Mamma Mia-kyrkan på Skopelos

I Mamma Mias fotspår

År 2008 tog filmen Mamma Mia – och dess inspelningsplats Skopelos – världen med storm. Vissa delar ur filmen spelades in på grannön Skiathos. Den grekiska ön Skopelos fick sig ett rejält uppsving efter att hundratusentals människor världen över suktat över de vackra vyerna i filmen Mamma Mia med bland andra Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Amanda Seyfried i rollerna. Bara det första året efter filmsuccén ökade turismen till Mamma Mia-ön, Skopelos (som i filmen heter Kalokairi) med 12,5 procent enligt flera medier.

Kyrkan Agios Loannis Kyrkan Agios Loannis på Skopelos

Här spelades några av de kända filmscenerna in

Bland annat filmades flera scener in på den vackra stranden Kastani, exempelvis när Tanya sjunger Does your mother know, enligt sajten skopelosweb.gr.
I närheten av stranden Glisteri (ombord på en båt och uppe på ett berg med en vacker utkiksplats) spelades scenen med låten Our last summer och bröllopsscenerna spelades in i den lilla kyrkan Agios Loannis uppe på ett litet berg som reser sig ur havet och som lockar med en fantastisk utsikt. 

Även Skiathos hamnade i rampljuset då vissa sekvenser spelades in här – exempelvis vid den gamla hamnen som syns i inledningen av filmen när Amanda Seyfried (karaktären Sophie) sitter i en båt och sjunger I have a dream. Även i hamnen vid Damouchari på Pelionhalvön spelades en scen in när alla skådespelare står ute på en lång brygga och sjunger och dansar. 

Tips! Följ med på vår utflykt Mamma Mias höjder!

Ön Brac i Kroatien En resa till grannön Brac garanterar fantastiskt badvatten och pittoreska små badvikar.

Mamma Mia - here we go again

Men när uppföljaren spelades in valde man Kroatien som inspelningsplats istället för Grekland – trots att filmen fortsatt utspelar sig i den grekiska övärlden. Anledningen till platsbytet stavas pengar samt grekisk byråkrati, enligt Daily mail. Kroatien och Grekland har även en hel del gemensamt med både vajande pinjeträd, vackra stränder och idylliska byar. 

Filmen som hade premiär 2018 spelades in på den vackra kroatiska ön Vis – som ligger en bit utanför den vackra ön Brac, hit tar du dig med färja från Split som tar ungefär 2 timmar. En gång i tiden var Vis en viktig militärstrategisk plats men har med åren blivit allt mer populär bland turisterna. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Skopelos, hitta och boka en resa till Skopelos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Skopelos

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, lokala smakupplevelser, intressanta sevärdheter och mycket mer!

Se alla våra restips för Skopelos

Skopelos

  • Fantastiska stränder med kristallklart vatten
  • Vacker natur och charmiga byar
  • Kombinera med Skiathos och Alonissos
Se alla resor till Skopelos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här