Faraklo

Vandring och naturupplevelser på Limnos

Limnos varierande landskap med både berg och slätter är en trevlig vandringsupplevelse. Ön bjuder även på en rad av spännande naturupplevelser du inte får missa under din semester på Limnos. 

Besök Greklands enda öken under semestern på Limnos

Sanddynerna i Gomati

Visste du att det finns en öken på Limnos? Den kanske till och med är Greklands enda? Mellan bergen på norra Limnos och med havet som kuliss breder Pachies Ammoudies, Limnos öken, ut sig. Sanddynerna ändrar regelbundet form beroende på väder och vind. I närheten finns även en fin strand om du vill ta dig ett dopp. 

Följ med på utflykten Vilda Limnos där bland annat sanddynerna besöks.
 

En grotta och en förstenad skog

En mäktig naturupplevelse är grottan Filoktitis, som ligger på Limnos ostliga sida. Grottan har två ingångar, en från havet och en från land. Det sägs att hjälten Philoctete bodde där när han lämnades ensam på Limnos på väg mot det trojanska kriget. Missa inte heller ett besök i den förstenade skogen nära staden Moudros. Här kan du beskåda  fossiliserade stammar, löv, frukt och palmer som är cirka 20 miljoner år gamla.

Naturfenomenet Faraklo med bubblor som bildats av lava

Naturfenomenet Faraklo

På den norra delen av ön, vid Faraklo, ligger ett geologiskt fenomen - imponerande klippformationer, flera miljoner år gamla. När du närmar dig Faraklos geologiska park kommer en ny värld att öppna sig framför dina ögon. En värld med märkliga geologiska formationer. Faraklo är som ett geologiskt konstverk från den vulkaniska tiden, ett landskap som får dig att undra hur det skapades. Platsen låg under vattnet för många miljoner år sedan när lava kom ut ifrån jordens inre som snabbt kyldes ner till de lustiga formationerna i nyanser av gult.

 

Vandring på Fakos

En tredje mindre halvö är Fakos som ligger i söder på den västra halvön. Här kan man gå vandringar spontant på grusvägarna. Underlaget är lätt och höjdskillnaden måttlig. Man startar vid stranden Diapori och går i ett lågväxt landskap med får och getter på lösdrift. Det finns flera öde stränder på västra sidan där stranden Kokkina är fin för en paus. Det finns också två kyrkor i sydväst som man kan ha som vandringsmål.

Upptäck Keroskusten

Keroskusten är känd både för sin vattensport och också för sin natur. Två procent av Limnos yta består av våtmarker och på östra sidan finns två av de mest kända saltsjöarna Asprolimni och Aliki. Följ med på en vandringsutflykt till Keroskusten.

Text & Foto: Mats Randow


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Limnos, hitta och boka en resa till Limnos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Limnos

  • Orört och autentiskt
  • Fina stränder
  • Utmärkta sport- och träningsmöjligheter
Se alla resor till Limnos

Se alla våra restips för Limnos

Här hittar du våra bästa tips på sevärdheterna du inte får missa, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla restips

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här