sevärdheter_i_amsterdam

Sevärdheter i Amsterdam

Oavsett om du gillar vackra skulpturer och statyer eller föredrar att strosa i pittoreska kvarter lockar Amsterdam med massor av sevärdheter. 

De nio gatorna

De Negen Straatjes (de nio gatorna) är ett genuint och härligt kvarter i Amsterdam. Som namnet avslöjar rör det sig om nio gator, alla nära kanalerna. Området sträcker sig mellan Raadhuisstraat och Leidsegracht och är ett mecka för annorlunda shopping och mat. Det bästa sättet att upptäcka området på är att helt enkelt vandra upp och ned för de nio gatorna.

Husen vid de nio gatorna i Amsterdam är från tidigt 1700-tal. De nio gatorna består av Reestraat, Hart Street, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat Old Spiegelstraat, Runstraat, Huidenstraat och bred Heisteeg. Utspritt på dessa gator väntar mysiga caféer, barer, gallerier och små butiker, ofta nischade på ett speciellt tema. Här hittar du till exempel Tandenwinkel, en butik som bara säljer tandvårdsrelaterade produkter. Närmsta station med spårvagnen är Spui.

Vondelpark – största parken i Amsterdam

Vondelpark är namnet på vad som inte bara är den största stadsparken i Amsterdam, utan också är den mest kända parken i hela Nederländerna. Omkring tio miljoner människor besöker parken varje år. Här kan du picknicka, lyssna på livemusik, cykla eller bara ta det lugnt i gräset. I parken väntar ett par caféer om du vill ta dig något att äta.

Kungliga slottet

Mitt i Amsterdam på det kända Daamtorget ligger Amsterdams kungliga slott. Slottet byggdes ursprungligen som ett stadshus, under 1600-talets mitt. Sedan 1800-talet har det officiellt ansetts vara ett kungligt slott. Idag används slottet av kungafamiljen för statsbesök och andra arbetsrelaterade uppgifter. Resten av tiden står slottet öppet för allmänheten. Se öppettider till Kungliga Slottet i Amsterdam här

Museer i Amsterdam

Amsterdam fullkomligt kryllar av museer, framförallt konstmuseum. Här kan du läsa våra tips om museum i Amsterdam.

Vondelpark - Amsterdams största park

Anne Franks Hus

Anne Franks Hus är en av Amsterdams mest kända sevärdheter – med all rätt. Under andra världskriget bodde Anne Frank och hennes familj i huset på Prinsengracht 263 i Amsterdam. Hennes dagboksanteckningar från de två åren familjen bodde där har blivit historiska och gett en bild av hur judar förföljdes under första halvan av 1900-talet. Idag är huset ett museum som tiotusentals människor besöker varje år. Biljetter köps i förväg på museets hemsida, där du också hittar öppettiderna