Mat & dryck på Naxos

Naxos har mycket att erbjuda från det grekiska köket. Pröva gärna någon av öns specialiteter såsom Kitronlikören, osten Graviera och det goda vinet gjort på både blå och gröna druvor. 

Goda ostar

Naxos är känt för sin osttillverkning och här finns det mycket att välja mellan. Missa till exempel inte Naxos egen variant av Gruyère ost: Graviera.

Kitronlikören

Missa inte Naxos egen likör - Kitronlikören. Den har en frisk smak av citrusfrukten kitron, som enbart finns på denna ö. Bladen till denna stora vackra frukt tillverkar man likören av, som serveras efter maten. Den finns i tre varianter: den vita är torr, den gröna är medium och den röda supersöt. Uppe i Chalki finns ett Kitrondestilleri att besöka.

Gyros

Gyros i pita, en grekisk variant av kebab. Välj mellan kyckling och fläsk. Serveras med tsatsiki, tomat och pommes frites i pitabröd. Mättande och gott för en billig peng. 

Bläckfisk på tork, Naxos

Mat på tork

En klassisk bild av Grekland är bläckfiskar som hänger på tork i solen. De torkas för att få den rätta konsistensen när de blir tilltugg till kvällens fördrink.

Fetaostpaj direkt från bageriet

Vad sägs om en fetaostpaj direkt från bageriet? Rykande varm och frasig, och lika god till frukost som lunch.  

Oyzeri

På kvällen samlas grekerna på sina stambarer, så kallade Oyzerier där man tar en ouzo med grillad färsk bläckfisk till. Men även ett besök på morgonen rekommenderas. Då samlas man lika gärna här över en kopp kaffe. Baletta, ett klassiskt Oyzeri i hamnen, har sedan 1952 drivits av samma familj.

Lokalt vin

Naxos är vinguden Dionysos födelseort och det är kanske föga förvånande att ön är berömd för sitt goda vin. Vinet görs på både blå och gröna druvor och har en mycket karaktäristisk smak.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Naxos, hitta och boka en resa till Naxos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Naxos

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, finaste stränderna, mysigaste restaurangerna och mycket mer!

Se alla våra restips för Naxos

Naxos

  • Paradisstränder med kristallklart vatten
  • Charmiga byar och städer 
  • Kombinera med Mykonos & Santorini eller Paros 
Se alla resor till Naxos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här