Vietnamesiska rätter

Vietnamesisk mat

Åk på en smakresa till Vietnam! Den vietnamesiska matkulturen är influerad av kinesisk, fransk och thailändsk mat, men har också sin egen unika stil. Prova populära rätter som pho, en ångande skål med nudelsoppa, och vårrullar fyllda med grönsaker och kött eller räkor. 

Här är fem rätter som du inte får missa när du besöker Vietnam:

  1. Pho - en klassisk nudelsoppa med biff eller kyckling, kryddad med kanel, stjärnanis och andra kryddor.

  2. Banh mi - en fransk-vietnamesisk sandwich fylld med olika ingredienser som stekt fläsk, pâté, grönsaker, koriander och chili.

  3. Bun cha - grillade fläskköttbullar serverade med nudlar, grönsaker och färsk koriander.

  4. Cao lau - en nudelsoppa med grillat fläsk, krispiga rispapper och grönsaker, som är en specialitet i staden Hoi An.

  5. Banh xeo - en knaprig pannkaka fylld med fläsk, räkor, böngroddar och kryddor, som serveras med en söt och sur sås.

Nudlar

Den genomsnittliga vietnamesen äter nudlar minst en gång om dagen, en god, näringsrik och billig måltid. Nudlarna i Vietnam är vanligtvis serverade i soppor eller i en stor skål med olika ingredienser, såsom kött, grönsaker, olika kryddor och såser. Vietnamesiska nudlar är vanligtvis både lätta och hälsosamma med en mild smak som kompletterar de starka smakerna i de vietnamesiska rätterna.

Den berömda fisksåsen

En av Vietnams viktigaste produkter är den illaluktande, men välsmakande fisksåsen nuoc mam som exporteras i stor skala. Vietnameserna använder ofta fisksås som smaktillsats istället för salt. Två av de största producenterna ligger på Phu Quoc och i Phan Thiet. Båda ställena tar emot besökare.

Gatukök – gott och billigt

Asiens svar på McDonalds, fast i en sundare och billigare version. De traditionella gatuköken är en institution i den vietnamesiska kulturen och en vanlig syn i gatubilden. Överallt ser du de små färgglada plastmöblemangen. För under tjugo kronor kan du få en god och mättande måltid, och då ingår ofta även dessert! Frågar du snällt kan du också få traditionella västerländska bestick att äta med... 

Sugen på sushi?

I Vietnam är det inte svårt att få tag i god sushi. Sushirestauranger finns lite överallt och du får oftast mycket för pengarna.

En kopp java

Med tanke på att Vietnam är en av världens två största kaffeexportörer, är det inte konstigt att det finns kaffebarer i var och vartannat hörn. Highland Coffee, landets största kedja och Vietnams motsvarighet till Starbucks, är ett utmärkt ställe att njuta en kopp nybryggt lokalt kaffe. Vill du prova en kaffe ”Vietnam style” så ber du om en Caphé Su Da (iskaffe med kondenserad mjölk). 

Frukt är godis

Gillar du frukt så har du kommit till rätt del av världen. I Vietnam kan du äta färsk frukt som du inte ens visste fanns. Mango, longan, rambutan, pomelo, vattenäpplen, drakfrukt, durian, sapodilla, sockra-äpplen, guanabana, acerola, lyché för att nämna några. Listan kan göras lång så det är inga problem att fixa sin egen exotiska fruktbuffé. Många frukter finns också som juice och smoothies. Kombinationsmöjligheterna är oändliga!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Vietnam, hitta och boka en resa till Vietnam eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Vietnam

Vilka sevärdheter får man inte missa och vart finns de bästa stränderna? Här har vi samlat alla våra bästa tips inför din resa till Vietnam!

Se alla våra restips för Vietnam

Vietnam

  • Fina sandstränder och magisk natur
  • Intressant kultur och historia
  • Fantastisk mat
Se alla resor till Vietnam

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här