Fruktmarknad på Madeira

Mat på Madeira

Madeira finns verkligen alla förutsättningar för en smakrik semester. Välj bland havets läckerheter och lokala specialiteter som espada (svärdfisk), espetada (oxspett) och prego (lövbiffburgare). Vi guidar dig gärna fram till de bästa restaurangerna. 

Madeiras nationalrätt

Missa inte att beställa in den berömda espadafisken under semestern! Denna ganska sällsynta och mycket goda djuphavsfisk är en specialitet här på Madeira och serveras på de flesta restauranger. Espada kan man tillaga på flera olika sätt, men en väldigt smakrik och traditionell version är espada som tillagas med banan. Det finns lika många sätt att tillaga espada som det finns kockar. Varmt rekommenderad. Passa även på att prova den smarriga grillade färska tonfisken Bife de Atum a Madeirense - en annan Madeira-specialitet. 

Helrätt med spett

En annan specialitet här på ön är espetadan. Det är en typ av spett som består av tärnat oxkött som kryddats med vitlök, krossade lagerblad och grovsalt för att sedan grillas över öppen eld. Espetada serveras från höga ställningar som man ställer på bordet. Den bästa espetadan brukar man få på de traditionella espetadarestaurangerna utanför stan. Till efterrätt kanske honungskakan Bolo de Mel kryddad med kanel vara något?

Prego är både billigt och gott

Prego

Prego är en helstekt biff som serveras mellan skivor av sötpotatisbrödet Bolo de Caco. Prego finns på de flesta restauranger och oftast även på enkla små barer. Beställer du en prego special får du även ost, skinka, tomat, sallad och stekt ägg.

Madeiravin

Madeiravinet har utan tvekan satt ön på kartan. Det är starkvin som oftast används som aperitif eller dessertvin och som finns i fyra olika huvudtyper: malvasia (söt), bual (halvsött) verdelho (halvtorr) och sercial (torr). Du provsmakar med fördel de olika varianterna på någon av de anrika vinhusen Oliveiras, Borges eller Blandy’s.

Madeiravinet är utsökt och håller länge – det utmärker sig dessutom bland alla världens starkviner av flera skäl, bland annat för att det även passar bra för matlagning.

Poncha

Den lokala drycken poncha är mycket populär bland både Madeirabor och turister. Poncha är gjort på aguardente, en sorts rom, som blandats med färskpressad citronsaft och flytande honung. Drycken sägs vara effektiv mot allt från förkylningar till kärleksproblem ... Poncha kommer ursprungligen från fiskebyn Câmara de Lobos men serveras i dag i flera olika varianter på barerna runtom på ön.

Frukt- och grönsaksmarknad på Madeira

Matfestival i Machico

Åker du till Madeira under sommaren kan du ta del av matfestivalen i staden Machico. De gastronomiska dagarna brukar hållas i juli/augusti och bjuda på smakprov från diverse portugisiska specialiteter följt av en drinkfestival.

Frukter på Madeira

På Madeira vimlar det av fruktodlingar, allt från persikor, ananas och fikon till avokado, papaya, mango och små bananer. De små bananerna är söta och goda, men för små för att hålla ”EU-standard” – därför exporteras bananerna inte längre till andra länder. Så passa på att mumsa i dig de små godingarna när du ändå är här!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Madeira, hitta och boka en resa till Madeira eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Madeira

Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Madeira!

Se alla våra restips för Madeira

Madeira

  • Behaglig temperatur året om
  • Kontrasternas ö med vacker natur
  • Perfekt för utomhusaktiviteter
Se alla resor till Madeira

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här