Roliga vattenaktiviteter på Kos

Saker att göra på Kos

Behöver du en liten paus från sol och bad så finns här mycket att hitta på. Busa i vattenparken, koppla av i varma källor eller lär dig mer om Greklands historia på det arkeologiska museet. På Kos finns det underhållning för alla. Spana in våra tips på några av alternativen!

På vägen mot de varma källorna, Therma!
 • Varma källor i Therma

På Kos östra sida hittar du Therma, som är en mycket speciell plats. Här finns varma källor som uppstår vid vulkanen Nissyros som ligger utanför öns kust. Det är verkligen avkopplande att sjunka ner i det rykande varma vattnet, som kan bli upp till femtio grader varmt. Bada helst inte med ljusa badkläder, eftersom de lätt kan missfärgas i källvattnet. Vi kan tipsa om att besöka Therma på kvällen, då är stämningen lite extra trevlig och det är något lugnare än på dagen. Vattnet från källorna värmer också upp vattenbrynet vid den lilla stranden.

 • Vattenbus för hela familjen

Vattenparken Lido ligger i utkanten av Tigakiområdet på Kos. Här får hela familjen en rolig dag med de många attraktionerna. Surfa på vågorna i vågbassängen, känn suget i magen i någon av vattenrutschkanorna eller ta det lugnt i Lazy River. Du kan också spela vattenpolo eller beach volley med nyfunna vänner. Följer du med Apollo till Lido ingår både transport och inträde i priset.

 • Besök en vingård

På Kos finns det två vinproducenter Triantafyllopoulos och Xatzimanouli, varav den senare tillverkar det mest populära vinet, som du hittar på många restauranger och barer. Varför inte göra ett besök på någon av vingårdarna och se hur det går till när man gör vin. Xatzimanouli ligger på huvudvägen från Kos stad till flygplatsen, kort efter byn Ziapari på vänstra sidan. Triantafyllopoulos hittar du om du tar av från huvudvägen efter Tigaki och svänger upp på vägen mot Zia.   

Berget Dikeos Utsikt från berget Dikeos på Kos
 • Till toppen av Dikeos

Från den lilla byn Zia går det en vandringsstig upp till toppen av Kos högsta berg som höjer sig 846 meter över havet. Oromedon är det antika namnet för berget, som i dag kallas Dikeos. Från tavernan Olympia 2 kan du följa pilarna upp. Första delen av rutten går genom Zia, sedan följer du en grusväg innan den riktiga vandringen mot toppen börjar. Det är en otroligt vacker vandring på ungefär två timmar och utsikten är väl värd mödan. På en klar dag kan man se Kalymnos, Leros, Pserimos, Plati, Nissyros och ända till Turkiet och Rhodos. På toppen hittar du också den lilla söta kyrkan Agios Christos.

 • Cykla till Tigaki eller Agios Fokas

Det är populärt att cykla till Tigaki på Kos. Det är i stort sett helt platt hela vägen och du får cykla genom väldigt lantliga omgivningar. På vägen passerar du en liten vingård där det går utmärkt att stanna till för att svalka dig i skuggan med ett glas kallt, vitt vin. Bortom Psalidi på Kos ligger ett område som heter Agios Fokas. Här ligger strandklubbar med mysig och avkopplande miljö och mycket bra service. Hit kan du cykla från Kos stad. Vid fullmåne vankas party i Agios Fokas.

Byn Zia på Kos Besök den mysiga och genuina byn Zia på Kos
 • Besök Kos byar

Det är alltid en upplevelse att åka och besöka någon av de små byarna som finns på ön. I Pyli finns det till exempel många trevliga caféer med garanterat lokal atmosfär. Det är en fin tur att åka den slingriga vägen från Kos stad via Pyli och sedan vidare till Kardamena. Du får heller inte missa att ta en kvällstur till den lilla genuina byn Zia på Kos. Det är en perfekt plats att både njuta av solnedgången och en härlig middag på någon taverna. Från det charmiga caféet Watermill of Zia kan du se en av byns gamla vattenkvarnar och svalka dig med god lemonad. I byn säljs också produkter från trakten som honung, svamp, kryddor och hantverk. Ett måste är att besöka den lilla kyrkan Santa Maria och prästens galleri med ikonmålningar. 

 • Gå på utomhusbio

Det är en alldeles speciell känsla att gå på Orfeas utomhusbio i Kos Stad och omges av den ljumma kvällsluften. Varje vecka visas en relativt aktuell engelskspråkig film. Biljetterna kostar runt 7 euro och snacks och dryck finns till försäljning.

Kyrka på Kos
 • Panagia Tsoukalaria

Denna lilla privatägda kyrka ligger ovanför Kos stad. Här hålls det ofta grillkvällar under sommaren och man arrangerar festivaler och andra evenemang. Fina omgivningar med en härlig utsikt.

 • Besök det arkeologiska museet

Museet hyser artefakter som hittats från den hellenistiska, romerska och ottomanska eran. Här hittar du statyer från 400 f.Kr till 400 e.Kr. av Afrodite, Hippokrates och Alexander den store. Öppet alla dagar utom måndagar och inträdet kostar 6 euro. Det arkeologiska museet ligger på Frihetstorget vid marknadsplatsen i Kos Stad.

 • Turkiskt på Kos

På Kos märks de turkiska influenserna överallt. Många åker till Bodrum över dagen, men du kan uppleva den turkiska kulturen närmre än så, nämligen i Platani. De tusen invånarna som bor här har sitt ursprung i Turkiet och har behållit sin kultur och sina traditioner. I Platani finns också den enda moskén på Kos som fortfarande används. Passa på att besöka Artemis Hamam i Tigaki för lite spa och hamam. Den absolut bästa starten på semestern får du i ett hamam där gamla hudceller skrubbas bort. Allt avslutas med en härlig massage. Perfekt för en jämnare solbränna!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kos, hitta och boka en resa till Kos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kos

Här hittar du våra bästa tips på de roligaste aktiviteterna, bästa sevärdheterna, härligaste stränderna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kos

Kos

 • Underbara stränder
 • Historiska sevärdheter
 • Avkoppling i varma källor
Se alla resor till Kos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här