Lokalbefolkningens bästa tips

Har du någonsin undrat hur det är att bo på en grekisk ö och vad lokalbefolkningen på öarna tycker bäst om att bo just där? Vi snackade med Irene Provatos som bor på Lesvos och här är hennes personliga favoriter.

Berätta lite om dig själv och din relation till Lesvos!

Min familj kommer ifrån Lesvos. Mina morföräldrar på min pappas sida föddes i staden Plomari, och jag har otaliga fina minnen hos dem ifrån min barndom. Jag är glad att än idag få ha Lesvos som mitt hem!

Vad gillar du allra mes med Lesvos?

Lokalbefolkningens gästvänlighet är utan tvekan det bästa! Dessutom är Lesvos Greklands tredje största ö, det finns massor att se och göra. Man upptäcker hela tiden något nytt och kontrasterna är stora. Här kan du utforska den traditionella grekiska kulturen en dag och njuta av en underbar dag på stranden den nästa. Det kristallklara vattnet och gastronomin är självklart en bonus. 

Vad är dina favoritsaker att göra på Lesvos?

Det är svårt att välja en sak. Men om jag måste är det nog att spendera dagen på stranden Agios Isidoros i Plomari. Kristallklart vatten, vita småstenar och gratis parasoller att njuta av en uppfriskande drink under. Perfekt!

Kan du berätta något de flesta inte vet om Lesvos?

Lesbos har en förstenad skog, som sedan 2004 är medlem i UNESCO Global Geoparks Network! Skogen ligger på den västligaste sidan av ön och sträcker sig över ett område på 150 kvm, som gör den till den näst största av sitt slag i världen. Här hittar du stående och nedfallna röda, gula, gröna och svarta stammar av olika typer av träd, med gigantiska rotsystem – och inte minst Europas högsta förstenade träd. Det är över 7 meter högt!

Vad överraskar folk som kommer till Lesvos mest?

På Lesvos råder uråldriga traditioner och historia, så du kommer riktigt nära den grekiska kulturen. Att ön är så lite kommersiell gör också att prisnivån är betydligt lägre här än andra grekiska öar. Dessutom kommer nog omfattningen av pittoreska byar, antika slott och ikoniska kyrkor att överraska många. Det är inte utan anledning som ön länge har förknippats med konstnärer och författare – som poeten Sappho och målaren Theophilos. Här finns också flera museer där du kan njuta av den sistnämndes konstsamlingar, samt verk av både Picasso och Matisse.

Bästa tipsen för foodies som besöker Lesvos?

Många känner till Lesvos som Greklands ouzohuvudstad, men här produceras också en av landets bästa olivoljor. På Trygonas Lesbos hittar du Protoulis Master Olive Oil Makers där du kan följa processen där olivolja tillverkas på traditionellt vis – förutom en härlig smakupplevelse såklart.

För en oförglömlig lunch rekommenderar jag Embeeries café i Plomari, och om du beställer "Aegean breakfast" kommer du att tacka mig senare. För fantastiska skaldjur är det däremot lite som slår Mama Katerina i Ammoudeli. Här kan du njuta av både lunch och middag, och det är lätt att ta sig dit med taxi från Plomari.

För en autentisk restaurangupplevelse rekommenderas dock Avlonas som erbjuder en oslagbar havsutsikt i Gera Bay. Traditionella grekiska rätter tillagade med färska, lokala råvaror och toppad med felfri service! Beställ gärna «kremmido dolmades», dolmades med lök och «dolmadakia», vinblad fyllda med ris. Så gott!

Vart går resan om du vill uppleva något autentiskt?

Seafari Adventures anordnar några fantastiska båtturer, som tar dig till platser runt ön som du bara kan nå med båt. Här finns både hemliga stränder och kyrkor på menyn och dessutom serverar kaptenen utsökta lokala viner.

Favoritstränder?

Lesvos erbjuder en mängd olika stränder. Jag har redan nämnt Agios Isidoros i Plomari, men drömmer du om en sandstrand ska du bege dig till öns västkust. Scale Eressos är 4 kilometer lång, så du har gott om plats att leka på. Vattnet är lika klart här, men lite svalare än på andra ställen på ön. Tarti Beach är också en favorit!

Hur ser den perfekta dagen ut på Lesvos?

Den perfekta dagen startar med frukost på Embarras, följt av en promenad genom Sedounda-dalen. Detta är ett område med rik biologisk mångfald och längs turen kommer du att uppleva Lesvos frodigaste sida, mest pittoreska broar, kullerstensgränder, vattenkvarnar och flera kapell – innan du når en enorm sjö, där Plomari får sitt vatten ifrån.

Lunch äter du på en mysig taverna i Plomari och kanske ett litet besök på Dimitra's - öns bästa klädbutik! På eftermiddagen kör du upp till Skala Sykaminias på norra kusten, för en oförglömlig kulinarisk upplevelse. På krogen Mirivilis Mulberry i hamnen serverar de utmärkt pasta med hummer eller räkor. Men ring dem gärna en dag i förväg och förboka ett bord, för den här rätten är ofantligt populär!

Vad får du absolut inte missa?

Förutom ouzo, olivolja och mat i allmänhet ligger slottet på Molyvos högt upp på listan. Avsätt gärna en hel dag här, för staden Molyvos är en vacker upplevelse i sig. Utsikten är fantastisk, gatorna fotogena och atmosfären oklanderlig! För den som älskar naturupplevelser kan jag också avslöja att Lesvos hyser över 10 fantastiska vattenfall – och det högsta, Man’Katsa, öns högsta, är nästan 20 meter långt!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Lesvos, hitta och boka en resa till Lesvos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Lesvos

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, finaste stränderna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Lesvos

Lesvos

  • Det genuina Grekland
  • Fina sandstränder och skiftande natur
  • Perfekt för vandring
Se alla resor till Lesvos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här