sevardheter_i_barcelona

Gaudís Barcelona

Barcelona är en fantastisk stad för en weekendresa. Det är härligt att promenera genom charmiga Barri Gothic, stanna till vid trevliga tapasbarer, se folklivet på La Rambla, uppleva stadens suveräna utbud av konst och kultur, och kanske se en fotbollsmatch på magiska arenan Camp Nou. Men det som verkligen ger staden dess unika karaktär är Antoni Gaudís färgstarka modernistiska arkitektur som återfinns runt om i staden.

Sagrada Familia Sagrada Familia

Sagrada Familia

Antoni Gaudí var en nydanande arkitekt och den främste företrädaren för katalansk modernism. Han levde och verkade i Barcelona 1852 – 1926. 

Den mest spektakulära av alla hans skapelser är La Sagrada Familia, en jättelik katedral som fortfarande inte är färdigbyggd. Sagrada Familia började byggas 1882 och beräknas stå klar kring 2030. Den är numera en av Barcelonas största turistattraktioner och är väl värd ett besök.

När kyrkan står klar kommer den att ha hela 18 torn och beräknas då bli den högsta kyrkobyggnaden i världen. Biljetter till Sagrada Familia kan bokas online. Man kan även köpa kombinationsbiljetter med t.ex. inträde till Casa Gaudí Museu.

Parc Güell - en park med attityd

Parc Güell är både en park och ett världsarv. Parken konstruerades från början som ett nytt bostadsområde av Gaudí, som hade köpt marken. Men intresset var svalt och området blev istället en vacker park där Gaudís kreativitet fick fullt utlopp. Den jättelika terrassen mitt i parken med sin mosaikbeströdda terrass och fantastiska vy över Barcelona syns ofta i bilder som marknadsför staden. Missa inte att besöka denna underbara park när du är i Barcelona – promenera runt och beundra de Gaudí-typiska byggnaderna, böljande trapporna och berömda mosaiködlorna i natursköna omgivningar.

Casa_Mila

Casa Mila

Man behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att kunna identifiera en byggnad skapad av Gaudí  – det går helt enkelt inte att ta miste på den mycket speciella stilen. Casa Mila, mer känt under sitt katalanska namn La Pedrera, är en stor lägenhetsbyggnad på Passaig de Gracia i expressionistisk stil vars böljande fasad helt saknar plana ytor. Till skillnad från de flesta flerfamiljshus finns det inte ett enda rum som är likt ett annat. Taket på La Pedrera är också berömt – skorstenar, ventilationstrummor och trapphus är utformade som en samling skulpturer. Liksom flera av Gaudís byggnader är Casa Mila ett officiellt världsarv.