Bra att veta om kryssningar

Inför en kryssning kan det vara en hel del att tänka på. Här kan du ta del av det mesta som är bra att veta, såväl inför som under själva resan. Om du inte hittar svaret på din fråga här är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss. Här kan du se mer och boka en kryssning.

Biljetter

Vi skickar en biljett till dig cirka två veckor före avresa, förutsatt att slutbetalningen är oss tillhanda. Beroende på ditt val får du biljetten via mejl eller post.

Bokningsbekräftelse

I beställningsbekräftelsen finner du all information om din resa. Här kan du se priser, eventuella rabatter, resmål, namn på fartyget, hyttkategori, måltider och flygtider. Det är viktigt att alla namn överensstämmer med namnen i passet, annars kan man nekas ombordstigning. Om ditt namn skulle vara felstavat eller om uppgifterna på annat sätt inte stämmer bör du kontakta oss omedelbart. Läs mer om bokningsbekräftelse.

Biljetter

Vi skickar en biljett till dig cirka två veckor före avresa, förutsatt att passagerarinformationen är registrerad på kryssningen och betalningen är oss tillhanda. Du får du biljetten via mejl eller post, baserat på ditt val.

Pass

För samtliga kryssningar krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum oberoende av var du kryssar. Mer information om pass och visum finner du här.

Restriktioner

Vid graviditet

Vid graviditet får du delta i en kryssning fram till vecka 23. Rederierna kräver ett läkarintyg på engelska som styrker att man är i god form för att resa och där det framgår hur långt gången graviditeten är vid kryssningstillfället.

Spädbarn/barn under 2 år

Spädbarn måste ha fyllt 6 månader för att få följa med på kryssning. På speciella rutter när fartyget är ute till sjöss i fler än tre till fyra dagar i sträck är åldersgränsen 12 månader. Undantag från denna regel görs på vissa rederier. Var uppmärksam på att barn under 2 år räknas som barn i extrasäng och betalar ordinarie extrabäddstillägg (om barnet delar hytt med 2 personer). Kontakta Apollo om du tänker resa  med ett spädbarn.

Åldersgräns

De flesta rederier har en åldersgräns på 21 år om man reser utan vuxet sällskap eller vill ha en egen hytt utan att dela den med en förälder eller annan person över 21 år.

Barn

Det är viktigt att barnet är blöjfritt för att kunna vara med i barnklubben. Av hygienskäl får blöjbarn inte bada i poolerna ombord, detta inkluderar barnpoolerna. Undantag från denna regel görs hos vissa rederier.

Hälsa

Du måste vara i god hälsa och inte utgöra någon fara eller belastning för medpassagerare eller personal. Om det finns något medicinskt eller fysiskt hinder som kan komma att kräva behandling under resans gång måste du informera Apollo eller din resebyrå skriftligen om detta i samband med beställningen.

Rullstolsburen

Passagerare som är rullstolsburna måste ha med sig egen rullstol. Framkomligheten kan vara svår eller omöjlig, till exempel när landstigning sker via tenderbåt. Detta innebär att rullstolsburna passagerare inte alltid kan gå iland vid enklare hamnar. Passagerare med fysisk eller psykisk funktionsvariation måste klara sig själva eller resa tillsammans med ledsagare som kan hjälpa till vid behov. Rederiet har rätt att avvisa en passagerare om de anser att denne behöver mer stöd än ledsagaren kan ge. Om rederiet väljer att avvisa en rullstolsburen passagerare så har passageraren ingen rätt till kompensation. Läs mer om att resa med funktionsvariation.

Ombord på fartyget

Ändringar i programmet

Det händer att det förekommer ändringar i programmet, resrutt och utflykter under kryssningens gång, beroende på oförutsedda eller plötsliga händelser som speciella väderförhållanden. Beslut om ändringar tas av kaptenen och rederiet av säkerhetsmässiga och operativa skäl, och kan ske med kort varsel. Vid utflykt kan det hända att ett museum eller en historisk plats är stängd utan förvarning. Ingen kompensation betalas ut vid ändringar.

Bordsplacering

De flesta stora fartyg har bordsplacering i huvudrestaurangen och du väljer sittning när du bokar kryssningen om du har bokat en färdigpaketerad kryssning. Om du har bokat en kryssning med flexibel reslängd nämner du ditt önskemål om tid vid incheckning. Rederierna kan inte alltid garantera önskemålen. Du har samma bordsplacering för middag under hela kryssningen. På de större fartygen kan du också välja att inta måltiderna på bufférestaurang med fri bordsplacering, här finns även specialrestauranger som man har möjlighet att äta på mot ett tillägg. På mindre fartyg är det vanligtvis fri bordsplacering även i huvudrestaurangen.

Dricks/serviceavgift

Det är brukligt att ge dricks till personalen ombord på ett kryssningsfartyg. Hos vissa rederier kan dricksen betalas i förväg, hos andra dras ett bestämt belopp från kryssningskontot. Räkna med ca 600-700 kronor i dricks per person och vecka. Närmare information om vad som gäller för just din kryssning finns i resedokumenten. Det är också vanligt att ge dricks till guider vid utflykter.

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen, restauranger, hytter eller på balkongen. Det finns rökzoner på vissa fartyg.

Alkohol

Alkoholhaltiga drycker finns att köpa i alla barer och restauranger ombord. Åldersgränsen är 21 år. Öl och vin kan förtäras av personer mellan 18 och 20 år på vissa fartyg i Europa, då behövs ett intyg från förälder som ska vara med på kryssningen. För kryssning i USA är åldersgränsen 21 år för all alkoholkonsumtion. Alkoholhaltiga drycker får inte tas med ombord för privat bruk. Har du med eller har köpt under resans gång blir alkoholen förvarad ombord till resans slut. Detta gäller även alkohol som är inköpt i fartygets tax free-butik.

Hytt

Du väljer hyttkategori vid bokningstillfället. Hyttnummer framgår av din bokningsbekräftelse vid bokning av färdigpaketerat kryssningspaket. Vid bokning av ett paket som du har paketerat själv framgår hyttnumret vid incheckning online.

Mobiltäckning och internet

Kontakta din nätoperatör för information.

Utflykter

Det erbjuds en mängd utflykter ombord. Utflykterna kan vanligtvis förbokas på rederiernas hemsidor eller köpas ombord. Inga utflykter är inkluderade i resans pris.

Valuta

På fartygen anges priser i euro eller US-dollar. Ombord använder man sig av ett kontantlöst system där köpen registreras på ditt kryssningskonto. Vid kryssningens slut får du ett kontoutdrag över alla köp och slutsumman dras från ditt kreditkort.

Sjukvård

Kvalificerad läkare och hälsopersonal finns på alla större fartyg.

Säkerhetsrutiner

På alla större kryssningsfartyg genomförs livbåtsträning under kryssningens första dygn.

Strömstyrka

För de mesta är strömstyrkan 110/220 V och adapter är vanligtvis inte nödvändigt. För speciella behov vänligen kontakta oss på Apollo.