Bulgariska specialiteter

I Bulgarien kan du njuta av mat som inspirerats av både europeisk och asiatiska smaker. Prova kött- och grönsaksgrytan kavarma eller de avlånga köttbullarna kebabtje. Andra läckra bulgariska specialiteter är shopskasallad och den spenatfyllda smördegsbakelsen banitsa.

Bulgarien food

Lukanka

Lukanka är en fläskkorv med smak av bacon och görs i flera olika varianter som lufttorkas i fem till sex dagar. Korvarna serveras sedan i skurna i skivor. 

Shopska

Shopskasallad är en bulgarisk uppfriskande specialitet som är ett stående inslag på varje meny. Sal-laden består av gurka, tomat och lök med ett lager riven ost gjord på komjölk på toppen. Salladens färger återspeglar landets flagga – vitt, grönt och rött. 

Banitsa

Smördegsbakelsen Banitsa äts oftast vid speciella tillfällen, men går såklart att få tag på när som helst. Prova gärna Banitsa med spenat eller fylld med den bulgariska osten Sirene.

Kebabtjeta och kjufteta

För den som gillar att prova på lokala kötträtter är kebabtjeta eller kjufteta något att beställa in. Kebabtjeta ser ut som avlånga köttbullar och kjufteta påminner utseendemässigt om svenska pannbiffar. Båda rätterna brukar tillagas med en smakrik fårost.

Tarator

Tarator är en uppfriskande soppa som görs av yoghurt, gurka, kryddor, vitlök och valnötter, och serveras kall. Soppan är fräsch och svalkande – ett tips är att beställa in den under de varma sommardagarna.

Kavarma

Kavarma är en gryta som tillagas med kyckling eller fläskkött och grönsaker, och serveras oftast i en keramikgryta. Kavarma en av landets nationalrätter och en upplevelse för både öga och gom.

Söta bakverk och glass i lösvikt

Baklava är den traditionella bulgariska desserten som består av smördeg, valnötter, smör och sirap. En härligt söt och god avslutning på måltiden. Passa också på att prova glass i lösvikt! Glassen håller hög kvalitet och finns i många goda smaker. Välj vilka du vill smaka och betala sedan per hekto. Yoghurtglassen och chokladglassen, som har bitar av Ferrero Rocher, är två storfavoriter.

Lokalt vin ...

Bulgarien är en av världens ledande vinproducenter, och konkurrerar med de spanska och franska vinerna både när det gäller smak och kvalitet. Ett av de största vindistrikten är Pomorie-regionen, där bland annat Sunny Beach ligger. Vill du få en inblick i hur de produceras kan du besöka ett lokalt destilleri eller en vingård. Passa på att köp med dig några flaskor hem – det finns mycket att välja på, både röda och vita i olika prisklasser.

Bulgarisk snaps

Rakia heter den välkända bulgariska snapsen som främst dricks till förrätten. Ofta görs den av plommon, men den kan också göras av äpplen, druvor eller annan frukt. 

... och öl

Inget släcker törsten bättre efter en skön dag på stranden som en kall öl. Det finns många olika inhemska ölsorter att välja på, och varje större by eller stad har oftast sitt eget ölmärke. Vanliga sorter är Burgasko från Burgas, Kamenitza från Plovdiv och Zagorka från Stara Zagora.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Bulgarien, hitta och boka en resa till Bulgarien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Bulgarien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Bulgarien!

Se alla restips för Bulgarien

Bulgarien

  • Fantastiska sandstränder
  • Spännande utflyktsmål
  • Vacker natur
Se alla resor till Bulgarien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här