Souvlaki på Under the Trees
Under the Trees är en restaurang som ligger på en klippavsats, en bit utanför Finiki. Det är ägarna själva som har byggt restaurangen, där man också serverar egenodlade grönsaker. Om du har vägarna förbi bör du beställa in souvlaki som består av små bitar kött som grillas på spett. Rätten går att få på både fläskkött och kyckling.
Rinas taverna
Den här lilla tavernan ägs av Mike och Rina och ligger på vägen till flygplatsen, längs huvudvägen. Om du redan provat på öns lokala pasta, makarounes, bara måste du smaka de hemlagade makarounesrätterna här. De är fantastiska! På baksidan av tavernan ligger en liten trädgård, så råvarorna är alltid färska. Efter maten kan du slå dig ner på stranden Cristou Pigadi eller Damatria, som ligger mittemot på andra sidan vägen.
Fava
Fava är en maträtt du verkligen bör prova när du är på Karpathos. Den tillagas på kikärtor eller gula ärtor och serveras varmt tillsammans med rå lök. Passar bra som förrätt eller tillbehör till en huvudrätt och äts med fördel med ett gott grekiskt bröd.
Taverna Perdikal
Taverna PerdikaI den lilla bergsbyn Menetes finner du Perdika, på hörnet vid kyrkan. Här står ägaren Kostas för den hemlagade maten. Beställ gärna in många små förrätter och prova också den hemgjorda pommes fritesen. Kanske har han också kanin på menyn den dagen du kommer på besök.
Lokalt vin
Även om Karpathos mest är känd för sin olivodling så produceras det faktiskt också en hel del vin på ön. Beställ in det lokala vinet när du äter ute någon kväll.
Vattenbrunnar
Omkring Pigadia stöter man ofta på utomhuskranar och vattenbrunnar. Härifrån får du friskt rinnande vatten från källorna uppe i bergen och lokalborna syns ofta hämta vatten till hushållen. Passa på att fylla på vattenflaskan under din sightseeing. Kanske inte helt oväntat betyder Pigadia faktiskt brunn eller källa.