Mat & dryck på Naxos
Naxos har mycket att erbjuda från det grekiska köket. Pröva gärna någon av öns specialiteter såsom Kitronlikören, osten Graviera och det goda vinet gjort på både blå och gröna druvor.
Goda ostar
Naxos är känt för sin osttillverkning och här finns det mycket att välja mellan. Missa till exempel inte Naxos egen variant av Gruyère ost: Graviera.
Kitronlikören
Missa inte Naxos egen likör - Kitronlikören. Den har en frisk smak av citrusfrukten kitron, som enbart finns på denna ö. Bladen till denna stora vackra frukt tillverkar man likören av, som serveras efter maten. Den finns i tre varianter: den vita är torr, den gröna är medium och den röda supersöt. Uppe i Chalki finns ett Kitrondestilleri att besöka.
Gyros
Gyros i pita, en grekisk variant av kebab. Välj mellan kyckling och fläsk. Serveras med tsatsiki, tomat och pommes frites i pitabröd. Mättande och gott för en billig peng.
Mat på tork
En klassisk bild av Grekland är bläckfiskar som hänger på tork i solen. De torkas för att få den rätta konsistensen när de blir tilltugg till kvällens fördrink.
Fetaostpaj direkt från bageriet
Vad sägs om en fetaostpaj direkt från bageriet? Rykande varm och frasig, och lika god till frukost som lunch.
Oyzeri
På kvällen samlas grekerna på sina stambarer, så kallade Oyzerier där man tar en ouzo med grillad färsk bläckfisk till. Men även ett besök på morgonen rekommenderas. Då samlas man lika gärna här över en kopp kaffe. Baletta, ett klassiskt Oyzeri i hamnen, har sedan 1952 drivits av samma familj.
Lokalt vin
Naxos är vinguden Dionysos födelseort och det är kanske föga förvånande att ön är berömd för sitt goda vin. Vinet görs på både blå och gröna druvor och har en mycket karaktäristisk smak.
Tips & Inspiration
Se alla våra restips för Naxos, hitta och boka en resa till Naxos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.