stadsdelar_i_amsterdam

Stadsdelar i Amsterdam

Centrala Amsterdam består av stora som små kvarter och stadsdelar. Vissa ligger mitt i stadskärnan medan andra lockar med speciella kvaliteter en bit utanför. Upptäck Amsterdam nedan!

De Pijp 

En liten bit från centrala Amsterdam ligger De Pijp. De Pijp är ett väldigt bohemiskt bostadsområde med marknaden Albert Cuyp som mest kända sevärdhet. Här rör sig lokalbefolkningen och maten speglas därefter – här vankas det äkta, holländsk mat! De Pijp är en ständigt blomstrande stadsdel med ett ständigt flöde av nya hippa restauranger och barer. Det är i De Pijp som Heineken Experience ligger.

Museikvarteret

Ett av Amsterdams mest exklusiva områden är Museikvarteret. Som namnet avslöjar är Museikvarteret fullproppad med museer, men det är också hem till Amsterdams största park Vondelpark. Här ska du bo om du vill ha nära till sevärdheter som Rijksmuseet , och hellre bor i romantiska, ståtliga hus än nära kanalerna.

Amsterdam-Oost och Amsterdam-Noord

Amsterdam-Oost och Amsterdam-Noord är två up-and-coming stadsdelar som inte ligger mitt i centrum. Amsterdam-Noord, norr om vattnet, är det senaste hippa området med ateljéer, häftiga barer och gallerier. Amsterdam-Oost är ett multikulturellt område, och har länge varit ett coolt område för den som gärna vill göra saker bortom de klassiska turistattraktionerna. Här finns det mängder av takbarer, gatumarknader och mat från hela världen.

Amsterdam Centrum / Gamla stan

En stor del av det du möter innanför det så kallade kanalbältet är det gamla Amsterdam, eller oud centrum som det heter på nederländska. Det är en stor stadsdel med historiska 1600-talshus, gamla slott och vackra torg. Gamla stan delas å sin tur upp i väster (Nieuwe Zijde) och öster (Oude Zijde). 

Kanalringen

En del av Amsterdams gamla stan kan ringas in till en mindre stadsdel – Kanalringen, eller Grachtengordel som den kallas lokalt. Kanalringen konstruerades på 1600-talet och är med på UNESCOs världsarvslista. Singel-, Prinsengracht, Keizersgracht- och Herengrachtkanalerna är de mest kända kanalerna i staden.

Jordaan 

Joordan har länge varit Amsterdams hippaste område. Joordan är de gamla judiska kvarteren och hem för sevärdheter som Anne Franks Hus. Här finns caféer, så kallade bruin cafés, runt varje husknut. Strosa bland små gränder, lutande hus, fina kanaler belägrade av husbåtar, konstgallerier i mängder och moderna butiker. Här ligger också de nio gatorna, ett välkänt kvarter som bara måste upplevas.

stadsdelar_i_amsterdam