Portugisiska specialiteter

På Algarvekusten finns mängder av utsökt mat och spännande delikatesser att pröva på. Maten i det portugisiska köket har ofta lång tradition och bygger på lokalproducerade råvaror och ingredienser. Här blandas europeiska smaker med dofter och kryddor från norra Afrika och Mellanöstern. Fisk och skaldjur är huvudingrediens i många av de traditionella rätterna.

Feijoada

Nationalrätten Bacalhau

Nationalrätten i Portugal heter Balcalhau och är gjord på kabeljo, som är en typ av saltad och torkad torsk. Rätten sägs kunna tillagas på massor av olika sätt men oavsett så är det en mycket smakrik rätt som du absolut måste prova när du besöker Algarvekusten.

Cataplana

Cataplana är en gryta gjord på en blandning av fisk och skaldjur. Den kan bland annat innehålla vit fisk, räkor, musslor, bläckfisk och krabba. Vissa varianter innehåller även kött eller korv. Traditionellt sett består kryddningen av vitlök, persilja och koriander, men de flesta restauranger har sin egen version så prova dig fram! Grytan serveras oftast med ris, eller med en bit bröd.

Caldo Verde

En vanlig traditionell rätt i Portugal är Caldo Verde. Det är en soppa på lök, potatis, grönkål och skivad fläskkorv. Denna soppa hittar du på alla festligheter, speciellt när alla byars skyddshelgon ska firas. Soppan serveras ofta med vitlöksbröd och den inhemska fårosten Demma Serra.

Feijoada

Feijoada är en populär gryta som är gjord på fläsk, nötkött och bönor. Denna rätt äts i flera andra länder i världen, bland annat Brasilien. Där sägs denna rätt vara en av nationalrätterna, även fast den ursprungligen kommer från Portugal.

Klassiska rätten Alheira

Cozido à Portuguesa

En annan god gryta är Cozido à Portuguesa som är gjord på kokt nötkött, kyckling, korv och grönsaker såsom potatis, morötter, kålrötter och bönor.

Sardinhas assadas

Denna enkla men smakrika maträtt består av kolgrillade sardiner, som är populärt under sommarfestivaler och olika festliga evenemang i Portugal.

Alheira

Alheira, en typ av fläskkorv, är en klassisk och historisk rätt. Den uppfanns av judarna år 1497 när de fick ett val att antingen konvertera till kristendomen eller skickas ut från landet. Många låtsades konvertera för att få stanna, men utövade sin tro i hemlighet. För att se mindre misstänksamma ut så skapade de fläskkorven Alheira, så att lokalbefolkningen skulle tro att de hade konverterat. Idag finns det flera variationer av korven, den kan vara gjord på olika typer av kött såsom till exempel anka, kalv, kyckling, kanin eller vaktel. Den är oftast kryddad med vitlök. Den mest populära rätten med korven kallas för Alheira de Mirandela, stekt korv med pommes, sallad och ett stekt ägg.

Äggkrämsbakelse Pasteis de Nata

Portugisiska sötsaker

Ovos mol del Aveiro - Äggulekräm i ett snäckformat kex.

Arroz doce - Rispudding med citron överströdd med kanel.

Pasteis de Nata – Äggkrämsbakelse, ibland pudrad med kanel.

Bolo de bolacha – Historisk kaka gjord på Mariekex, kaffe och smörkräm.

Sonhos de abóbora – Munkar gjorda på pumpa, namnet betyder ”pumpa-drömmar” på portugisiska.

Leite crème – Portugisisk Crème Brûlée.

Pudim flan – Karamellpudding med smak från te.

Toucinho do céu – Väldigt likt flan, men gjord endast med äggulor, socker och vatten istället för hela ägg och mjölk och/eller grädde.

Lokalt vin

Portugal är en av de största vinproducenterna i världen och vin är en stor del av måltidsupplevelsen här. Algarvekusten är det allra största området för vinproduktion i landet och vin har producerats här i över 3000 år. Särskilt känt är portvinet som produceras här. Varför inte passa på att besöka en vingård och provsmaka lite olika viner under din semester?


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Algarve, hitta och boka en resa till Algarve eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Algarve

Algarvekustens bästa stränder, härligaste naturupplevelser och mycket mer. Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Algarve!

Se alla våra restips för Algarve

Algarve

  • Charmiga kuststäder
  • Kilometerlånga sandstränder
  • Högklassiga golfbanor
Se alla resor till Algarve

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här