Koh Samui

Höjdpunkter på Koh Samui

Sol och bad längs långa härliga stränder står i fokus på Koh Samui. Vi tipsar om några höjdpunkter på denna trevliga ö, från utflykter, shopping och spabehandlingar till bra restauranger.

Vacker soluppgång

Eftersom de flesta stränder ligger på den östra sidan av ön väntar en underbar soluppgång på Koh Samui. Ta en promenad på stranden en riktigt tidig morgon. Ofta träffar du på en hel del Koh Samui-bor på stranden under morgontimmarna, till skillnad från mitt på dagen då de flesta helst försöker undvika värmen.
 

Fishermans Village

Detta lär vara ett av de mest välbevarade områdena på Koh Samui. En skön blandning av gamla kinesiska butikshus och modernare byggnader. Många besökare påpekar även den distinkta Medelhavskänslan – vilket har sin förklaring. Området var nämligen den mest framträdande franska utposten på ön under många år. Varje fredag är det bil- och motorcykelfri zon i Fishermans Village. Ett angenämt tillfälle att strosa bland de många bra butikerna och restaurangerna på stranden.

Big Buddha Koh Samui
Vattenfall på Koh Samui

Vackra vattenfall

Vackra vattenfall kan du se på en utflykt till en av de mest natursköna delarna av Koh Samui, Baan Thurian, som ligger cirka en mil söder om Nathon. Här kan du njuta av två vackra vattenfall – Namuang 1 är ungefär 18 meter högt och kan nås med bil. Namuang 2 når du endast genom en tre minuters promenad – 80 meter högt och fantastiskt vackert!
 

Koh Samuis lyxigaste spa

I ett område med en fantastisk havsutsikt har Erandra byggt små och stora luxuösa hyddor där man erbjuder thai-massage, hot stone-massage, detox-behandlingar med mera. Dyk ner under ytan i Erandras naturliga pool för att svalka dig efter stunden i torr- eller ångbastun. Lyxigare blir det knappast. Adress: 9/37 Moo 2 Chaweng North.

Sevärdheter

Big Buddha är ett av Koh Samuis mest kända monument och ett måste om du är här för första gången. Du hittar statyn på öns norra kust vid Bangrak.  

Varianter av golf

En av de mest intressanta golfbanorna på Koh Samui är Santiburi Samui Country Club. Varje hål har sin egen unika karaktär – från branta stigningar till utformandet av fairways som skär in bland kokospalmerna för att undvika klippor, berg och vattendrag.

Fotbollsgolf är en kul aktivitet för den som söker omväxling till stranden. Med större hål, och fotbollar istället för golfbollar tar ni er runt banan som är anpassad så att alla klarar av den. Samui Football Golf ligger på Samuis nordöstra sida, tio minuter med bil från Chaweng.

Shopping

Bästa shoppingen på Koh Samui finns längs Chaweng Beach Road. Sju kilometer med butiker och gatuförsäljare som har allt från fina väskor, saronger, klockor, badkläder till tavlor och färgglada bordslampor. Glöm inte att pruta om priset!

Läskande kokosnöt

Kokosnötternas ö, som Koh Samui brukar kallas, borde vara det bästa stället att avnjuta en färsk kokosnöt. Nöten köps enklast och bäst hos en av gatuförsäljarna. Toppen på kokosnöten öppnas upp så att du kan dricka den färska juicen och med den medföljande skeden tar du sedan för dig av det härliga fruktköttet. Kokosvatten sägs vara bra för hälsan och ett sätt att dricka det är som Coconut shake.

Middag med havsutsikt

Förutom att vara en av de bästa restaurangerna på Koh Samui ståtar ”The Cliff Restaurant” med en härlig utsikt över Chawengstranden. Du får dessutom god mat och ett stort urval av prisvärda viner. Förboka bord för säkerhets skull.  Adress: The Cliff Development Co., Ltd 124/2 Tambon Maret, Lamai Beach.

Ark Bar är det perfekta stället när ni inte kan enas om det ska bli thai eller internationell mat till middag. Välj att sitta eller ligga nere på stranden medan ni njuter av måltiden. Varje kväll förvandlas stället till en stor strandfest. Man pyntar då med vackra kulörta lampor i papper och har underhållning i form av ”fire shows”. För en bra plats på stranden ska ni helst vara här runt kl. 20.00. Adress: 159/75 Moo 2 Boput Chaweng, Koh Samui.

Hur låter en panoramautsikt på 270 grader över Siambukten och de närliggande öarna? Välkommen till Evason Hideaway i Bophut och restaurangen ”Dining on the Rocks” som består av nio terrasser i teakträ och bambu. Förbeställ bord på den översta terrassen. Adress: 9/10 Moo 5, Baan Plai Leam.

Kokosnöt på Koh Samui