Sevardheter_på_Paros

Sevärdheter på Paros, Grekland

Paros stoltserar med häftiga sevärdheter som definitivt inte går att hitta överallt. Vad sägs om en fjärilsdal, en kyrka med 100 dörrar eller ett berömt tempel? 

Parikia, Paros

Huvudorten på Paros heter Parikia och har ca 4 500 innevånare. Här hittar du mysiga gränder som kantas av traditionella hus och kyrkor. Det finns gott om trevliga tavernor, caféer och butiker. 

Aesklepieion, Paros

En dryg mil utanför Parikia ligger det berömda Aesklepieion som är ett tempel helgat åt medicinguden Asclepius. Sjuka, skadade och lytta människor samlades i stora skaror utanför templet i hopp om att bli botade. Om man sov utanför templet på natten och sedan berättade om sina drömmar för prästerna, så kunde de ställa en diagnos och ordinera kurer i form av terapeutiska bad, gyttjebad, gymnastik och idrott.

Färggranna fjärilar, Paros

Petalouides betyder fjäril på grekiska och att besöka Paros fjärilsdal är ett måste för naturälskaren. Från våren och under de första sommarmånaderna fullkomligt översvämmas dalen av fjärilar.

Sevärdheter på Paros, Grekland

Naoussa, Paros

Naoussa är en lättomtyckt by med en trevlig liten hamn. I hamnen finns det flera tavernor och butiker. Ta gärna en promenad i de mysiga gränderna ovanför hamnen.

Kyrkan med 100 dörrar, Paros

Denna mytomspunna och vackra kyrka hittar du i Parikia på Paros. Enligt myten har man endast funnit 99 dörrar, men den dagen som man hittar den hundrade dörren så ska man erövra Konstantinopel. Kyrkan är öppen för allmänheten. Observera att alla besökare måste bära vårdad klädsel.

Lefkes, Paros

Om du befinner dig på Paros så ska du definitivt planera in ett besök till Lefkes.  Denna by ligger mitt på ön, längs en bergskam. Parkera utanför byn och promenera upp till den stora kyrkan. Glöm inte att ta med kameran – här finns det chans till många vackra bilder.

Sevärdheter i Paros, Grekland