Porto Katsiki beach, Lefkas

Blå flagg-märkta stränder i Grekland

Grekland har under hamnat i toppen på listan över stränder och marinor som lever upp till den internationella utmärkelsen Blå flagg. Den blå flaggan är en av världens mest erkända miljömärken som tilldelas stränder, småbåtshamnar och hållbara båtturismoperatörer. Denna utmärkelse delas ut varje år av Foundation for Environmental Education (FEE) i samarbete med nationella miljöorganisationer.

Megáli Ammos beach, Skiathos

Grekiska stränder med Blå flagg

581 stränder, 15 småbåtshamnar och 8 turistbåtar tilldelades Blå Flagg i Grekland i år, vilket återigen förde Grekland till en andra plats bland de 48 länder som tilldelats utmärkelsen. Det området med flest blå flaggor i år är Halkidiki med 96 flaggor, följt av Attika, Kreta och Rhodos. Den internationella kommissionen tilldelade totalt 4194 stränder, 732 marinor och 116 turistbåtar Blå flagg runt om i världen i år.

 

Vad är Blå flagg?

Utmärkelsen Blå flagg garanterar bra vattenkvalitet, bra badsäkerhet, bra miljömässig information till besökarna, en korrekt behandling av den lokala naturen samt andra miljömässiga och kvalitetsmässiga kriterier, totalt 24 stycken. Dessa kontrolleras sedan genom hela året av FEE som står för urvalet, samt den lokala samarbetspartnern – i detta fall The Hellinistic Society for Protection of Nature (HSPN).

 

Ursprungligen ett franskt projekt

Blå Flagg skapades i Frankrike 1985, som ett pilotprojekt från Office of Foundation for Environmental Education in Europe där franska kustkommuner tilldelades Blå Flagg på grundval av kriterier som täcker avloppsrening och badvattenkvalitet. 1987 var "Europeiska miljöåret" och Europeiska kommissionen ansvarade för att utveckla Europeiska gemenskapens verksamhet det året. Stiftelsen för miljöutbildning i Europa (FEE) presenterade konceptet med Blå Flagg för kommissionen, och man kom överens om att den skulle lansera Blå Flagg-programmet som en av flera "Europeiska miljöåret"-aktiviteter i gemenskapen.

Här kan du läsa mer om Blå flagg

Några av de områden i Grekland vars stränder/marinor har fått Blå flagg

Falasarna beach, Kreta

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här