Buddhastatyer i Colombo, Sri Lanka

Kultur och storstadsliv i Colombo

Vill du kombinera tillbakalutat strandliv med storstadsbrus när du är på Sri Lanka? Då ska du besöka Colombo, öns största stad med tusenåriga tempel, trädgårdar och så klart shopping, restauranger och nattklubbar

Sri Lankas största stad

Sri Lankas största stad och tillika kommersiella huvudstad Colombo är belägen på västkusten. Staden har genom tiderna varit en viktig hamnstad med handel mot Kina. Det var länge landets enda huvudstad, men under 1980-talet utnämndes Sri Jayawardenapura till Sri Lankas administrativa huvudstad. Trots det finns de flesta ambassaderna kvar i Colombo och även mediaproduktionen sköts härifrån.

Colombo är ett trevligt utflyktsmål där du kan få lite storstadskänsla som omväxling till mer tillbakalutade dagar på semesterorten. Du kan du enkelt pendla mellan en dag på stranden och en kväll i Colombos myllrande nattliv och klubbande.

Tempelfestival i fullmånens sken

När du är i Colombo finns det en mängd saker att göra. En av dem är att besöka det tusenåriga templet Kelaniya Raja Maha Vihara. Det ligger en bit utanför staden men är väl värd en resa. Folk som varit här säger att stämningen är magisk med munkar som ber i den häftiga naturen. Bli inte förvånad över folkströmmen, detta är en plats som lokalbefolkningen ofta reser till för att få be och delta i de olika ritualerna. Detta var ett av de 16 templen som Buddha besökte under sin livstid och är för buddhister en mycket helig plats. Om du kommer hit mellan fullmånen i december och fullmånen i januari kan du vara med om en häftig festival där människor över hela landet vallfärdar till templet för att minnas Buddhas besök här. Läs mer om festivalen på templets hemsida

Ståtligt i Cinnamon Gardens  

Cinnamon Gardens var en gång i tiden en kanelodling i Colombo. I dag finner du inga odlingar här, däremot kan du se ambassadbyggnader, ståtliga villor och museer. Ta en promenad genom området och besök Colombos största grönområde Viharamahadevi, eller Victoriaparken som den formellt kallas sedan britternas styre som en hyllning till drottning Victoria. Här finns vackra statyer och fontäner att utforska. I anslutning till parken ligger även Nationalmuseet där du kan få reda på mer om Sri Lankas spännande historia. Här finns också gamla skrifter skrivna på palmblad sparade liksom gammal keramik och vapen som använts under åren.

Shoppa smycken och presenter  

Gå längs med Galle Road så hittar du de flesta butikerna i Colombo och dessutom får du en härlig utsikt över havet. På parallellgatan R A De Mel Mawatha finns det också en hel del att titta på, bland annat Stone and String, en populär butik med vackra smycken. Här kan du köpa presenter till dina nära och kära med specialtryck, men självklart är stället mest känt för sina pärlor och mängder av olika ädelstenar som pryder allt från örhängen till klockor. Om du är sugen på lite mer varierad shopping kan du vika av mot Universitetet österut och besöka köpcentret Odel. Deras klädesavdelning är stor och exotisk vilket innebär himmelriket för dig som gillar spännande tryck med massor av färg. Förutom kläder kan du bland annat också införskaffa inhemsk choklad, heminredning och skor.

Ta en drink på Sopranos

Inne i Colombo finns det gott om partyhak. Inne på Sopranos, nära Viharamahadevi Park, hittar du en karaokebar som serverar häftiga drinkar. Det kan vara bra att komma hit i tid då stället är populärt. På Playtrix stiger du in i ett mer sportigt tema. Här hittar du riktiga hamburgare och livemusik på kvällarna som du lätt kan ackompanjera till en stor stark. Härlig känsla och självklart kan du kolla på sport på tv-apparaterna inne på baren. Föredrar du en mer klassisk klubb kan du bege dig till Karma. Stället är känt för sin musiksmak och nattklubbskänsla. Gör detta till din slutdestination och var beredd på att priserna kanske är lite dyrare men det kompenseras av det centrala läget vid vattnet.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sri Lanka, hitta och boka en resa till Sri Lanka eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sri Lanka

Vart kan man snorkla och dyka på Sri Lanka? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna och vad får man inte missa? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Sri Lanka!

Se alla våra restips för Sri Lanka

Sri Lanka

  • Storslagna naturupplevelser
  • Härliga sandstränder 
  • Tropiskt klimat året runt
Se alla resor till Sri Lanka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här