Alhambra i Granada

8 tips på utflykter från Costa del Sol

Malaga och Costa del Sol är en bra utgångspunkt för utflykter runtom i Andalusien. Vi har listat 8 av våra favoritutflykter till platser i närheten och till städer lite längre bort där man med fördel stannar över natten. Planera gärna utflykten i förväg, så att det verkligen blir av – du kommer inte att ångra dig!

Mijas i Spanien Fuengirolas vita bergsby Mijas

1. Smurfarnas by i Ronda

Vårt första utflyktstips är Smurfarnas by (Pueblo Pitufo). I bergen kring Ronda ligger Júzcar, en helt vanlig andalusisk by, där man i samband med premiären av biofilmen Smurfarna år 2011 bestämde sig för att strunta i traditionerna och låta Sony Pictures måla hela byn i smurfblått. Andalusier är kända för sitt skämtlynne, och att gå med på den här annorlunda idén är väl kanske bara ett av många uttryck för just detta.

2. Fuengirolas vita bergsby Mijas

Ovanför Fuengirola hittar du den vita bergsbyn Mijas. Byn är kanske mest känd för sin åsnetaxi, men det finns också ett miniatyrmuseum som är väl värt ett besök. Här kan du bland annat beskåda inristade porträtt på bönor och knappnålshuvuden samt förkrympta människoskalper.

Alhambra, Spanien Den vackra fästningen Alhambra

3. Alhambra i Granada

Granada med Alhambra (se den stora bilden ovan), den gamla moriska fästningen som reser sig på en höjd över Sierra Nevada, är ett utflyktsmåste! Det tycks vila ett sagolikt skimmer över det här palatset med alla sinnrika detaljer, vackert utsmyckade innergårdar och fontäner. När morerna fördrevs ur Spanien 1492 lär den sista moriska härskaren, Boabdil, ha vänt sig om för en sista tårfylld titt på Alhambra. Hans mor ska då ha uttalat de något hårda orden: ”Gråt inte som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man.”

Här kan du förboka biljetten till Alhambra för att vara garanterad inträde (rekommenderas starkt!). Du kan ta buss till Granada från Malaga och bara stanna över dagen, men det är också mysigt att övernatta här och lära känna staden lite bättre. En rolig detalj med Granada är att du alltid får tapas till när du beställer något att dricka på stadens barer och restauranger.  

4. Vackra Nerja

Ungefär fem mil öster om Malaga ligger Nerja och Europas balkong med milslånga vyer över Medelhavets vågor. I närheten finns flera fina stränder och badvikar. Maro, som brukar räknas till en av landets bästa stränder med klart vatten och vild natur, är en av dem. De senaste årtiondena har många skandinaver gjort Nerja till sin semesterfavorit, men orten känns fortfarande genuin och lagom stor till formatet. Nerja är också känd för sina fascinerande grottor, missa inte de klassiska konserter som brukar anordnas här sommartid.

Alpujarras, Spanien Las Alpujarras

5. Klippstaden Ronda 

Ronda ligger ungefär 10 mil från Malaga, upp i bergen. Här möts du av en unik och fullkomligt hisnande syn: vitkalkade hus som klänger fast vid klippkanten till den 120 meter långa ravin som delar staden. Förutom landets äldsta tjurfäktningsarena finns här ett kloster som är helt stängt för omvärlden, men där man kan köpa goda sötsaker genom små luckor.

6. Alpujarras 

Hyr en bil och åk upp i bergen bakom Granada, Las Alpujarras. Det var här de sista morerna tog sin tillflykt och, även om det är en klyscha, känns det verkligen som tiden stått stilla i de små vitkalkade bergsbyarna. Här råder ett obeskrivligt lugn, gatorna sopas med handbundna kvastar och det doftar nybakat bröd från bagarens ugn. 

Mysiga byn Cádiz Mysiga byn Cádiz

7. Gibraltar

Ett par timmars buss- eller bilfärd från Málaga och du hamnar bland dubbeldäckare, Marks & Spencer-butiker och pubar vid sundet som till många spanjorers förtret fortfarande är en brittisk besittning. På Gibraltarklippan hittar du Europas enda vilda apor, små fräcka gynnare som gärna lägger beslag på matsäcken.

8. Mysiga byn Cádiz

Cádiz ligger en bit bort från Malaga, närmare bestämt 23 mil, eller en bilfärd på drygt tre timmar, men är så värd en avstickare tycker vi. Staden är en av världens äldsta sjöstäder, och anlades av fenicierna redan på 1100-talet f.v.t. Mitt i staden sträcker sig den breda sandstranden och vattnet är lite svalare än i Malaga, eftersom Cádiz ligger vid Atlanten. Förutom små trevliga parker att strosa runt i finns här ett stort utbud av olika fisk- och skaldjursrestauranger. Varför inte prova camarones – miniräkor som är så små att man äter dem hela med skalet på.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Costa del Sol, hitta och boka en resa till Costa del Sol eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Costa del Sol

Här hittar du våra bästa tips på de bästa stränderna, härligaste utflykterna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Costa del Sol

Costa del Sol

  • 9 av 10 soliga dagar
  • Långa och fina stränder
  • Kultur, mat och shopping i Malaga
Se alla resor till Costa del Sol

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här