Klättring med magiska vyer på Kalymnos

Klättring på Kalymnos

Med utmärkt bergskvalité och många klyftor och sprickor i bergen är Kalymnos den perfekta ön för klättring! Här finns inte mindre än 2700 klättringsleder och det anordnas även flera olika klättringsfestivaler. Det torra klimatet gör att man kan klättra året runt, även om hösten är den bästa perioden med liten regnrisk och behagliga temperaturer som gör att man kan klättra hela dagarna. Då vattnet fortfarande är varmt kan man svalka sig med en dopp efter klättringsturen.

Var klättrar man bäst?

Populära klättringsplatser är Odyssey, Grande Grotta, Kasteli, Symplegades Arhi och Spartacus. Räkna med mycket folk i högsäsong! Vill du klättra i lugn och ro brukar Galatiani vara ett bra val. Bor du i badorterna Myrties och Massouri på Kalymnos västkust har du ett bra utgångsläge. Det finns bra klättringsmöjligheter runtom på hela ön och att ta sig till de östra och norra delarna tar drygt en halvtimme med bil.

Odyssey

Odyssey är en av de populäraste klipporna att klättra i på Kalymnos, och består av vackra gråa plattor av kalksten blandade med branta klippor. Här får du en klättringstur med hög kvalité vilket gjort berget till en referenspunkt för klättring på ön. Enklaste vägen hit är att åka bil från Massouri mot Kastelli och följa en liten grusväg upp mot berget.

Grande Grotta

Grande Grotta är en klippa belägen ovanför den lilla byn Armeos. Den är egentligen uppdelad i tre delar med olika intressanta formationer och klättringsrutter. Rutterna startar i en sektor som kallas ”afternoon” (eftermiddag), ett namn den fått då den ligger i skugga fram tills eftermiddagen. Från denna punkt startar ungefär 20 olika rutter. Enklaste vägen hit är att utgå från hotell Philoxenia i Massouri och sedan följa den markerade vägen upp.

E.T

E.T är en av de nyare klättringsrutterna på Kalymnos och är speciellt passande att klättra under soliga och varma eftermiddagar. Klippan är belägen strax ovanför byn Metochi och erbjuder fantastiska vyer över dalen och den turkiska kusten. Namnet har klippan fått då den på avstånd ser ut som ett stort ansikte, liknande Steven Spielbergs varelse ”E.T”.

Arhi

Arhi är en av Kalymnos äldsta klippor och var även den som var starten för öns fantastiska klättringsrykte. Här finns ungefär 37 rutter runt om kring den stora grottan i mitten av klippan. Enklaste vägen hit är att utgå från byn Arginonta och följa vägen mot Skalia, efter ungefär 500 meter kör du av vägen och följer de blå markeringarna mot klippan. En resa som tar ungefär 10 minuter.

Spartacus

Något högre upp än Grande Grotta ligger klippan Spartacus som erbjuder fantastiska rutter bland branta och håliga klippor. Tack vare sitt läge är klippan perfekt att klättra i under sommaren då solen inte når berget förrän sent på dagen. Även här är den enklaste vägen att utgå från hotell Philoxenia i Massouri och sedan följa den markerade vägen upp (ungefär 15 minuter från Grande Grotta).

Klättringsfestival på Kalymnos

Varje år anordnas en populär klättringsfestival på Kalymnos där både nya och erfarna klättrare vallfärdar för att upptäcka de bästa klättringsrutterna och lära sig mer om sporten. Här erbjuds bland annat att klättra med proffsen, klättra på havsklipporna med havet som säkerhetsutrustning, ta klättringslektioner, underhållning i form av musik och dans och flera andra roliga aktiviteter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kalymnos, hitta och boka en resa till Kalymnos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kalymnos

Här hittar du våra tips på de bästa aktiviteterna, finaste stränderna, mysigaste restaurangerna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kalymnos

Kalymnos

  • En genuin och charmig grekisk ö
  • Härliga stränder och bergsklättring
  • Kombinera med Kos
Se alla resor till Kalymnos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här