Typiska tapas

Kanariska specialiteter

Njut av kanariska specialiteter på semestern. Det finns mycket gott att välja mellan, från starkt kaffe till grillad bläckfisk. Ön Gran Canaria har något för alla – här kommer en guide för gommen.

Tapas

Spanska tapas

Tapas är en del av Spaniens matkultur och består av små läckra rätter. Tapas kan ätas både som förrätt och huvudrätt: det handlar egentligen om hur många man beställer. Här kommer en liten lista på rätter att hålla utkik efter på tapasmenyn:

  • Jamón Serrano. Lufttorkad skinka från norra Spanien. Efter ett års hängning är skinkan klar att avnjutas – en mycket stor delikatess. Om du går in på en tapasbar ses ofta skinkan hängande från en krok i taket.
  • Cordero. Ska du beställa lamm i Spanien heter det "cordero" och tillagas så att det blir gastronomiska fyrverkerier.
  • Gambas al ajillo är räkor som steks i olja tillsammans med massor av vitlök och ett stänk sherry eller cognac. En glimrande gastronomisk upplevelse!
  • Tortilla är den välkända spanska omeletten som finns i hur många varianter som helst, men oftast med potatis som bärande ingrediens. Vill du ha en vanlig äggomelett beställ en "tortilla francesa".
  • Pimientos de padrón. Små rostade gröna paprikor med salt.
  • Papas arrugadas con mojo. Små färskpotatisar med en het vitlökssås.

Paella

De flesta förknippar paella med det ursprungliga och genuina spanska köket. Paella är en risrätt som oftast serveras direkt ur en stor järnpanna och som finns i flera olika varianter. Paellan kan bestå av kött och kyckling, men även av fisk och skaldjur samt saffran och grönsaker. En fröjd för både öga och gom!

Sangría

Den spanska nationaldrycken, sangría, finns det egentligen inget generellt recept på, utan alla restauranger har sitt alldeles egna, hemliga recept. Men sangrían bör innehålla rödvin, brandy, mineralvatten, citron, is och socker. Drycken är synnerligen populär, också på Gran Canaria!

Tropical

Sugen på en kall kanarisk öl? Gran Canarias stolthet, det egna och mest druckna lokala ölet, heter Tropical. Teneriffas motsvarighet Dorada finns också på Gran Canaria. 

Rom

I Arucas, på Gran Canarias nordöstra del inte långt från Las Palmas, ligger romfabriken Arehucas, som grundades 1884. Besök källaren, provsmaka rommen och bevittna alla autografer som framstående personer lämnat på ekfaten genom åren.

Kaffesugen?

Den spanska cortadon är ett hett tips. Det är spanjorernas eget favoritkaffe, ungefär som en espresso med en gnutta mjölk i – synnerligen läckert! Café sólo är en liten kopp svart kaffe. Café con leche består tillhälften av mjölk och till hälften av kaffe. Och slutligen café filter är vanligt bryggkaffe.

Väl på Kanarieöarna bör du också prova en café con leche condensada på maten – en enkel eller dubbel espresso som hälls upp i ett litet glas där botten med råge fyllts med kondenserad mjölk (alltså söt, smörig och krämig i konsistens och smak). Njut!

Paella

Mer kanarisk mat

Potaje canario är en mustig kött- och grönsakssoppa i vilken det ofta ingår spaghetti, kål, ärter, morötter och olika köttbitar. Ett spännande kulinariskt äventyr som ryms i en sopptallrik! 

Gofio är ytterligare en välkänd kanarisk egenhet. Det är rostat och grovt malet majs-, korn- eller vetemjöl som används på massvis av olika sätt. Till exempel att strös över en banan, som frukostflingor tillsammans med mjölk, till kvällsmåltiden blandad i en soppa eller som rent tillbehör och komplement i maten. 

"Gamla kläder” smakar alldeles utmärkt! Ropa vieja betyder just gamla kläder, och är en utomordentligt läcker spansk gryträtt och en sann kulinarisk kullerbytta. Rätten tillagas av kött, kikärtor, paprika, lök, stekt potatis och en skvätt vin. Kanarierna äter traditionellt ropa vieja varje söndag.

Chopitos, calamares, pulpo frito… Kärt barn har många namn. Och Kanarieöarna är bläckfiskens förlovade rike. Här kan du prova på precis alla olika varianter av bläckfisk som finns att tillgå. Glöm eventuella tidigare erfarenheter av sega, friterade calamares. Detta är något helt annat.

 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Gran Canaria, hitta och boka en resa till Gran Canaria eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Gran Canaria

Vad finns det att göra på Gran Canaria? Vilka stränder är de bästa? Vilka restauranger ska jag besöka? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Gran Canaria!

Se alla våra restips för Gran Canaria

Gran Canaria

  • Härligt klimat året runt
  • Brett utbud av aktiviteter
  • Mäktiga naturupplevelser
Se alla resor till Gran Canaria

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här