«The better life»
På Dounia's Traditional Cretan Food har man valt att återgå till hur Kreta var på sin mormors tid. De få som jobbar här använder bara ekologiskt odlade grönsaker (som det var förr), kött från djur som betar i bergen runt byn och honung från sina egna bikupor. De använder inte el, utan bara braskaminer och säger själva att det här är en slags protest och motkampanj mot det hektiska och stressiga livet i storstäderna. Det här är "The better life", säger de.
Många av rätterna på Kreta innehåller mycket grönsaker och getost. De är ofta blötlagda i massor av olivolja, vilket vi nu har lärt oss är hälsosamt. De äter också varierat: fisk, lite kött, frukt, baljväxter, grönsaker, vilda växter, örter (timjan, oregano och basilika) och hembakat bröd. Och så dricker de vin. Varje dag. Men till skillnad från en genomsnittlig svensk håller sig greken till ett glas. De tror att vin är hälsosamt, men det här handlar om måttlighet. Är det där vi missar något?