Matkultur_i_Malaga

Mat och dryck i Malaga - allt du behöver veta

Malaga har på senare år klättrat snabbt i listan på Spaniens gourmetstäder. Idag finns massvis med matupplevelser, restauranger och delikatesser att prova på i Malaga.

Chiringuito i Malaga, Spanien

Matkulturen i Malaga

Vill du äta genuin mat från Malaga kan du hålla utkik efter slogan ”Sabor a Malaga”, smaken av Malaga. Det är en satsning av Malaga stad för att lyfta maten som kommer från Malaga, där du kan räkna med mycket närodlat.

En annorlunda restaurangupplevelse får du på El Tintero II i slutet av promenaden. Här auktionerar kyparna ut fiskrätter och dryck, så om du ser något du vill ha är det bara att vinka in det. Mat och dryck debiteras sedan utifrån tomma tallrikar och ölkannor på bordet. Högljutt spanskt, prisvärt och fantastiskt gott!

Malaga är en fisk- och skaldjursälskande stad – något som syns i de flesta maträtter, så även tapas. En så kallad Chiringuito är en bar eller restaurang som ofta lägger fokus på just fisk och skaldjur i olika former. De ligger ofta vid strandkanten.

En annan sak det finns gott om i Malaga är ultramarinos. Det är små matbutiker som ofta ägts av samma familj i generationer. Hit går du för att köpa och provsmaka delikata, spanska charkuterier.  

I dryckesväg är det Tinto de Verano som är mest känt från Costa del Sol. Den uppfriskande drinken görs på hälften rött vin och hälften Fanta citron. Det är en riktig sommardrink! 

Matmarknad i Malaga

Matmarknader i Malaga

Likt många andra spanska storstäder råder det knappast någon brist på matmarknader i Malaga. I Malaga finns det ett dussintal matmarknader. Två måsten är Atarazanas och La Merced.

Atarazanas ligger på Calle Atarazanas 10, i en gammal gjutjärnsbyggnad från 1879. Vad som tidigare var ett skeppsvarv är idag en vacker marknad med försäljning av kött-, fisk- och grönsaker. Du kan också slå dig ned på en av de små barerna på matmarknaden för att ta dig något att äta. Atarazanas har öppet från 08.00 – 14.00.

Mercado Merced ligger precis vid Pablo Picassos hus och har ett snävare fokus än Atarazanas, med färre produkter i de små handelsbodarna. Till exempel finns det bodar med fokus på öl, ost, cocktail och pinxtos. Med andra ord – gå hit hungrig och törstig! Mercado Merced har som oftast öppet från 12.00 till 00.00.

Matutflykt till fiskebyn Pedregalejo

För den som verkligen vill botanisera i färsk fisk och skaldjur i Malaga är en utflykt till fiskebyn Pedregalejo att rekommendera. Byn ligger cirka fem kilometer från centrala Malaga och är fylld med chiringuitos. Här smakar fisken som bäst!

Missa inte att prova en Ensalada Malagueña under din resa till Malaga, en sallad med ursprung i staden. Den består av torkad torsk, lök, ägg, tomat, potatis och apelsin. Espetos är en annan maträtt som är känd från Malaga och Costa del Sol. En espeto i Malaga är sex färska sardiner som skivats och kokats över kol. Lätt kryddade med olivolja och havssalt är espetos en riktig delikatess!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malaga, hitta och boka en resa till Malaga eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malaga

Här hittar du våra bästa tips på de bästa stränderna, härligaste utflykterna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Malaga

Costa del Sol

  • 9 av 10 soliga dagar
  • Långa och fina stränder
  • Kultur, mat och shopping i Malaga
Se alla resor till Costa del Sol

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här