Berlin julmarknad

Julmarknader i Berlin

Berlin i juletid är en magisk plats där gatorna är upplysta och snön knarrar skönt under fötterna. En weekendresa hit under november till december är en fantastisk upplevelse. Förutom Berlins alla vanliga sevärdheter för den här årstiden med sig en varm och mysig tradition. Detta är nämligen tiden på året då hela staden kommer till liv och ger sig ut för att gå på julmarknader. 

Julmarknad i Berlin

Julmarknadens historia

Weihnachtsmarkt som julmarknad heter på tyska är en stor årlig tradition som har sina rötter i tysktalande länder som Tyskland och Österrike, men även Frankrike och Schweiz. Den första marknaden sägs ha ägt rum på sent 1300-tal och uppstod för att fira advent och att julen snart var kommen.

Överallt i Tyskland kan du hitta julmarknader och varje år kommer miljontals människor för att fira in advent med glögg, brända mandlar och införskaffande av årets julklappar. Den mest kända marknaden finns i Dortmund, som brukar stoltsera med världens högsta julgran. I Berlin finns det minst 50 julmarknader varje år, ibland uppåt 100, och redan i slutet av oktober börjar stånden sättas upp på gatorna. De flesta marknader stänger kring julafton, även om några har öppet till efter nyår. 

Julmarknaden vid Charlottenburgs slott

Missa inte den spektakulära julmarknaden i västra Berlin om du befinner dig i Berlin i december. Charlottenburgs slott agerar kuliss till en julmarknad som badar i romantiska ljusslingor och doftande granris med någonting för alla i familjen.

De olika stånden är byggda helt i naturliga material och bidrar till den rustika och trevliga känslan.  Är du hungrig kan du äta en god middag på en av de närliggande hotellens uteserveringar, eller besöka de traditionella stånden som serverar Glühwein eller crêpes. För barnen finns ett mindre tivoli med karuseller och ett pysseltält, Winterwald (vinterskogen på svenska).

Julmarknaden vid Charlottenburgs slott öppnar den 23 november och har öppet till den 26 december med undantag av den 25 december, då marknaden har stängt. Inträdet är gratis.

Weinachtsmarkt Zauber Gendarmenmarkt

Den populära julmarknaden på torget Gendarmenmarkt lyses upp av fler än tusen små lampor. Strosa runt bland de upplysta tälten som får en mysig inramning av Französischer Dom, Berlins Konzerthaus och Deutscher Dom.

Här hittar du allt från traditionellt Glühwein till lokala glasblåsare, hantverkare som tillverkar sina produkter på plats och artister som underhåller på scen under november och december månad.

Weinachtsmarkt Zauber Gendarmenmarkt öppnar den 25 november och håller öppet till den 31 december. Fritt inträde mellan 11-14, därefter kostar det €1 för alla besökare äldre än 12 år.

Andra populära julmarknader i Berlin finns till exempel på Alexanderplatz, Potzdamer Platz, framför Rådhuset och vid Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche. Utöver de traditionella julmarknaderna finns även alternativa marknader, som designmarknaden Holy Shirt Shopping 12-13/12 i Kraftwek Berlin eller Klunkerkranich, en trendig marknad på ett parkeringshus-tak i stadsdelen Neukölln.  

Gendarmenmarkt julmarknad