Sevärdheter på Skiathos

Skiathos erbjuder många sevärdheter, bland annat öns pittoreska huvudstad. Men gå inte heller miste om att lämna Skiathos om än för en kortare utflykt – det kryllar nämligen av närbelägna öar som är alldeles fantastiska.

Skiathos stad

Skiathos stad är en stämningsfull och pittoresk hamnstad med en genuin charm, röda tegeltak och en labyrint av kullerstensgränder. Här finns två hamnar, avgränsade från varandra av det venetianska fortet Bourtzi. Här på en pinjeklädd höjd ligger ett av stadens trevliga caféer med en otrolig utsikt över havet. Fortet används också som kulturcentrum, där konserter och annan underhållning arrangeras under högsommaren. Ovanför hamnen hittar du den gamla delen av staden med vita små hus och trånga gränder.

Kastro

Kastro är den gamla huvudstaden som ligger högst upp på nordsidan. Hit flyttade befolkningen i slutet av 1200-talet för att komma undan angrepp från pirater. Här fanns en gång i tiden över 300 hus och 20 kyrkor. I dag är det mesta dock i ruiner, men med hjälp av EU-bidrag är man nu igång med att restaurera byn.

Bourtzi

Mellan den gamla och nya hamnen i Skiathos stad ligger det venetianska fortet Bourtzi, där det på sommaren arrangeras konserter och andra kulturella evenemang. Här ligger också ett mysigt café, där du kan ta en kaffe och njuta av utsikten över staden och hamnen.

Kapell på Tsougria

Evangelistria på Skiathos

Klostret byggdes i slutet av 1700-talet och ligger med en betagande utsikt över Egeiska havet på den nordliga sidan av Skiathos. Det spelade en avgörande roll i självständighetskrigen på 1800-talet, då många frihetskämpar tog sin tillflykt hit.

Skiathos gamla stad

Den gamla delen av Skiathos stad liknar en labyrint med sina smala slingrande gator. Staden byggdes på detta sätt för att hindra piraterna från att ta sig in i staden. Om du skulle gå vilse leder dock alla gator till hamnen eller till huvudgatan Papadiamantis.

Kanapitsa

Passa på att besöka halvön Kanapitsa under semestern. Här är det fint att promenera längs de små stigarna och njuta av utsikten och den gröna naturen. Längs med halvön finns flera små stränder där man kan ta ett dopp. Stranden Vromolimnos är en favorit för många besökare.

Vackra Tsougria

Tsougria är en liten och vacker ö med fina stränder som omges av det klaraste och renaste vattnet i norra Sporaderna. Det sägs att medlemmarna i Beatles på 1960-talet var intresserade av att köpa ön, men de lyckades aldrig förhandla fram ett acceptabelt pris. Därför tillhör Tsougria fortfarande det sporadiska öriket. Du kan ta en taxibåt ut till ön från den gamla hamnen i Skiathos stad.  

Skopelos

För dig som bor på Skiathos kan det vara trevligt att upptäcka grannön Skopelos för en dag. Kanske sover du till och med över en natt. Trots att Skopelos är mycket större än Skiathos, så är denna ö mycket lugnare och inte lika välbesökt som Skiathos. 

Gör en utflykt till den närbelägna ön Alonissos

Alonissos är vattnet kristallklart och turisterna få. De mest populära stränderna är härliga Rousoum Beach och den fina sandstranden Agios Dimitrios. Har du tur får du syn på den skygga munksälen. Avsluta gärna en dag på stranden med en kväll i Chora – Alonissos gamla del. Utsikten är ljuvlig, maten utsökt, husen pittoreska och solnedgången oslagbar.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Skiathos, hitta och boka en resa till Skiathos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Skiathos

Här hittar du våra bästa tips på trevliga tavernor och restaurangerna, härliga stränder, intressanta sevärdheter och mycket mer!

Se alla våra restips för Skiathos

Skiathos

  • "Mamma Mia-ön"
  • Turkosblått vatten
  • Mysiga omgivningar
Se alla resor till Skiathos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här