vandring_i_madrid

Vandring i Madrid

Ungefär en timme utanför Madrid ligger bergskedjan Sierra de Guadarrama. Sierra de Guadarrama erbjuder många vandringsleder; välj mellan höga höjder, steniga landskap och vackra vattenfall. Boka flyg och hotell till Madrid med Apollo och utforska Madrids vandringsleder på egen hand.


Praktisk information om att vandra i Madrid

I centrala Madrid finns inte många vandringsleder, men har du lust räcker 45 minuter med buss eller tåg för att uppleva fantastisk natur och spännande vandringsleder. Du kan således bo i Madrid, njuta av allt som storstaden har att erbjuda, för att sedan röra på dig ordentligt när du känner för det. Vi har valt att fokusera på tre vandringsområden utanför Madrid: Cerdedilla, Patones de Arriba och Manzanares el Real. Du vandrar på egen hand.

Vandra i Manzanares el Real

Vandra i Manzanares el Real

En suverän utgångspunkt är byn Manzanares el Real, 45 minuter från Madrid. Här ligger La Pedriza, 50 kilometer stort område av intressanta klippformationer, som är utspridda i olika block. Du tar dig enkelt till Manzanares el Real med buss 724 på bara 45 minuter från Plaza de Castilla. Precis som Cercedilla har den här byn en turistinformation där du får kartor och all nödvändig information.

En cirka fem timmar lång vandring med mycket sevärdheter är La Gran Cañada. Längs 8,5 kilometer passerar man häftiga grottor, berg och har underbara vyer.

El Yelmo är den tuffare vandringen i området. Du går längs områdets högsta punkt, och det är mycket uppförsbacke. För att komma till El Yelmo måste du först promenera cirka 45 minuter från Manzanares el Real för att komma till starten. Här rekommenderas att ta med mycket vatten!

Vandring i Patones de Arriba

Vandringar i Patones de Arriba

En timme från Madrid, nära floden Jamara, ligger Patones de Arriba. Den kallas också för ”den svarta byn”. Här bor bara 500 människor, och de flesta bor i ett hus byggd i mörk skiffer. Den här lilla byn är väldigt mysig att bara strosa omkring i, men den är också en startpunkt för flera vandringsleder. Du tar dig hit med buss 197 från Plaza de Castilla i Madrid, med ett byte vid Patones de Abajo. En av de mest populära vandringarna härifrån heter Cancho de la Cabeza. 

Cancho de la Cabeza är en tio kilometer lång vandring som tar dig till fantastiska utsikter. Terrängen är stundtals svår men ändå lätthanterlig. Här är du så pass högt upp att du på en klar dag kan se ända in till Madrid. Längs rutten finns flera restauranger där du kan vila fötterna med en god måltid.

Vandra från Cercedilla

Vandra från Cercedilla

Den lilla bergsbyn Cercedilla är en perfekt utgångspunkt för den som vill vandra i Madridbergen, Sierra de Guadarrama. Du tar dig lätt till Cercedilla genom att ta buss C-8 (linje Cercanias) från centralstationen Atocha Renfe, eller tåg från stationerna Nuevos Ministerios eller Pitis. Väl framme i Cercedilla finns det ett informationskontor där du kan få kartor och råd. Det finns ungefär tio vandringsleder att välja mellan. Nedan är några förslag på vandringar i Cercedilla.

Vill du ha en relativt snäll vandring är Camino de Auga perfekt. Med sina fem kilometer går den genom vackra skogspartier, utsiktsplatser och dammar.  

För den som hellre vill ha en utmaning väntar Los Miradores. Det är en tuff vandring på nio kilometer som erbjuder många vackra vyer, och räknas ta ungefär tre timmar.