Konst och kultur på Karpathos

Konst och kultur

Vad kan man se och göra på fantastiska Karpathos? Kom under skinnet på Karpathos genom att botanisera runt i dess många kyrkor och museer. Ta del av våra mest bästa tips här!

Väderkvarnar på Karpathos

Väderkvarnar

Karpathos är en ganska blåsig ö. Vinden lockar numera många vindsurfare, men tidigare har den varit en bra tillgång för något helt annat än turismen. I många år var väderkvarnar ett viktigt verktyg för öborna, som genom vindkraften kunde mala sitt mjöl till det livsviktiga brödet. I dag finns det gott om väderkvarnar på ön – och på flera platser finns ruiner efter gamla kvarnar, så håll utkik efter dem när du är på upptäcktsfärd.

Prisvärda smycken

Det finns flera bra och välsorterade guldsmeder här på Karpathos. Ett exempel är Lekkas guldbutik som ligger mitt på Pigadias gågata. När du kryssar mellan skyltfönster upptäcker du snart att smyckena säljs till betydligt bättre priser än hemma. Om du länge har varit på jakt efter en förlovningsring kan det vara dags att göra slag i saken …

Dia Chiros

Välkommen till en av Pigadias charmigaste butiker, i hjärtat av staden. Dia Chiros har en samling tavlor och handgjorda föremål från konstnärer i Grekland. Det äkta paret som äger butiken gör alltid sitt yttersta för att du ska hitta det som passar just dig allra bäst.

Folkloremuseet i Menetes

Det är snidade gravar som hälsar dig välkommen vid ingången till den tvåhundraåriga byggnaden. På andra våningen med det karaktäristiska svartvita, robusta golvet kan du beskåda föremål från bybornas vardag och se en samling bilder av ledande personligheter från samhället Menetes.

Museet i Pigadia

Pigadias museum ligger på marmorpelare med utsikt över havet, precis intill stadshuset. Museet består av tre små med fynd från ön som härstammar från förhistorisk tid, medeltiden och Paleochristian.

Arkeologiska muséet i Arkasa

Detta är först och främst ett arkeologiskt museum men här finns också en samling som framför allt visar jordbruksverktyg. Museet hyser även fynd från utgrävningar i områdena Paliokastro och Agia Anastasia. Här finns också fascinerande skelett från ett groddjur, som ännu inte har blivit studerat. Sök upp församlingsprästen i byn för ett besök på museet.

Agia Sofia

Nära Arkasa ligger ruinerna från Anastasiakyrkan, som byggdes i slutet av 500-talet. Det fina mosaikgolvet finns fortfarande kvar. Bredvid ligger Agia Sofia-kyrkan som byggdes något senare.

Akropolis Paliokastro vid Arkasa

Det tar ungefär en kvart att bestiga berget från Agia Sophia. Stigen längs berget kan verka brant, men det är en relativt kort promenad som bjuder på den unika upplevelsen att vandra genom den gamla staden samtidigt som man kan vila ögonen på en helt oemotståndlig utsikt. Väl uppe på toppen kan du utforska ruinerna från det gamla slottet Paliokastro, och titta närmare på resterna av de mäktiga pelarna som en gång i tiden stöttade upp slottstaket.

Undangömd kyrka

Agios Georgios är en otroligt imponerande kyrka, som är den äldsta på hela Karpathos. Kyrkan ligger gömd av höga bergsväggar – så håll ögonen öppna när du är i utkanterna av Lefkos.

Grekisk musik och sång

Det bubblar av musik i Pigadia (Karpathos stad), så håll öronen öppna runt de lokala caféerna och restaurangerna. Det finns fler ställen som som har underhållning med grekisk livemusik och sång. Njut av en festlig musikkavalkad bland skickliga lokala musikanter. Glöm inte att släppa loss – det gillar grekerna.

Art center

Missa inte Art Center – Karpathos Minas Vlahos. Här navigerar du bland Minas trevliga konst till tonerna av harmonisk musik. Skulle du inte gilla någon av konstverken så mycket att du tycker att de platsar hemma kan du köpa hem en mindre bild eller vykort med ett konstmotiv för att skicka hem med posten.

Folkmuseet i Othos

Folkmuseet ligger i den fina byn Othos, i traditionella hus, som är typiska exempel på den trevliga byggstilen på ön. Museet hyser en rik samling över delar av Karpathos folkkonst.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Karpathos, hitta och boka en resa till Karpathos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Karpathos

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, härligaste sevärdheterna, den bästa maten och mycket mer!

Se alla våra restips för Karpathos

Karpathos

  • Lugn ö med vacker natur
  • Mysiga bergsbyar
  • Genuin grekisk atmosfär
Se alla resor till Karpathos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här