Vietnamesisk mat

Nog har du ätit en del thailändskt, men hur är det med vietnamesiskt? Utforska en spännande matkultur, smaka den beryktade nudelsoppan pho och ät färska vårrullar i rispapper.

Gatukök – gott och billigt

Asiens svar på McDonalds, fast i en sundare och billigare version. De traditionella gatuköken är en institution i den vietnamesiska kulturen och en vanlig syn i gatubilden. Överallt ser du de små färgglada plastmöblemangen. För under tjugo kronor kan du få en god och mättande måltid, och då ingår ofta även dessert! Frågar du snällt kan du också få traditionella västerländska bestick att äta med... 

Barbecue Garden

I en mysig trädgård nära presidentpalatset i centrala Saigon hittar du denna lilla pärla till restaurang. På den inbyggda grillen steker du själv ditt kött direkt vid bordet. Förutom vanliga kötträtter finns det också specialiteter såsom krokodil och hjort på menyn. Bra priser och god service gör att upplevelsen får det där lilla extra. På hörnet vid Nam Ky Khoi Nghia och Le Thanh Ton, Distrikt 1. Öppet 11.00-23.00, varje dag.

Saigon Bar – grädden på moset

På toppen av berömda Caravelle Hotel i Saigon ligger skybaren Saigon Bar. Under Vietnamkriget kom de amerikanska soldaterna hit för att roa sig. Delar av musikalen ”Miss Saigon” utspelar sig här. Förutom läckra drinkar, så bjuder också baren på bra musik och stadens bästa utsikt. En drink här kostar lite mer än på andra ställen, men är å andra sidan en härlig upplevelse.

Rung Forest

Centralt placerat på huvudgatan i Mui Né kan du i mysiga omgivningar njuta av utsökta vietnamesiska rätter. Med över hundra olika rätter och lika många drinkvarianter på menyn kan du garanterat hitta något som faller dig i smaken. Middagen avnjuts till sköna orientaliska toner. Adress: 67 Nguyen Dinh Chieu St. 

Våra dagliga nudlar

Den genomsnittliga vietnamesen äter nudlar minst en gång om dagen, en god, näringsrik och billig måltid. En stor del av befolkningen föredrar att inta sina nudlar på Pho 24, en kedja som finns över hela landet och som har specialiserat sig på läckra nudelrätter. Håll utkik efter den gröna skylten.

Den berömda fisksåsen

En av Vietnams viktigaste produkter är den illaluktande, men välsmakande fisksåsen nuoc mam som exporteras i stor skala. Vietnameserna använder ofta fisksås som smaktillsats istället för salt. Två av de största producenterna ligger på Phu Quoc och i Phan Thiet. Båda ställena tar emot besökare.

En kopp java

Med tanke på att Vietnam är en av världens två största kaffeexportörer, är det inte konstigt att det finns kaffebarer i var och vartannat hörn. Highland Coffee, landets största kedja och Vietnams motsvarighet till Starbucks, är ett utmärkt ställe att njuta en kopp nybryggt lokalt kaffe. Vill du prova en kaffe ”Vietnam style” så ber du om en Caphé Su Da (iskaffe med kondenserad mjölk). 

Frukt är godis

Gillar du frukt så har du kommit till rätt del av världen. I Vietnam kan du äta färsk frukt som du inte ens visste fanns. Mango, longan, rambutan, pomelo, vattenäpplen, drakfrukt, durian, sapodilla, sockra-äpplen, guanabana, acerola, lyché för att nämna några. Listan kan göras lång så det är inga problem att fixa sin egen exotiska fruktbuffé. Många frukter finns också som juice och smoothies. Kombinationsmöjligheterna är oändliga!

Franska köket

Qua franska kolonialismen finns det gott om franska restauranger och små trevliga gatucaféer. I Saigon, i skuggorna av Tao Dan-parkens träd på Han Thuyen, kan du till exempel prova Crêperie & Café. Där består menyn av läckra fyllda crêpes, fräscha sallader och matiga smörgåsar. Allt sköljs med fördel ned med en härligt läskande smoothie eller färskpressad juice. Tips: Missa inte ostkakan! Bara 100 meter längre ner på gatan ligger mysiga Café Au Parc, som absolut är värt ett besök. Ska ni fira någon eller något speciellt eller helt enkelt vill prova på en extravagant upplevelse i annorlunda miljö rekommenderar vi den magnifika restaurang Au Manoir de Khai, 251 Dien Bien Phu, Distrikt 3. Ännu ett säkert gastronomiskt kort er Olivier Restaurant på Hotel Sofitel Plaza, där Michelinkockar med jämna mellanrum gästar.

Drakfrukt

Sugen på sushi?

I Vietnam är det inte svårt att få tag i god sushi. Sushirestauranger finns lite överallt och du får oftast mycket för pengarna. Kontakta din reseledare för tips på bra sushirestauranger.

Dags för en öl?

Till en god måltid är det gott med en kall öl. Hoa Vien nära Sea Links Golf, Mui Né serverar båda delarna. Restaurangen är en del av en kedja som brygger sitt eget öl, baserat på de bästa råvarorna från ett av ölkulturens modersländer, Tjeckien. Njut av en läcker måltid på den lilla, men mysiga takterrassen med utsikt över Sydkinesiska havet.

Viva l'Italia!

Tycker du om italiensk mat får du inte missa Luna d'Auutnno. Pasta & pizza på mammas vis! Mmm! Adress: 51A Nguyen Dinh Chieu St. Mui Né.