Nationalrätten Bacalhau
Nationalrätten i Portugal heter Balcalhau och är gjord på kabeljo, som är en typ av saltad och torkad torsk. Rätten sägs kunna tillagas på massor av olika sätt men oavsett så är det en mycket smakrik rätt som du absolut måste prova när du besöker Algarvekusten.
Cataplana
Cataplana är en gryta gjord på en blandning av fisk och skaldjur. Den kan bland annat innehålla vit fisk, räkor, musslor, bläckfisk och krabba. Vissa varianter innehåller även kött eller korv. Traditionellt sett består kryddningen av vitlök, persilja och koriander, men de flesta restauranger har sin egen version så prova dig fram! Grytan serveras oftast med ris, eller med en bit bröd.
Caldo Verde
En vanlig traditionell rätt i Portugal är Caldo Verde. Det är en soppa på lök, potatis, grönkål och skivad fläskkorv. Denna soppa hittar du på alla festligheter, speciellt när alla byars skyddshelgon ska firas. Soppan serveras ofta med vitlöksbröd och den inhemska fårosten Demma Serra.
Feijoada
Feijoada är en populär gryta som är gjord på fläsk, nötkött och bönor. Denna rätt äts i flera andra länder i världen, bland annat Brasilien. Där sägs denna rätt vara en av nationalrätterna, även fast den ursprungligen kommer från Portugal.