnat Egypten. Har du inget svenskt medborgarskap ber vi dig kontakta Egyptens konsulat på telefon 08-459 98 70 eller gå in på hemsidan.  

Förenade Arabemiraten

För svenska medborgare fås visum vid ankomst (giltigt 90 dagar). Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att du lämnat landet. Är passet trasigt eller har kortare giltighetstid kan du nekas inresa i landet. Provisoriska pass accepteras inte. Man får heller inte ha Israeliska stämplar i passet. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad för besked om passregler och visumkrav. Utländska medborgare som bokat en charterresa kan kontakta Apollo på 0771-37 37 37 för att få hjälp med visumansökan till en kostnad av 900 kronor per person, senast 14 dagar före avresa. Förenade Arabemiratens ambassad, nås på telefon 08-411 12 44 eller mejl [email protected]. För mer info, klicka här.

Grekland

För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. För vidare information hänvisar vi till det grekiska konsulatet på telefon 08-545 660 15.

Indien

För resor upp till 30 dagar
Från och med den 15 augusti 2015 kan svenska medborgare ansöka om E-visa till Indien. E-visa ansöks här och ska göras senast fyra dagar innan avresa. 

För resor över 30 dagar
Reser du längre än 30 dagar, var god kontakta Cox and Kings som handhar visum till Indien.

Övriga villkor

  • Observera att det krävs särskilda visumhandlingar om du vill använda samma visum för flera inresor i Indien.
  • Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader från det att du gjort din visumansökan.
  • Handläggningstiden för att få visum är cirka 3 veckor.
  • Tänk på att se till att ha giltiga visumhandlingar inför din resa.
  • Apollo ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Indien.

Avbokning vid nekat visum
Om du får avslag på ditt visum, får du avboka din resa kostnadsfritt om du har Apollos avbeställningsskydd.

  • Apollos avbeställningsskydd måste ha bokats i samband med bokningen
  • Visum ska ha sökts senast 14 dagar innan avresa
  • Alla kriterier vid sökandet av visum ska vara uppfyllda, t.ex. giltigt pass och andra erfordrade dokument
  • Kopia på beslut måste skickas till Apollo efter avbokning för att full återbetalning
  • Gäller charterresor. Ej resor som du paketerar själv. 

Indonesien

Sedan 10 juni 2015 undantas svenska medborgare med ordinarie pass (ej provisoriskt) kravet på visum till Indonesien för turistbesök upp till 30 dagar. Kravet för detta är att det ordinarie passet är giltigt i minst sex månader vid inresan till Indonesien och att resenären kan uppvisa en utresebiljett ur Indonesien. 

Kontakta Indonesiens ambassad på telefon 08-545 55 880 eller besök Indonesiska ambassaden hemsida för mer information. 

Israel

För Skandinaviska medborgare krävs inget visum. I landet får man stanna i 90 dagar utan visum. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter att du lämnat Israel. För övrig information hänvisar vi till Israels ambassad på telefon 08-52806540.

Italien

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet ska vara giltigt under hela din vistelse i landet. För vidare information hänvisar vi till Italienska ambassaden på telefon 08-44 05 280

Jordanien

För svenska medborgare krävs visum. Detta erhålls vid ankomst utan kostnad. Utreseskatten ingår i resans pris. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man lämnat landet. Observera att man kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass. För mer information hänvisar vi till det Jordanska konsulatet på telefon 08-24 20 33 eller besök deras hemsida.

Kap Verde

För inresa till Kap Verde krävs visum. Detta bokas och betalas i samband med beställning av din resa när du bokar en charterresa. Visumet, som är giltigt i max fyra veckor, kostar 250:- per person och erhålls vid ankomst på Kap Verde. Passuppgifter för visumhantering måste vara Apollo tillhanda senast 10 dagar innan avresa. Ett formulär sänds ut till din angivna mejladress i din bokning innan avresa där du fyller i de efterfrågade uppgifterna. Du kan även lämna dina uppgifter här!  Har passuppgifter inte inkommit till Apollo senast 10 dagar innan avresa, måste visum sökas på flygplatsen vid ankomst. Detta kan innebära långa väntetider samt en extra avgift på 25 euro per person som betalas på plats.
Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum.

Kroatien

För svenska medborgare krävs det inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För mer information hänvisar vi till 08-44 05 280 eller besök deras hemsida

Kuba

Registrering av passuppgifter
När du reser med Thomas Cook till Kuba måste du registrera personuppgifter i förväg då resan kommer att gå över amerikanskt luftrum. Detta kallas Secure Overflight Information. Du måste lämna dina uppgifter till Thomas Cook senast 5 dagar innan avresan. Observera att du fortsatt kan boka en resa som går senare än fem dagar tills avresa. Uppgifterna behöver då lämnas omgående. Registrera personuppgifter, bokningsnummer och avresedatum – det måste skrivas exakt som det står i ditt pass.
Registrera uppgifterna här (öppnar 120 dagar innan avresa)

Visum
Turistvisum krävs för inresa till Kuba. För dem som reser med Thomas Cook Airlines vintern 2016/2017 ingår detta och utlämnas ombord på flyget. Kortet fyller man i under flygningen och det är mycket noga att detta blir korrekt ifyllt. Observera att detta endast gäller nordiska medborgare. För resenärer med annat medborgarskap hänvisar vi till Kubas ambassad direkt på telefon 08 54583277 eller till deras hemsida.

OBS!
Enligt kubansk lag krävs det att alla resenärer kan visa ett bevis på reseförsäkring som täcker kostnader för eventuell sjukhusvistelse, läkarbesök, medicin samt hemtransport. Detta intyg ska vara utfärdat på engelska och fås via ditt försäkringsbolag, där du har din hemförsäkring. Har du tecknat en heltäckande reseförsäkring med Apollo (Gouda) kontaktar du Gouda för att få detta. Har du inte något intyg med dig kan du nekas inresa i landet.

 

Maldiverna

Svenska medborgare erhåller turistvisum med 30 dagars giltighetstid vid ankomst till Maldiverna. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter inresa.

Malta

För Svenska medborgare behövs inget visum för vistelse upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter att du lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Maltas konsulat i Stockholm på telefon 08-677 54 00.

Marocko

Marocko  För Svenska medborgare behövs inget visum för vistelse upp till 90. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För mer information hänvisar vi till Marockanska Ambassaden på 08-545 511 30.

Mauritius

För svenska medborgare behövs inget visum för inresa i Mauritius för vistelse i upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i 6 månader efter att du lämnat landet. Du rekommenderas kontakta Mauritius ambassad för att få uppdaterade upplysningar om gällande visumbestämmelser på 08-796 95 92.

Mexiko

För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Mexiko. Passet måste vara giltigt under hela din vistelsetid i landet. Turistkort erhålls ombord på flyget och ska uppvisas ifyllt vid passkontrollen där det stämplas. Kortet måste visas upp vid hemresan, tappar man bort kortet utgår det böter. För mer information hänvisar vi till Mexikos ambassad på telefon 08-663 51 70 eller besök deras hemsida.

Montenegro

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse i upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt 3 månader efter du lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Montenegros ambassad i Stockholm på telefon 08-218 436. 

Oman

För svenska medborgare krävs visum. Detta erhålls på plats för vistelse upp till 30 dagar mot en kostnad från 20 OMR per person. Kostnaden betalas i lokal valuta eller med kreditkort. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man har lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Omans ambassad i Berlin på telefon +49 30 8 10 05 00.

Portugal

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För mer information hänvisar vi till Portugals konsulat på telefon 031-20 18 90.

Seychellerna

Nordiska medborgare erhåller 30 dagars turistvisum vid ankomst. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Seychellernas ambassad: telefon 090-122512.

Singapore

För svenska medborgare krävs inget visum för besök kortare än 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader vid inresan i Singapore. För mer information hänvisar vi till Singapores ambassad i Berlin på telefon +49 30 2263 430

Sri Lanka

Från och med den första januari 2012 krävs speciellt inresetillstånd till Sri Lanka. Ansökan görs elektroniskt på www.eta.gov.lk mot en avgift. Det går att ansöka om detta vid ankomst till Sri Lanka, då mot högre avgift. Vi rekommenderar att ansöka om inresetillståndet innan avresa då köerna på flygplatsen ofta är långa. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. För mer information hänvisar vi till Sri Lankas ambassad i Stockholm på telefon 08- 66 36 523 eller besök deras hemsida.

Spanien

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i Spanien. Observera att körkort eller vanliga id/bankkort inte är godkända resehandlingar. För mer information hänvisar vi till Spaniens konsulat på telefon 08-667 94 30.

St Lucia

Visum krävs ej för skandinaviska medborgare för vistelse upp till 28 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det man lämnat landet.

Thailand

För skandinaviska medborgare krävs inget visum. Sker ankomsten till Thailand via en internationell flygplats erhåller man ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att du ankommit till Thailand, undantag finns – se www.thaiembassy.se eller tala med Thailands ambassad på telefon 08-588 04 250. 

När du flyger till Thailand, flyger du över ryskt territorium. Ryska myndigheter kräver utökad information om passagerare vars flyg går över ryskt territorium. Dessa uppgifter uppger du vid incheckning på flygplatsen i Sverige. 

Tobago

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 3 månader. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter ankomst till Tobago.

Tunisien

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse i upp till 90 dagar.. Passet måste vara giltigt minst under hela vistelsen i landet. Tunisiens Ambassad, tel: 08-545 855 20.

Turkiet

Svenska medborgare erhåller visum vid ankomst, giltigt i 90 dagar. Från och med 1 januari 2015 måste passet ha en giltighetstid på minst 150 dagar vid inresan i Turkiet (kortare giltighetstid resulterar i nekat inträde i landet). För innehavare av norskt pass krävs visum. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40 eller besök deras hemsida.

Vietnam

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse upp till 15 dagar. Vill man stanna längre än 15 dagar eller resa tillbaka till landet inom 30 dagar krävs visum. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man lämnat landet. För att ordna visum hänvisar vi till Vietnams ambassad eller telefon 08-556 210 70.