Berlin shopping

Shopping i Berlin

Vill du åka på en weekendresa med fantastisk shopping är Berlin rätt destination. Här finns allt från stora varuhus som KaDeWe och Galeries Lafayette till unika småbutiker och en uppsjö av marknader. Vi tipsar om hur du hittar guldkornen och de senaste trenderna i Berlins enorma shoppingutbud.

KaDeWe

Säg Berlin och shopping, så tänker många omedelbart på det klassiska varuhuset KaDeWe. Detta glamorösa shoppingpalats är Europas näst största varuhus, efter Harrods i London. Det grundades redan 1907 och har blivit en mycket populär turistattraktion. Varuhuset ligger vid Wittenberg Platz, på shoppinggatan Tauentzienstrasse. Det enorma utbudet av märkeskläder, skönhetsprodukter, design- och inredningsprylar, leksaker, mat och mycket mer brer ut sig över 8 våningar.

De två översta våningarna ägnar sig helt och hållet till mat och är en sann upplevelse för både öga och gom. Här kan man hitta ett enormt utbud av mat från hela världen, både varor att köpa med sig och mat att äta på plats. Bland annat kan man välja bland 1 200 sorters korv, 1 300 sorters ost och 350 tesorter. Det finns till och med ett helt rum bara för choklad, och hela 4 champagnebarer. Serveringarna och restaurangerna på översta våning, många med fantastisk utsikt, lockar till sig både matglada Berlinbor och turister i stora mängder.

Galleria i Berlin

Hackescher Markt

Det trendiga området kring Hackescher Markt i Mitte har blivit en magnet för originella småbutiker, kaféer och restauranger. Hit ska du bege dig om du vill hitta unika och kanske lite udda kläder, skor och smycken. Strosa runt i närliggande Hackesche Höfe, en serie sammanhängande innergårdar, och utforska de mysiga butikerna som gömmer sig där.

Kreuzberg

Hipstertäta Kreuzberg är ett mecka för den som vill fynda second hand och vintage. Här trängs ett stort antal second hand-butiker med massor av kaféer och restauranger, framförallt på Bergmanstrasse och Oranienstrasse. I vintage-butiken Colours kan man köpa kläder till kilopris. Vill man ta pulsen på modescenen i Berlin ska man bege sig till konceptbutiken Voo. Blir du sugen på att handla ekologiska och lokalproducerade matvaror när du är i Berlin bör du besöka Markthalle am Marheinekeplatz.

Köpcentrum

Alexa är Berlins största köpcentrum och ligger intill det stora torget Alexanderplatz i stadsdelen Mitte. Utöver de 180 butiker finns det en stor foodcourt med 17 restauranger. Mall of Berlin är ett relativt nytt stjärnskott på Berlins shoppinghimmel som invigdes 2014. Det ligger nära Potsdamer Platz och kan skryta med en ännu större foodcourt än konkurrenten Alexa. Ett annat nytillskott på shoppingscenen är Bikini Berlin, mittemot Berlin Zoo. Bikini Berlin kallar sig för konceptgalleria och innehåller ett antal trendkänsligt utvalda butiker som ska locka till sig en stilmedveten, internationell kundkrets.

Lyxshopping i Berlin

På den del av shoppinggatan Friedrichstrasse som ligger strax söder om Unter den Linden finns en filial av det franska varuhuset Galeries Lafayette, som erbjuder franskt mode och mat. Strax intill ligger Quartier 206, där lyxiga varumärken som Gucci och Luis Vuitton har eleganta butiker. Lite längre norrut längs Friedrichsstrasse finns kulturvaruhuset Dussman das KulturKaufhaus, som säljer böcker, filmer, musik, spel och presentartiklar.

Ett annat kluster med lyxbutiker återfinns längs berömda paradgatan Kurfürstendamm, som ofta kallas Ku’damm. Bland de många exklusiva designerbutikerna finns här även många av de stora klädkedjorna som H&M och Zara.

Marknader

Berlin är känt för sina många marknader. Att gå på loppis är ett väletablerat helgnöje. Kunstmarkt på Strasse des 17 juni i Charlottenburg är Berlins största loppmarknad med ett utbud som inkluderar allt från antikviteter och konst till second hand-kläder, böcker och smycken.

Loppisen vid Mauerpark i Prenzlauer Berg är nog Berlins mest välkända marknad. Här kan man varje söndag fynda lite allt möjligt, strosa runt och spana på folk och äta gott vid något av de många marknadsstånden som serverar allt från kebab till våfflor.

Gå på julmarknad i Berlin

Den tyska julmarknadstraditionen står sig stark i Berlin, som kan skryta med uppemot 60 julmarknader. Julmarknadssäsongen drar igång i slutet av november och fortsätter fram till jul. Att gå på julmarknad i Berlin är ett garanterat sätt att skapa den efterlängtade julstämningen - frossa i glühwein, traditionellt hantverk och julmusik.

Julmarknaden vid Potzdamer Platz bjuder också på skridskoåkning samt en rejäl kälkbacke. Vid slottet Charlottenburg finns en lite lyxigare julmarknad, med uppvärmt restaurangtält. Slottets fasad är upplyst med olika färger och skapar en vacker och stämningsfull fond till marknaden.

Den klassiska julmarknaden på Gendarmenmarkt är så populär att man måste betala inträde på en euro. Men då får man å andra sidan underhållning och musik från scenen, och möjlighet att titta på när hantverkarna tillverkar sina julprydnader. Marknaden framför Rådhuset i närheten Alexanderplatz är stadens äldsta. Här erbjuds förutom de vanliga marknadsstånden även ett pariserhjul, karuseller och en skridskobana.

Se fler restips till Berlin

Julmarknad Berlin