Vandra_pa_Mallorca

Vandra på Mallorca

Mallorca har mer att erbjuda än fantastiska badvikar, shopping och ett härligt nattliv. På ön kryllar det nämligen av bergskedjor, djupa dalar och flera mil av vandringsleder. Förvänta dig att tappa andan av häpnadsväckande utsikter, sluttande leder och gamla byar. Boka flyg och hotell med Apollo och vandra på egen hand på Mallorcas bästa vandringsleder.


Vandringsleder på Mallorca

Mallorca är en underbar ö att åka på vandringsresa till. Den är lätt att ta sig till, det finns fantastiska hotell och omgivningarna är som gjorda för att vandra i. Tack vare naturliga bergstoppar och relativt orörd flora kan du räkna med att din vandring blir en upplevelse att minnas länge. På Mallorca finns både kortare vandringsleder och långa, mer tuffa utmaningar. Några av de bästa vandringslederna på Mallorca finns i Valldemossa och Sóller. Bland olivlundar och byar med små stenhus finns vandringsleder i alla längder. 

Vandra i Soller, Mallorca

Vandringsleder i Sóller

Mysiga Sollér har många fina vandringsleder. Längs vägen kan du stanna till i mysiga byar eller se kända sevärdheter. 

Puerto de Sóller till Deia - Camino de Castello

En mysig vandring är den som går från Puerto de Sóller till konstnärsbyn Deia. Den utgår från fyren i Puerto de Sóller och slutar vid havsbukten Cala de Deia. Den totala längden är runt 10 kilometer, vilket tar ungefär tre och en halv timme. Terrängen är relativt enkel att gå längs, det är ordentliga vägar där du passerar gamla gårdar, en steneksskog, och olivlundar med flera hundra år gamla olivträd. På plats i Deia väntar en mysig liten strand, ett par restauranger och en romantisk stämning. Här finns en karta över vandringen

Vandring från Puerto de Sóller till Fornalutx

En kortare vandring, på dryga tre kilometer, är den från Puerto de Sóller till Fornalutx, en by som ofta utnämns till Spaniens vackraste by. Fornalutx ligger inklämd i bergskedjan och karaktäriseras av kullerstensgator, stenhus och små, mysiga restauranger. Börja vandringen från Sóllers huvudtorg, Plaça Constitució. Här hittar du en karta med hela rutten

Kort vandring till fantastisk utsiktsplats i Sóller

För bästa utsiktsplats kan du gå upp till tornet Torre Picada. Den här korta vandringen tar bara en timme tur och retur från stadskärnan, men du går i brant uppförsbacke hela vägen upp. Börja vid Carrer de Belgica och håll utkik efter en stentrappa som dyker upp i en kurva, som det står Torre på. Följ stigen eller den mer ordentliga vägen så kommer du så småningom att se tornet.

Vandra i Valldemossa, Mallorca

Vandringsleder i Valldemossa

När du vandrar i vackra Valldemossa kan du välja mellan svår terräng och snällare vandringsleder. 

La Communca de Valldemossa

En av de bästa vandringslederna i Valldemossa heter La Comunca de Valldemossa. Den totala sträckan är sex kilometer lång och räknas ta max två timmar. La Communca de Valldemossa utgår från slottet Cartoixa de Valldemosa, som ligger centralt i byn. Du hittar en karta av vandringsleden här

Puig des Teix 

Vill du upp på höga höjder är berget El Teix en bra vandring. El Teix är det högsta berget i Valldemossa med sina 1053 meter över havet. Vandringen är medelsvår, innehåller svår terräng och du bör räkna med tre-fyra timmars vandring. Du kan utgå från den centrala busstationen i Valldemossa, och därifrån leta rätt på Carrer de les Oliveres, några kvarter bort. Följ gatan tills den tar slut och en stig börjar tills du ser en trätrappa och tunnel, då är du igång!

När du når toppen väntar en makalös utsikt över Valldemossa. När det är dags att vända om går du tillbaka i en cirkel.

Valldemossa till Port de S’Estaca

En av de snällare vandringslederna i Valldemossa är den som slutar vid den gamla fiskebyn S’Estaca. Bara byn är värd vandringen i sig, här finns bara ett tjugotal hus, utplacerade vid klippan mot Medelhavet. Den totala distansen är 14 kilometer och höjdskillnaden blir inte högre än 400 meter. Följ gatan mot Marina de Valldemossa, tills du kommer fram till en träport som leder dig till vandringsvägen. Att promenera till S’Estaca tar drygt en timme.  

Vandringsleder på Mallorca

Bra att veta

Bästa möjliga upplevelse av din vandring får du om du åker under vår, höst eller vinter. Under sommarmånaderna kan temperaturerna stundtals bli väldigt höga. Det är mer härligt att vandra i krispig höstluft, eller under den blommande våren. Du kommer dessutom undan billigare med boende och flyg. Mallorca är en någorlunda liten ö och du kan egentligen ta dig runt hela ön med lokaltrafik eller bil. Välj om du vill bo i pulserande Palma och kombinera din vandringsresa med lite shopping, eller om du vill bo i mer pittoreska Sóller eller Valldemossa, nära till flera vandringsleder. De flesta vandringsleder på Mallorca är kostnadsfria.

Vilken by passar dig? 

Valldemossa är en riktig vykortsdröm, lokaliserat på nordvästra Mallorca. Byn ligger mitt i Mallorcas kända bergskedja Sierra de Tramuntana och är känt för sina beige, antika stenhus som till och med är listade som världsarv av UNESCO. Apollo har ett antal rekommenderade hotell i Valldemossa, där du bor med hisnande utsikt och i vackra miljöer. Du kan också välja att bo i Palma och ta dig till Valldemossa över dagen. 

Nere i en vacker dal ligger den lilla byn Sóller. 30 kilometer från Palma väntar, förutom den ljuvliga byn, massvis av vandringsleder. Port de Soller ligger tre kilometer från Sollér och är en utmärkt utgångspunkt för flera vandringar i området. Med Apollo kan du boka en paketresa till Port de Sóller och utgå därifrån.

Bäst hotell för vandringsresa på Mallorca

Bo i Sóller, Valldemossa eller Palma. Här är våra favoriter i vardera stad. Priset gäller enbart hotell. 

Se fler hotell i Palma