Kryddor från Egypten

Den lokala maten

Den egyptiska maten är en blandning av många kök med influenser från Syrien, Libanon, Turkiet, Palestina, Grekland och andra länder runt Medelhavet. Här kan du läsa om några smarriga favoriter!

Mat på egyptiskt vis

Fyra egyptiska favoriträtter

På Sherry Street och i den nya marinan i Hurghada finns många lokala restauranger och gatukök som serverar traditionell mat. Fyra egyptiska favoriträtter är:

  • Fuul: favabönor, tillagade med olja, citron, salt, kött, ägg och lök för att krydda till det hela. Man får in fuul i en portionsskål och äter det ihop med bröd och grönsaker.
  • Koshari: en blandning av pasta, ris och bönor som serveras med stekt lök och tomatsås.
  • Shish kebab: serveras antingen med eller utan spett, men alltid med de traditionella tillbehören – grönsaker, tahinisås och pitabröd.
  • Molokhia: en egyptisk grönsaksgryta med en mörkgrön färg och smakar ungefär som spenat. Den är rik på vitaminer som A och C, fiber och järn och är känd för att hjälpa till med matsmältningen.

Fräscha och färgglada frukter

Överallt på gatorna runt om i Hurghada står fruktförsäljarna med sina vagnar fullastade med färsk frukt. När du ändå går förbi bör du köpa med dig en mango eller honungsmelon – de smakar himmelskt.

Turkiskt kaffe

Med smak av kamel

Gillar du att prova nya maträtter ska du testa kamelkött. En av restaurangerna med just kamel på menyn är restaurang Bordiehn’s som ligger i anslutning till hotell Arabia Azur och Arabella Azur samt i Hurghadas Nya Marina, och restaurang Moby Dick på Sheraton Street i Hurghada. Där kan du till och med beställa hamburgare med kamelkött, som är mört och otroligt smakfullt.

Turkiskt kaffe och vattenpipa

Ett populärt nöje är att sätta sig på ett egyptiskt café, eller coffee shop som det heter på plats. Till en kopp myntate eller turkiskt kaffe röker egyptierna gärna vattenpipa och diskuterar de senaste nyheterna. Vill du själv besöka ett café kan du bege dig till Sheraton Street i Sekalla där det finns ett flertal.

Prova något annorlunda

En smakrik egyptisk specialitet är hamam mashshy, stekt eller kokt duva som fyllts med ris och kryddor. Den spännande rätten serveras ofta på bröllop då den anses vara en kärleksdryck för mannen, men kolla menyn på typiska egyptiska restauranger så kan du också få chansen att smaka. Ett tips är att du beger dig till restaurang Gad som ligger på Sheraton Street, Sekalla i Hurghada.

Fisk direkt efter fångst

I utkanten av Sekalla i basarområdet vid Dahar Square i Hurghada radar fiskförsäljarna upp sig. Tidigt på mornarna beger sig fiskegubbarna ut och sedan står de och säljer färsk fisk hela dagen. Det finns även en fiskmarknad vid Nya Marina bredvid Sheraton Road, precis vid den stora moskén.

Restauranger vid havet

Sugen på havets läckerheter? På Maritim, i Abu Tig Marina, El Gouna, kan du få njuta av grillad laxfilé, skaldjur eller varför inte klassiska toast skagen. Restaurangen ligger precis vid hamnkanten och vad kan vara bättre än att njuta av en god middag med fantastisk utsikt? Till Maritim tar du dig enklast med en Tuk Tuk. Två av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna är Star Fish på Sheraton Road och Alhalaka Fish som ligger mittemot fiskmarknaden vid Nya Marinan.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Egypten, hitta och boka en resa till Egypten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Egypten

Vilka är Egyptens bästa stränder? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna? Vilka är Egyptens mest intressanta städer? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Egypten!

Se alla våra restips för Egypten

Hurghada

  • Dyk- och snorklingsparadis
  • All Inclusive-hotell med hög standard
  • Kristallklart vatten, perfekt väder och vackra stränder
Se alla resor till Hurghada

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här