Sevärdheter i Side

Att resa till Side är som att resa tillbaka i tiden. Staden är fylld av historiska monument som i princip gör Side till ett museum i sig. En populär aktivitet är att betrakta solnedgången vid Apollons och Athenas tempel, men vill du göra något annorlunda bör du besöka Europas första undervattensmuseum. Här kan du läsa mer om vilka sevärdheter du inte får missa på resan i Side!

Amfiteatern i Side

Romerska teatern i Side

Den antika romerska teatern är en av de mest välbevarade historiska sevärdheterna i Side, och en av de finaste romerska teatrarna i Turkiet. Den byggdes under mitten av 100-talet och är en typiskt romersk teater, även fast man kan se en del grekiska influenser som exempelvis formen. Teatern hade tidigare två våningar men idag är det bara den första våningen som finns att se. Inte mindre än 15 000 åskådare fick plats här för att se när gladiatorer slogs, bland annat mot vilda djur.

Sides undervattensmuseum

Visste du att Europas första undervattensmuseum ligger i Side? Här kan både erfarna och nybörjare dyka ner mellan 7-25 meter och utforska fem olika områden med totalt 110 statyer på havets botten. Några av de mest populära platserna är Camel Road på 18 meter, Side Reef 1 på 12 meter och Poseidon på 25 meter.

Apollos och Athenas tempel i Side

Arkeologiska muséet i Side

Arkeologiska museet i Side är en intressant plats av flera anledningar. För det första visar museet upp en omfattande kollektion av artefakter som hittats under utgrävningar av Sides ruiner. För det andra så är museet beläget i det gamla badhuset från den romerska perioden och konstruerades under mitten av 100-talet.

I museet hittar du samlingar av antika mynt från grekiska, romerska och bysantiska perioder, och statyer och sarkofager från Sides romerska period. En av de mest berömda sakerna är en kolumn ända från 600-talet f.Kr. Här finns även vapen, smycken och verktyg från olika perioder genom historien.

Apollons och Athenas tempel

En av Sides mest kända och äldsta sevärdheter är ruinerna efter templen Apollon och Athena som bildar ett imponerande friluftsmuseum med de vackra stränderna i bakgrunden. Platsen är extra vacker vid skymningen då ruinerna lyses upp med dramatiska spotlights. Det är även populärt att komma hit för en härlig picknick och njuta av vyerna över Medelhavet.

Sides nymfeum

Ett nymfeum var i antikens Grekland en typ av grott- eller källhelgedom vigd åt de mytiska varelser som kallades nymfer. I romarriket utvecklades dessa senare till imponerande anläggningar med bland annat fontäner och bassänger. Sides viktigaste nymfeum var under sin storhetstid tre våningar högt med en väl utsmyckad fasad. Idag kan man fortfarande se den nedersta våningen och de statyer som prydde byggnaden har flyttats till det arkeologiska museet i Side.

Akvedukten i Side

Vid Sides nymfeum finns även en akvedukt som byggdes i slutet av 100-talet, vars uppgift var att förse Side med vatten. Vattnet kom från Taurusbergen och rann ner i floden Melas, som idag kallas Manavgat Cayi, och transporterades sedan ca 40 kilometer till centrum i Side. Än idag är vissa delar av akvedukten synliga och vid en öppning i stadsmuren kan men se röret från där vattnet flöt in i Side. 

Överblick över Side, Turkiet

Antika Side

Det antika Side låg i regionen Pamfylien, och var regionens viktigaste plats med sitt strategiska sjöläge. Idag finns det flera intressanta platser kvar av det gamla Side, som till exempel ruiner av stadsmuren, flera tempel, en imponerande teater och ett nymfeum. Side är paradiset för den historieintresserade och bara väntar på att få utforskas!

Gamla stan i Side

Gamla stan i Side är precis så charmigt som det låter. Gatorna kantas av vackra stenhus, små restauranger och butiker. Längs gågatorna kan du göra riktiga fynd och att pruta är självklart ett måste. Prisvärt att handla i Turkiet är framförallt läder och guldsmycken, men här finns även allt från mattor till kläder.

Framåt kvällen stänger man av gamla staden för biltrafik och de slingrande gatorna och ruinerna skiner upp av nattbelysningen. Bli ett del av kvällens myller där restauranger, caféer och barer fylls av människor som ser framemot en härlig kväll.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Side, hitta och boka en resa till Side eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Side

Här hittar du våra bästa tips på de absolut finaste stränderna, saker att se och göra och mycket mer!

Se alla våra restips för Side

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här