Dadlar

Egyptens smaker

- utforska den lokala maten

Den egyptiska maten är en blandning av många kök med influenser från Syrien, Libanon, Turkiet, Palestina, Grekland och andra länder runt Medelhavet. Här kan du läsa om några smarriga favoriter!

Mat på egyptiskt vis

Fyra egyptiska favoriträtter

På Sherry Street och i den nya marinan i Hurghada finns många lokala restauranger och gatukök som serverar traditionell mat. Vill du prova på lokal mat i Sharm el Sheikh ska du bege dig till den populära gatan El Fanar Street, där finns en mängd olika restauranger och lokala matställen som serverar traditionell egyptisk mat.

Fyra egyptiska favoriträtter är:

  • Fuul: favabönor, tillagade med olja, citron, salt, kött, ägg och lök för att krydda till det hela. Man får in fuul i en portionsskål och äter det ihop med bröd och grönsaker.
  • Koshari: en blandning av pasta, ris och bönor som serveras med stekt lök och tomatsås.
  • Shish kebab: serveras antingen med eller utan spett, men alltid med de traditionella tillbehören – grönsaker, tahinisås och pitabröd.
  • Molokhia: en egyptisk grönsaksgryta med en mörkgrön färg och smakar ungefär som spenat. Den är rik på vitaminer som A och C, fiber och järn och är känd för att hjälpa till med matsmältningen.

Fräscha och färgglada frukter

Överallt på gatorna runt om i Hurghada och Sharm el Sheikh står fruktförsäljarna med sina vagnar fullastade med färsk frukt. När du ändå går förbi bör du köpa med dig en mango eller honungsmelon – de smakar himmelskt.

Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe och vattenpipa

Ett populärt nöje är att sätta sig på ett egyptiskt café, eller coffee shop som det heter på plats. Till en kopp myntate eller turkiskt kaffe röker egyptierna gärna vattenpipa och diskuterar de senaste nyheterna. 

Prova något annorlunda

En smakrik egyptisk specialitet är hamam mashshy, stekt eller kokt duva som fyllts med ris och kryddor. Den spännande rätten serveras ofta på bröllop då den anses vara en kärleksdryck för mannen, men kolla menyn på typiska egyptiska restauranger så kan du också få chansen att smaka. En annan specialitet som du inte får missa att prova är kamelkött. På vissa restauranger kan du till och med beställa hamburgare med kamelkött, som är mört och otroligt smakfullt.

Fisk direkt efter fångst

I utkanten av Sekalla i basarområdet vid Dahar Square i Hurghada radar fiskförsäljarna upp sig. Tidigt på mornarna beger sig fiskegubbarna ut och sedan står de och säljer färsk fisk hela dagen. Det finns även en fiskmarknad vid Nya Marina bredvid Sheraton Road, precis vid den stora moskén.

Njut av god mat och havsutsikt

Sugen på havets läckerheter? Både i Sharm el Sheikh och i Hurghada finns flera restauranger som bjuder på spännande smaker och havsutsikt. Det finns flera trevliga restauranger vid havet, både i Nya Marinan i Hurghada och i området Naama bay i Sharm el Sheikh kan du njuta av en trevlig middag med havsutsikt.

Hotell med All Inclusive

Vill du hellre njuta av god mat och dryck bekvämt på hotellet? Då rekommenderar vid dig att boka något av våra All Inclusive-hotell i Egypten. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Egypten, hitta och boka en resa till Egypten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Egypten

Vilka är Egyptens bästa stränder? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna? Vilka är Egyptens mest intressanta städer? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Egypten!

Se alla våra restips för Egypten

Hurghada

  • Dyk- och snorklingsparadis
  • All Inclusive-hotell med hög standard
  • Kristallklart vatten, perfekt väder och vackra stränder
Se alla resor till Hurghada

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här