Så solsäkrar du semestern i natursköna Algarve

3000 soltimmar om året kan inte ha fel. 25 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är ett klassiskt semestermål tack vare sina berömda stränder. Men det finns mer som lockar, oavsett om du går i gång på golf, närgångna naturupplevelser eller kulturstinna kuststäder.

Solsaäkra Algarve

De långa, mjuka och insmickrande stränderna är Algarves mest berömda och självklara signatur. Här mellan Atlanten och spanska gränsen levs finaste strandliv – från klippspetsen Cabo de São Vicente i den vildaste västern till kulturstäder som Tavira och Monte Gordos lena stränder på den mer okända östkusten. Men för att uppleva Portugals sydligaste region helt och fullt får man förstås inte heller missa att vända blicken inåt land och upptäcka golfbanor i världsklass, termalbad och läckert renoverade historiska hotell, så kallade pousadas.

Strålande sol i december

Med ett tiotal hotell i sin uppdaterade portfölj har den skandinaviska researrangören Apollo sedan snart 25 år tillbaka letat sig in i Algarves mångskiftande landskap. God hjälp på plats har man av António Antunes, Apollos agent i Portugal som håller koll på allt från hotellkontrakt till vart nästa spännande utflykt bör gå.

– Vädret är viktigt för oss i Algarve. När jag går ut från kontoret den här decembereftermiddagen möts jag av strålande sol och 18 grader. Och vi gillar att välkomna våra gäster. 80 procent av intäkterna i regionen kommer ju från turism, så därför månar vi om våra kuster och vårt vatten. Idag är svenskarna en av de grupper som ökar mest här i Algarve, säger António Antunes.

Vi började hitta hit 1974, just efter nejlikerevolutionen som ledde Portugal mot demokrati. Det Algarve besökaren möter idag är en modern destination långt bortom massturismen, där det finns gott om plats för både skön avkoppling och aktiv turism. Traktens 30-tal golfbanor är också med om att forma och sätta standarden på Algarve som ett allt mer exklusivt resmål.

 

Prisvärt i Portugal

António Antunes hyllar de långa stränderna, sportaktiviteterna, de personliga hotellen, kvällslivet i kuststäderna. Han menar dessutom att prisbilden i Portugal står sig väldigt väl i jämförelse med bland annat landets sydeuropeiska grannar.

– Och börjar vi jämföra med Sverige kostar det ungefär 60 procent mindre än i Sverige att gå och handla. Man ska ju helst inte generalisera, men jag måste säga att folk är otroligt trevliga och hjälpsamma. Skillnaden mot när svenskarna kom hit på 70-talet är att det då mest fanns ett fåtal charterhotell. Idag är de mångdubbelt fler och bättre, och med en suverän infrastruktur i hela Algarve.

Regionen välkomnar med lite olika upplevelser tack vare variationerna i landskapet. Ju längre västerut, desto vildare och klippigare – ju närmare Spanien, desto varmare i vattnet tack vare närheten till Medelhavet.

– Söker man det mest småskaliga och autentiska av Algarve ska man ta sig österut, mellan Faro och spanska gränsen. Samtidigt är Sagres allra längst i väster också ett vilt landskap, ett vattensport- och surfparadis. Så har vi lite mer av lyxturism i trakterna kring Vilamoura och det pulserande nattlivet i Albufeira. Och så här års spelar förstås många golf. Ja, vi har faktiskt det mesta, säger Antonio skrattande och slår ut med armarna.

 

Världsberömd sjöfartsskola

Kring Lagos och Sagres vid den yttersta spetsen öppnade Henrik Sjöfararen sin sjöfartsskola Vila do Infante i början av 1400-talet, vilket senare skulle resultera i mängder av upptäcktsresor och Portugals världsherravälde över de stora haven. Vid den livliga marinan i Lagos tycks folk alltid på väg – till havet för att fiska eller snorkla, eller mot stränderna för efterlängtad latmanstillvaro. Tidvattnet skapar stora stränder, men beroende på var månen befinner sig kan strandremsorna öka och krympa med upp till fem meter.

Många tar en liten öppen träbåt för att titta på traktens berömda grottor. Därinne är ljuset bländande vackert och vattnet lyser som ligger det smaragder på havsbotten. Nästan alla klippor har fått smeknamn – elefanten, kamelen, Triumfbågen, Pinocchio.

Inne i Lagos möts man av kullerstensgator och mängder av fisk- och skaldjurskrogar. Prova det vita vinet från granntrakten Lagoa tillsammans med nyfiskade sardiner som grillas över öppen eld.

Källorna uppåt bergen

Uppåt bergen mot Monchique är atmosfären helt annorlunda. Det här är ett Algarve inbäddat bland svalkande träd som eukalyptus, korkek och kastanj. Caldas de Monchique har varit berömt för sina hälsosamma källor sedan romartiden, och därefter var det den portugisiske monarken João II som njöt kungligt av traktens salta vattenstänk.

Runt hamnstaden Vilamoura ligger många av Algarves golfbanor. Klimatet och de många miljöerna är några av anledningarna till att Algarve blivit en av de allra främsta golfdestinationerna i världen. Är man inte dedikerad golfare och bor på några av klubbarnas topphotell, är de historiska pousada-hotellen väl värda att upptäcka. Perfekt för den som söker

en stillsammare semester med kulturell knorr. Pousadas finns över hela landet, och miljöerna är nästan oavbrutet makalösa; preciöst ombyggda antika borgar, slott och kloster som förvandlats till hotell. Några av de mest spännande om- och tillbyggnaderna ligger just i Algarve.

 

Upptäck Tavira

Vi drar oss långsamt mot öster och Tavira. Här flyter floden Gilão som delar staden. Tavira skadades i en jordbävning som också drabbade Lissabon år 1755 och de flesta kaklade fasaderna är uppbyggda kort därefter. Den moriska känslan över kyrktäta Tavira är fortfarande stark.

Havsvinden når ända upp till Taviras marmorklädda hjärta, torget Praca de República.

Här måste man upptäckta hela kusten mot spanska gränsen som går under namnet Ria Formosa – ett naturreservat med intensivt fågelliv, laguner och små öar som bara väntar på att utforskas.

António Antunes ger ett sista tips på vägen:

– Missa för allt i världen inte skaldjuren percebes. Fula rackare, men ack så goda.  

Hotell AP Adriana Beach Resort Hotell AP Adriana Beach Resort

3 härliga hotell i Algarve:

  •  AP Adriana Beach Resort, Albufeira. Ett nytt All Inclusive-hotell omgärdat av grönskan och närheten till havet. Stranden nedanför klipporna nås bara några meter från hotellet.
  • Pousada Vila Real de Santo António. Anrikt hotell med spännande kulturhistoria alldeles vid spanska gränsen. Pousadan är inhyst i ett gammalt tullhus mitt på torget i charmiga Vila Real Santo António – ett stenkast från Atlanten.
  • Pestana Alvor South Beach. Här talar vi inte hotell nära stranden, utan bokstavligen på den 3 kilometer långa stranden Praia dos Três Irmao. Coolt funkisdesignat hotell i Alvor nära semesterparadiset Portimao. Börja morgonen på utegymmet och njut i det härliga poolområdet.

Algarve à la Antonio Antunes:

  • Stränderna i Lagos. Små, personliga stränder som känns mer karibiska.
  • Fiskebyn Alvor. En urcharmig, levande liten by med härlig atmosfär nära Portimao.
  • Sagres på den portugisiska spetsen. Missa inte de exklusiva, fula men fantastiskt välsmakande skaldjuren percebes på någon av Sagres krogar. Så smakar Atlanten.

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Algarve, hitta och boka en resa till Algarve eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Algarve

Algarvekustens bästa stränder, härligaste naturupplevelser och mycket mer. Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Algarve!

Se alla våra restips för Algarve

Algarve

  • Charmiga kuststäder
  • Kilometerlånga sandstränder
  • Högklassiga golfbanor
Se alla resor till Algarve

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här