Mat och restauranger i Reykjavik, tips på Apollo.se

Mat och restauranger i Reykjavik

I Reykjavik väntar många matupplevelser. Boka bord på någon av Reykjaviks mest populära restauranger, besök en matfestival eller testa en isländsk öl!

Vad äter man i Reykjavik?

I Reykjavik serveras ofta lammkött och fisk, fisk, fisk! Tack vare närheten till havet och älvarna finns det gott om fiskrestauranger i stan, både i form av små fish & chips-butiker till prisade avsmakningsmenyer. Här smakar fisken lite, lite bättre än hemma – oavsett om du prövar röding, havskräftor eller lax! Många av grönsakerna som serveras på Island har producerats i närliggande växthus, så nära närodlat man kan komma i det karga landskapet. Till efterrätt bör du i alla fall någon gång testa den isländska lakritschokladen.

Restaurangtätt i Reykjaviks hamn

Nere i hamnområdet har fler och fler restauranger öppnat de senaste åren, för att till slut bli något slags matkvarter. Här ligger både mindre barer, moderna restauranger och små stugor. En av de mest omtyckta restaurangerna här är Seabaron, som kompenserar en relativt anspråkslös inredning med vad som kan vara världens godaste hummersoppa (i alla fall om du frågar dem!).

Fish & Chips i Reykjavik
Mat på Island, restips på Apollo.se

Fiskrestauranger i Reykjavik

Om det är något det finns gott om Reykjavik är det just fiskrestauranger. På topplistan ligger Fishmarket, vars avsmakningsmeny faller de allra flesta i smaken (och lite därtill), på Aðalstræti 12.

Andra populära fiskrestauranger i Reykjavik är:

Fish Company, Vesturgata 2a Grófartorg

Salka Valka - Fish & More, Skolavoerdustigur 23

Matbonanza i Hlemmur

Är du osäker på vad du är sugen på kan du promenera till mathallen Hlemmur! Hlemmur är en liten mathall med tio matstall, där du kan prova på alla möjliga kök. Mathallen har öppet från 07.30 – 23.00.

Reykjaviks matfestival – Food and Fun Festival

En naggande god årlig tradition i Reykjavik är matfestivalen Food and Fun. Festivalen arrangeras vanligtvis i slutet av vintern. Under ett par dagar kommer utländska kockar till Reykjavik för att tillsammans med lokala kockar skapa en ny meny, som bara serveras under festivalen.

Varje år hakar fler restauranger och kockar på festivalen – med andra ord ett utmärkt sätt att äta dig genom Reykjaviks restaurangutbud.

Mikrobryggeriernas era på Island

Fram till 1989 var det ölförbud i Reykjavik, och när förbudet släpptes var islänningarna förstås sugna på att ta igen. Idag märks det på alla mikrobryggerier som finns på Island, och som du kan njuta av på plast i Reykjavik. Idag finns det gott om barer som serverar hantverksöl.

Några favoriter hos oss är:

Skúli Craftbar, Fógetagarður, Aðalstræti 9

Microbar, Vesturgata 2

Bryggjan Brugghus, Grandagarður 8

Bjórgarðurinn,  1, 105, Þórunnartún

Se fler restips till Reykjavik

Bar i Reykjavik, Island