Cykla på Madeira och njut av vackra vyer

Cykling på Madeira

Madeira är en drömdestination för den som gillar att cykla med mountainbike på stig i växlande landskap. Vill du cykla nya stigar varje dag, med tekniska trails och utmaningar för alla nivåer, är Madeira det perfekta resmålet. Här kan du läsa mer om fantastisk cykling på Madeira och allt du behöver veta för den optimala cykelsemestern.

Dramatisk utsikt över vackra Madeira

Naturliga stigar

Madeira är en väldigt kuperad ö, där den högsta toppen är ca 1800 meter. Det som gjort Madeira berömt världen över är framförallt den vackra naturen med exotisk växtlighet, höga berg, snabbt skiftande miljöer och hisnande utsikter över Atlanten. Vissa stigar går hela vägen från toppen ner till havsnivå. Här är stigarna till 90 % helt naturliga, med inslag av byggda kurvor och hopp.

Mudeira

I cykelkretsar kallas Madeira även för ”Mudeira”, tack vare sina fina partier av jordig stig som vid regn färglägger cyklisterna "vackert" brunt. Den bördiga jorden gör underlaget i princip perfekt för att cykla med mountainbike!

5 anledningar att cykla mountainbike på Madeira

 1. Magiska stigar som är perfekta för XC, Enduro och Downhill

 2. Hisnande landskap som bjuder på naturupplevelser utöver det vanliga

 3. Flera lokala aktörer att boka turer med

 4. Cykling för både nybörjare och erfarna

 5. Skönt klimat året runt


XC, Enduro och Downhill på Madeira

Enduro på Madeira

Vad betyder XC, Enduro och Downhill?

På Madeira finns allt från nybörjarturer genom grönskande skogspartier, till Enduro- och Downhill-äventyr med fullface-hjälm och lokalguider i världsklass.

Som nybörjare har man kanske inte koll på vad de olika typerna av mountainbikes innebär. Du kanske undrar vad är XC betyder? Och vad innebär Enduro?

 • XC: står för Cross country och innebär cykling på antingen naturliga vägar eller specialgjorda stigar. Träningsformen är den vanligaste av mountainbikeformerna med hardtail (cykel med dämpare endast på framgaffeln) eller heldämpad cykel (dämpare både fram och bak) där du tar dig fram över stock och sten både upp, platt eller ner. Tävlingsformen avser, lite förenklat, att köra så fort som möjligt på en bana.
 • Enduro: här cyklar man upp och ner, optimalt på en stig eller en slinga, som gärna går mer ner än uppför. Detta är även vad vi kallar Single Track-resor. Vid tävling sker tidtagning endast utför, man måste dock oftast ta sig uppför för egen maskin, ibland i kombination med lift. Slaglängd: AM 140-160 mm. Man kan säga att Enduro är tävlingsformen av All mountain. Slaglängd runt 150-160 mm. På våra AM/Enduroresor på Madeira åker vi minivan/shuttle upp och cyklar ner.
 • Downhill: Vid Downhill-cykling tar man lift, kör eller går upp för att sedan cykla nedför – Downhill helt enkelt! Här cyklar man nedför branta backar mellan stockar och stenar, med cyklar som är specialanpassade för just detta med slaglängd: 180-220mm. Downhill kan både vara stökigt och farligt, skydd som knä- och ryggskydd och fullface-hjälm är viktigt.

 

Det rekommenderas inte att åka utan lokalguide.

Enduro Days på Madeira

Enduro Days på Madeira

Enduro Days på Madeira

Följ med Apollo Sports och Specialized Concept Store på Enduro days på Madeira - drömresan för dig som älskar stigcykling! Resan innehåller 6 cykeldagar med lokala guider som tar oss till de bästa stigarna med fokus på utförsåken. Du bor dessutom bekvämt på Apollo Sports-hotellet VIDAMAR Resorts Madeira. Här kan du läsa med om Enduro days.


Utrustning

All Mountain/Enduro-cykel

Vad behöver jag inför cykelresan?

För dig som åker på en veckas cykelsemester på Madeira rekommenderar vi följande utrustning:

 • Enduro/All Mountain-cykel. En trail eller Endurocykel lämpar sig allra bäst, dvs. en heldämpad cykel med 140-160mm slaglängd (fjädringslängd) som är bra att åka utför med, men som även går att klättra med. Downhill-cykel är inte att rekommendera om du inte ska cykla Downhill.
 • Kläder för alla typer av väder. Det kan vara både kallt och regnigt på topparna
 • Knäskydd är en stark rekommendation.
 • Hjälm. Vi rekommenderar starkt en fullface-hjälm och ryggskydd om du skall köra tekniska trail.
 • Liten ryggsäck, ex. Camelback
 • Reservslang
 • Extra växelöra
 • Några reservekrar
 • Extra bromsbelägg
 • Däck med kraftigare sidoväggar är bra att ha på cykeln
Cykelresa på Madeira

Guider, cykling och service

Vill du boka en heldag med full service, cykling, transporter och lokalguide finns det många lokala aktörer på Madeira att välja mellan. En typisk dag med enduro-cykling startar på morgonen, lunch intas på någon lokal krog och dagens avslutas med kall dryck i solnedgången.

Om något skulle gå sönder under cyklingen finns det ett antal cykelbutiker i Funchal.


Rekommenderade hotell på Madeira


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Madeira, hitta och boka en resa till Madeira eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Madeira

Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Madeira!

Se alla våra restips för Madeira

Madeira

 • Behaglig temperatur året om
 • Kontrasternas ö med vacker natur
 • Perfekt för utomhusaktiviteter
Se alla resor till Madeira

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här