Bra att veta om kryssningar

Inför en kryssning kan det vara en hel del att tänka på. Här kan du ta del av det mesta som är bra att veta, såväl inför som under själva resan. Om du inte hittar svaret på din fråga här är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss. Här kan du se mer och boka en kryssning.

Bokningsbekräftelse

I beställningsbekräftelsen finner du all information om din resa. Här kan du se priser, eventuella rabatter, resmål, namn på fartyget, hyttkategori, måltider och flygtider. Det är viktigt att alla namn överensstämmer med namnen i passet, annars kan man nekas ombordstigning. Om ditt namn skulle vara felstavat eller om uppgifterna på annat sätt inte stämmer bör du kontakta oss omedelbart. 

Biljetter och incheckning

Incheckning görs på rederiets hemsida via länken i ditt resedokument. Incheckning kan göras så snart din bokning är gjord genom att använda rederiets bokningsnummer. När incheckningen är gjord, skriver du själv ut dina biljetter tidigast 30dagar innan avresa på rederiets hemsida.

Pass

För samtliga kryssningar krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum oberoende av var du kryssar. Mer information om pass och visum finner du här.

Betalning

Du betalar hela ditt kryssningspaket vid bokningstillfället eller så delbetalar du ditt kryssningspaket, vid delbetalning så skickas en betallänk ut till dig ca 80 dagar innan avresa.

 

Restriktioner

Vid graviditet

Vid graviditet får du delta i en kryssning fram till vecka 23. Rederierna kräver ett läkarintyg på engelska som styrker att man är i god form för att resa och där det framgår hur långt gången graviditeten är vid kryssningstillfället.

Spädbarn/barn under 2 år

Spädbarn måste ha fyllt 6 månader för att få följa med på kryssning. På speciella rutter när fartyget är ute till sjöss i fler än tre till fyra dagar i sträck är åldersgränsen 12 månader. Undantag från denna regel görs på vissa rederier. Var uppmärksam på att barn under 2 år räknas som barn i extrasäng och betalar ordinarie extrabäddstillägg (om barnet delar hytt med 2 personer). Kontakta Apollo om du tänker resa  med ett spädbarn.

Åldersgräns

De flesta rederier har en åldersgräns på 21 år om man reser utan vuxet sällskap eller vill ha en egen hytt utan att dela den med en förälder eller annan person över 21 år.

Barn

Det är viktigt att barnet är blöjfritt för att kunna vara med i barnklubben. Av hygienskäl får blöjbarn inte bada i poolerna ombord, detta inkluderar barnpoolerna. Undantag från denna regel görs hos vissa rederier.

Hälsa

Du måste vara i god hälsa och inte utgöra någon fara eller belastning för medpassagerare eller personal. Om det finns något medicinskt eller fysiskt hinder som kan komma att kräva behandling under resans gång måste du informera Apollo eller din resebyrå skriftligen om detta i samband med beställningen. Vi rekommenderar starkt att alla kryssningsresenärer har en heltäckande reseförsäkring, vissa rederier kräver reseförsäkring och du behöver även medtag försäkringsbevis

Rullstolsburen

Passagerare som är rullstolsburna måste ha med sig egen rullstol. Framkomligheten kan vara svår eller omöjlig, till exempel när landstigning sker via tenderbåt. Detta innebär att rullstolsburna passagerare inte alltid kan gå iland vid enklare hamnar. Passagerare med fysisk eller psykisk funktionsvariation måste klara sig själva eller resa tillsammans med ledsagare som kan hjälpa till vid behov. Rederiet har rätt att avvisa en passagerare om de anser att denne behöver mer stöd än ledsagaren kan ge. Om rederiet väljer att avvisa en rullstolsburen passagerare så har passageraren ingen rätt till kompensation. Läs mer om att resa med funktionsvariation.

Ombord på fartyget

Ändringar i programmet

Det händer att det förekommer ändringar i programmet, resrutt och utflykter under kryssningens gång, beroende på oförutsedda eller plötsliga händelser som speciella väderförhållanden. Beslut om ändringar tas av kaptenen och rederiet av säkerhetsmässiga och operativa skäl, och kan ske med kort varsel. Vid utflykt kan det hända att ett museum eller en historisk plats är stängd utan förvarning. Ingen kompensation betalas ut vid ändringar.

Bordsplacering

De flesta stora fartyg har bordsplacering i huvudrestaurangen och du tilldelas din sittningstid när du bokar kryssningen. Du har samma bordsplacering för middag under hela kryssningen. På de större fartygen kan du också välja att inta måltiderna på bufférestaurang med fri bordsplacering, här finns även specialrestauranger som man har möjlighet att äta på mot ett tillägg. 

Hotellserviceavgift

En obligatorisk hotellserviceavgift för personalen debiteras automatiskt på ditt konto ombord:

€12.00 / US$ 14.50 och €6,00 / US$ 7.25 pr. dag for vuxna och barn från. 2 tom. 11 år. (Barn under 2 år betalar inte hotellserviceavgift). Dricks utöver detta förväntas inte.

Observera att hotellserviceavgifterna kan ändras utan föregående meddelande.

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen, restauranger, hytter eller på balkongen. Det finns rökzoner på vissa fartyg.

Alkohol

Alkoholhaltiga drycker finns att köpa i alla barer och restauranger ombord. Åldersgränsen är 21 år. Öl och vin kan förtäras av personer mellan 18 och 20 år på vissa fartyg i Europa, då behövs ett intyg från förälder som ska vara med på kryssningen. För kryssning i USA är åldersgränsen 21 år för all alkoholkonsumtion. Alkoholhaltiga drycker får inte tas med ombord för privat bruk. Har du med eller har köpt under resans gång blir alkoholen förvarad ombord till resans slut. Detta gäller även alkohol som är inköpt i fartygets tax free-butik.

Hytt

Du väljer hyttkategori vid bokningstillfället. Hyttnummer framgår av din kryssningsbiljett.

Mobiltäckning och internet

Kontakta din nätoperatör för information.

Utflykter

Det erbjuds en mängd utflykter ombord. Utflykterna kan vanligtvis förbokas på rederiernas hemsidor eller köpas ombord. Inga utflykter är inkluderade i resans pris.

Valuta

På fartygen anges priser i euro eller US-dollar. Ombord använder man sig av ett kontantlöst system där köpen registreras på ditt kryssningskonto. Vid kryssningens slut får du ett kontoutdrag över alla köp och slutsumman dras från ditt kreditkort.

Sjukvård

Kvalificerad läkare och hälsopersonal finns på alla större fartyg.

Säkerhetsrutiner

På alla större kryssningsfartyg genomförs livbåtsträning under kryssningens första dygn.

Strömstyrka

För de mesta är strömstyrkan 110/220 V och adapter är vanligtvis inte nödvändigt. För speciella behov vänligen kontakta oss på Apollo.