Amfiteatern i Durres

6 sevärdheter i Durres, Albanien

Upptäck Durres långa historia med fem av stadens mest kända sevärdheter. Platserna tar dig tillbaka till antika Durres när gladiatorer slogs på amfiteatern och den bysantinske kejsaren Anastasius gjorde Durres till en av de starkaste platserna längs adriatiska havet. Läs mer om kända sevärdheter i Durres!

Slottet i Durres

Durres arkeologiska museum

Durres arkeologiska museum etablerades 1951 och är Albaniens största arkeologiska museum. Det ligger vackert beläget nära stranden och norr om museet finns bysantiska väggar ända från 500-talet, som byggdes efter den invasionen av visigoterna 481. I museet hittar du bland annat artefakter från den antika fyndplatsen Dyrrachium (antika Durres), en färgglad mosaik som kallas ”Durres skönhet” och en samling byster av Venus från tiden då Durres var centrum för dyrkan av gudinnan.

Durres slottet

Slottet i Durres byggdes under sent 400-tal och är idag beläget i Durres gamla stad. Det byggdes av den bysantinske kejsaren Anastasius som gjorde Durres till en av de starkaste befästningarna längs Adriatiska havet. Idag står de medeltida väggarna ca 4,6 meter högt och tre av ingångarna har ca en tredje del kvar av sin forntida höjd.

Amfiteatern i Durres

Durres amfiteater är den största i Balkan och upptäcktes när markägaren grävde i sin trädgård. Idag är en stor del av amfiteatern utgrävd, dock gick den största delen förlorad i kraftiga jordbävningar. Teatern byggdes för stridsuppvisningar mellan gladiatorer och exotiska djur och man antar att här rymdes upp till 20 000 åskådare, som reste långa vägar för att se spelen. På stenblock vid amfiteatern kan man hitta flera namn och bakom teatern finns en tunnel som leder ut till kusten.

Apostle Paul & Saint Astius ortodoxa kyrka

Kungliga villan i Durres

Den kungliga villan i Durres är känd som kung Zogs och den albanska kungafamiljens sommarpalats. Än idag är villan en symbol för den forna monarkin. Villan ligger vackert belägen uppe på en kulle, ca 98 meter över havet, och havsutsikten syns från tre sidor av huset.

Apostle Paul and Saint Astius ortodoxa kyrka

Denna vackra ortodoxa kyrka är med på många bilder från Durres och byggdes mellan 1994-2002. Du hittar kyrkan i hamnen i Durres och den fina arkitekturen med vit sten och röda tegelplattor går inte missa.

Bysantinska forumet i Durres

En gång i tiden var det bysantinska forumet centrum för antika Durres - Dyrrachium, och än idag står forumet i centrum av moderna Durres. Forumet är en av de vackraste monumenten från den tidiga bysantinska eran och har blivit väl bevarat genom åren. Enligt historiker var väggarna så tjocka att flera riddare kunde stå sida vid sida på dem.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Durres, hitta och boka en resa till Durres eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Durres

Vilka är Durres finaste stränder? Vad kan man hitta på i Durres? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Durres

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här