Sevärdheter och upplevelser på Limnos

På Limnos finns flera mycket intressanta arkeologiska platser som påminner om att det har funnits en civilisation på ön i över 6000 år. Ta del av våra tips vad du inte får missa!

Panagia Kakaviotissa - den taklösa kyrkan

Världens enda taklösa kyrka som är byggd i en grotta

Vandra upp till den taklösa kyrkan! Från Myrina går du grusvägar 4 kilometer upp i bergen. Sista kilometern går på en stig som rundar Mount Kakavos till kyrkan beläget i en klippa på berget. Stigen går genom märkliga bergsformationer skapade av lavan och utsikten här är fantastisk över det gamla vulkaniska landskapet. Känslan är att vandra i ett landskap av Tolkien. I den grekiska mytologin är Limnos gud Hephaestus, gud av eld och teknik. Hans far, gudarnas konung Zeus, kastade honom i vrede ut ur Olympos och Hephaestus föll ner på Limnos. Kyrkan sägs vara världens enda taklösa kyrka som är byggd i en grotta eller klippa på detta vis. Troligtvis är den byggd på en tidig kristen kyrka. Det är styrkt att kyrkan hamnade under ett klosters auktoritet år 1276. Under 1300- och 1400-talet var kyrkan skydd och gömställe för piraters härjningar i området.

Här kan du läsa mer om kyrkan utan tak, Panagia Kakaviotissa.

Traditionella väderkvarnar i byn Kontias

Mysiga byar på Limnos

Missa inte att besöka byn Kontias under semestern på Limnos. Kontias är en av de största och vackraste byarna på ön och kännetecknas av sina kullerstensgator, färgglada husfasader och väderkvarnar. 

Byn Atsiki är en av de äldsta byarna på Limnos och ligger ungefär mitt på ön. Atsiki är bland annat känt för sin konfektyrtillverkning och att handla sötsaker och bakverk från byn är nästan ett måste vid ett besök.

I byn Portianou finns fina herrgårdar varav en inrymmer Portianos folkloremuseum och det var i den här byn Winston Churchill hade sitt högkvarter under slaget om Gallipoli under första världskriget.

Stenhusen i Romanou på öns östra del är imponerande och byggda i en spännande lokal arkitektur. Här finns de så kallade snidande burkarna ”gouves”, byggda direkt i marken, för att lagra och torka spannmål, olja och vin. Även här domineras landskapet av de traditionella väderkvarnarna.

Några av dessa traditionella byar besöks under utflykten Limnos charmigaste byar.

Spännande klippor vid Fanarakis udde

Arkeologiska utgrävningar

På Limnos finns flera mycket intressanta arkeologiska platser som påminner om att det har funnits en civilisation på ön i över 6000 år.

Poliochni

Besök den förhistoriska bosättningen Poliochni som tros vara den äldsta neolitiska staden i Europa. Platsen antas också vara hem till världens äldsta parlament. Poliochni är en kronjuvel bland de arkeologiska utgrävningarna. En av de första städerna i Europa, som grundats runt år 4 000 f.Kr och är cirka tusen år äldre än den mer berömda Troja som låg rakt över havet närmast på den turkiska sidan. Här har man hittat ett parlament som är 2 000 år äldre än de som byggdes under den klassiska grekiska tiden.

Ön Koukonisi

I Moudros hamn finns flera trevliga tavernor för lunch och strax norr om Moudros ligger ön Koukonisi där man också håller på med arkeologiska utgrävningar. En stad som tros varit bebodd i 1 000 år från cirka år 2 000 f.Kr. Hit kan man göra en kortare vandring från Moudros via en bro ut till ön. Från Moudros kan man också ta vägen söderut knappt 4 kilometer till udden Fanaraki med en strand på var sida av udden med spännande klippformationer. På udden ligger Fokia Cave, en liten grotta in i berget från havet. Vattnet är klart och fint så det är en spännande plats för snorkling.

Arkeologiska Ifestia Arkeologiska Ifestia

Arkeologiska Ifestia

Arkeologiska Ifestia, eller Hephaestus, i norr på östra halvön är en gammal stad från antiken och var på sin tid större än det antika Myrina. För ögat är det inte så mycket kvar av staden, men den gamla teatern är restaurerad och har 2500 år senare återinvigts med nya föreställningar. På nästa udde norr om Ifestia ligger Sanctuary of Kaviri, ett av de äldsta templen i det mytologiska Grekland och är byggd vid ingången till Ifestias gamla hamn. Nedanför klippan vid havet ligger Filoktitis Cave, där skall författaren Homeros figur och hjälte Filoktitis levt i 12 år. Homeros episka texter är från 800-talet f.Kr. Hur som helst så är färgerna och formerna på klipporna där nere fascinerande, skapta av lava flera miljoner år före Homeros verk.

Mysiga byn Kontiás

Missa inte heller byn Kontiás, en av de största och vackraste på ön, som ligger på en tallklädd kulle. Byn Atsiki är en av de äldsta byarna på Limnos och ligger ungefär mitt på ön. Atsiki är bland annat känt för sin konfektyrtillverkning och att handla sötsaker och bakverk från byn är nästan ett måste vid ett besök.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Limnos, hitta och boka en resa till Limnos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Limnos

  • Orört och autentiskt
  • Fina stränder
  • Utmärkta sport- och träningsmöjligheter
Se alla resor till Limnos

Hotell på Limnos

Sporthotellet Porto Myrina - powered by Playitas, strax utanför Myrina, är perfekt för dig som vill ha en aktiv semester i natursköna omgivningar med närhet till en grekisk småstad.

Se alla hotell på Limnos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här