Indiska rätter

Indiska smaker

Indiens kök är något alldeles särskilt, med mängder av utsökta rätter att prova. Som följd av det portugisiska och muslimska inflytandet i Goas historia finns här kulinariska traditioner som är unika för just denna regionen.

Ät vegetariskt

Är du vegetarian och orolig för att du inte ska hitta någonting att äta på semestern så kan du vara lugn. Indien har nämligen ett av världens bästa vegetariska kök och det finns hur mycket som helst att välja på. Prova okra, en grönsak som ofta heter ladyfingers på menyn. Eller varför inte prova Dal Fry som är en mättande linsgryta som serveras med ris eller bröd.

Havets läckerheter

Särskilt i Goa kan du verkligen frossa i färsk fisk och goda skaldjur. Man tillagar dem på många olika sätt - alla lika utsökta. Kingfish och pomfret är några av goanernas favoritfiskar. Vilken blir din? 

Goan fish curry and rice

Det sägs att somliga goaner äter fish curry till lunch varje dag hela livet. Om det stämmer eller inte låter vi vara osagt, men gott är det! Rätten innehåller bland annat kokosmjölk och gurkmeja och serveras på de flesta lokala restaurangerna.

Tandoori

Tandoori är en ugn av lera som används flitigt i indisk matlagning. Den vanligaste rätten som tillagas i ugnen är tandoori chicken som marineras i yoghurt och sedan fått kryddas med tandoori masala. Rätten är ganska stark och smaksatt med cayennepeppar, rött chilipulver eller andra kryddor som ger rätten dess röda färg. Den heta, lite rökiga smaken och den syrliga yoghurten gifter sig perfekt.

Samosas

Naan

Naan är ett lokalt och fantastiskt gott bröd tillagat i tandooriugn. Det funkar utmärkt att skopa upp en curry (indisk gryta) med. Visst går det att prova att baka brödet hemma –  med det blir sällan lika lyckat som om det vore tillagat i en ordentlig ugn, så passa på att äta rikligt med naan under besöket i Indien.  Det går att beställa brödet i en mängd olika varianter – naturell,  eller med smör, ost eller vitlök, för att nämna några. 

Samosas – indiska piroger

För att göra samosas formas smördeg som trekanter och fylls av exempelvis kryddstark svamp, potatis eller linser. Det frasiga skalet och den smakrika fyllningen är en munsbit du inte vill missa. 

Thali – Indiska smårätter

Thali är ett urval av indiska rätter som serveras i små skålar på en rund bricka. En typisk thali består bland annat av ris, curd (yoghurt), dal (linsgryta), grönsaker, pickles och tunnbrödet chapati.

Biryani – kryddig risrätt

Biryani är en indisk risrätt som härstammar från norra Indien. Den är härligt kryddad med kardemumma och nejlikor, och lagas med kyckling, lamm eller räkor. 

Färsk kokosnöt med sugrör

Tender Coconut Water

En kokosnöt med toppen avhuggen och med ett sugrör i – vips har du en Tender Coconut Water! Håll utkik efter försäljare med vagnar fyllda med kokosnötter. En Coconut Water kostar ungefär 40 rupies, eller ungefär 5 kronor. 

Ta ett glas Old Monk

Nästan alla länder har sin signaturdryck. Ouzo i Grekland, Sam Song i Thailand. Här i Indien är det Old Monk som gäller! Old Monk är en lokalproducerad rom med en touch av vanilj som är mycket populär i Indien. Späd ut den med Cola eller var lite mer våghalsig och drick den som den är. Skål!

Lassi

Ta en lassi - en mycket traditionell yoghurtdryck från Indien som friskar upp i värmen. Finns på de flesta restauranger och beach shacks i många olika fruktsmaker.

Läskande limesoda

När det är riktigt varmt är det viktigt att hålla vätskebalansen i schack. Färskpressad lime i sodavatten med en smula socker och salt är det bästa sättet. Du kommer snart att upptäcka hur gott limesoda är och vi vågar garantera att du kommer att vilja dricka minst en om dagen!

Lokal likör

Om du vill prova en lokal dryck kan du beställa in lite Feni. Det är en lokalproducerad likör som utvinns ur saften från cashewnötsäpplen eller kokosnöt. I dag produceras det mesta på fabriker även om det finns undantag. En häftig upplevelse är att se hur likören bryggs på traditionellt vis ute på landsbygden. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Goa, hitta och boka en resa till Goa eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Goa

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, härligaste sevärdheterna, bästa smakupplevelserna och mycket mer!

Se alla våra restips för Goa

Indien

  • Bo längs paradisiska stränder i vackra Goa 
  • Fantastiska sevärdheter och marknader
  • Matupplevelser utöver det vanliga
Se alla resor till Indien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här