Finiki på Karpathos

Karpathos charmiga byar

De flesta av Karpathos byar är belägna uppe i bergen och erbjuder besökarna såväl praktfulla utsikter som smakprov på genuin Karpathoskultur. Ta del av våra tips här.

Othos

Besök Karpathos äldsta by, Othos. Här väntar förutom en magnifik utsikt en mysig och gemytlig atmosfär. Othos har ett eget museum som är värt ett besök. Byn är känd för sitt goda rödvin och festivalarrangemang – i synnerhet vid festligheten Agios Pandeleimon. Byn ligger ungefär en kilometer väst om Aperi, och är den högst belägna byn på ön med sina 500 meter över havet.

Olympos – en genuin bergsby

Det finns många små genuina bergsbyar på Karpathos, men uppe på berget Profitis Ilias ligger en charmant bergsby som är lite extra speciell. Byn byggdes nämligen på 900-talet och tiden har mer eller mindre stått stilla sedan dess. Olympos var nästintill varit helt isolerat fram till 1980-talet på grund av dess läge i bergen. Här har tiden stått stilla och traditioner och seder bevarats. Se de speciella dräkterna de bär, känn dofterna från kryddorna som växer i bergen, smaka på det hembakade brödet och njut av den fantastiska utsikten över bergen och havet. Missa inte heller att besöka den fina Mariakyrkan.

Mesohori

”Byn i mitten”, som den också kallas, är en av de äldsta på ön. Byn grundades av samma anledning som många andra byar på ön – läget gjorde att samhället förblev skyddat från piraterna. Det var nämligen mycket svårt att ta sig till Mesohori med båt, landsvägen var den enda vägen. Varje år utvinns över 600 000 kilo olivolja från många av byns olivpressar, vilket gör Mesohori till det område som producerar mest olivolja på hela ön. Byn lär även ha en källa med magiska egenskaper – om en kvinna dricker ur denna källa så sägs det att hon kommer att gifta sig med en man från ön.

Piles

Piles, eller Pyles, är en av öns tolv byar och ligger inbäddad av grönska på öns västra del. Från byn har du den mest bedårande utsikt över ön Kasos och den som stannar till kvällen får njuta av en fantastisk solnedgång. Den som vill se sig om kan besöka det lilla museet som ligger i närheten av huvudvägen. Här kan du åka på en historisk resa tillbaka till det gamla bondesamhället och få en bra bild av hur bönderna från trakten levde förr. Under kriget flydde en stor del av befolkningen från byn för att bosätta sig utomlands, men så fort de fick chansen återvände de till sitt älskade Pyles. Efter besöket förstår du säkert dragningskraften.

Här kan du läsa mer om utflykten Karpathos Pärlor där vi besöker byarna Piles och Mesohori.

Följ med på vår utflykt till Olympos
Menetses

Aperi

Byn, som fram till 1892 var Karpathos huvudstad, är vackert belägen på 320 meters höjd över havet. Aperi är byggt i en ravin och kan därför inte ses från havet. Besök den vackra biskopskyrkan och öns gymnasium, som byn har fått i gåva av emigrerade grek-amerikaner. I Aperi finns fina, välskötta hus och blomstrande trädgårdar.

Posideon

Potideon eller Posideon var det gamla namnet på Karpathos huvudstad. Den antika staden Potideon grundades av det mykenska folket som erövrade ön Karpathos år 1400 f.Kr. Mykenerna byggde under sin vistelse bland annat en 23 meter hög akropolis högst på en stenig kulle.

Menetes

Orten Menetes ligger 8 kilometer från Pigadia och har varit bebodd sedan 1400-talet. Här finns ett litet etnografiskt museum som hyser en fin samling av arkeologiska fynd, keramik, skulpturer och andra intressanta lämningar från området. Museibesöket blir en spännande genomgång av en dramatisk historia. I Menetes finns också en och annan rest från neoklassicistiska byggnader och från den gamla lokala kyrkan S:t Mamas.

Finiki

Om du älskar fisk ska du definitivt styra kosan mot Finiki. Här finns nämligen öns bästa fiskrestauranger. Nere vid hamnen kan du se de små båtarna lägga till efter en dag på det stora blå. Väl här bör du besöka ett av Karpathos minnesmärken som ligger vid hamnområdet.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Karpathos, hitta och boka en resa till Karpathos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Karpathos

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, härligaste sevärdheterna, den bästa maten och mycket mer!

Se alla våra restips för Karpathos

Karpathos

  • Lugn ö med vacker natur
  • Mysiga bergsbyar
  • Genuin grekisk atmosfär
Se alla resor till Karpathos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här