Viktig information inför din resa till Spanien

Fler och fler länder börjar att ta bort kraven för inresa och det börjar bli enklare att resa. Det finns dock fortfarande länder som har kvar sina inresebestämmelser och det är därför viktigt att du ända fram till avresa håller dig uppdaterad om vad som gäller för ditt resmål.

Nedan har vi samlat information om inresebestämmelser för flera resmål, för att du enkelt ska kunna hitta vad som gäller för din resa.

Tänk på att det är ditt ansvar att uppfylla de inresebestämmelser som krävs för att resa till ditt resmål.

För dig som behöver ta ett covid-19-test inför avresa erbjuder våra partners Vårdkuriren och Expresscare test till ett fördelaktigt pris. Du kan läsa mer och boka ditt test via länkarna du hittar längre ner på sidan nedan.

Uppdaterat 2 maj 2022


Krav för inresa till Spanien

För inresa till Spanien behöver du uppvisaCovidbevis (ett av bevisen/intygen)

Covidbevis

Generellt är giltighetstiden för fullvaccinering (2 doser) vid inresa till EU 9 månader efter datumet för sista dosen. Din dokumentation för fullvaccinering är därefter bara giltig om du har fått 3 doser (2 doser för Johnson & Johnson).

Spanien kräver att alla personer från och med 12 år kan uppvisa ett av nedan bevis/intyg redan på avreseflygplatsen:

1.     Negativt antigentest inklusive reseintyg på engelska som är max 24 timmar gammalt vid ankomst till Spanien eller ett negativt PCR-test inklusive reseintyg på engelska som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Spanien. Du behöver bara ha ett av covid-19-testen och vi rekommenderar att du bokar antigentest hos någon av våra samarbetspartners, Vårdkuriren om du reser från Stockholm och Expresscare om du reser från Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. 

eller

2.     Intyg på att du är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar före avresa.Vi rekommenderar dig att skriva ut ditt intyg när du hämtat det via covidbevis.se så att du har det lättillgängligt under resan.

eller

3.     Intyg på genomgången covid-19-infektion som är som max 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats genom PCR-test. Certifikatet ska innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, och innan det är på plats och fungerar i praktiken rekommenderar vi istället att du tar ett antigentest med reseintyg.

 

Har du frågor om Covidbeviset?
Scrolla ned till sektionen "Generell information" längre ned på denna sida och klicka på "Covidbevis" för att se frågor och svar. 

 

Inreseformulär

Om du har EU:s digitala covidbevis som visar att du är fullvaccinerad, behöver du inte fylla i ett inreseformulär. Det räcker då med att du visar upp ditt covidbevis vid inresa till Spanien.

Om du inte har ett giltigt covidbevis och ska resa med antigen eller PCR-test alternativt intyg på genomgången covidinfektion behöver du fylla i inreseformuläret för att kunna resa till Spanien. Formuläret kan slutföras och skickas in först 48h innan avresa. Vid frågor om inreseformuläret har spanska myndigheter upprättat en support på engelska som kan kontaktas dygnet runt på tel. +34 910 503 050 eller på mejl: [email protected]

 

OBS: Om du inte har förbokat en sittplats går det bra att skriva 1A i Spaniens inreseformulär.

 

Klicka här för att fylla i inreseformuläret (online) till Spanien

 


Flygresan

Flygbolag

Från och med 16 maj är det inte längre ett krav från den europeiska luftsfartsmyndigheten att man ska bära munskydd på flyg och på flygplatser i Europa. Var uppmärksam på att det kan finnas vissa undantag. Vi rekommenderar därför att du tar med dig ett munskydd, ifall det skulle behövas.

OBS: Det är i många fall fortfarande ett krav att bära munskydd om du reser utanför Europa. Det är därför viktigt att man läser de regler som gäller för respektive flygbolag samt för sitt resmål.

Qatar Airways

För att flyga med Qatar Airways behöver man fylla i ett formulär som ska lämnas in vid incheckningen på flygplatsen. Det går bra att fylla i formuläret på flygplatsen, men för att undvika köbildning och långa väntetider rekommenderas att fylla i formuläret i förväg, skriva ut och ta med till flygplatsen.

Klicka här för att komma till formuläret

 

För övriga flygbolag, klicka dig vidare här:

SAS

Aegan Airlines

Emirates

Sunclass Airlines

Qatar Airways


På resmålet

Åtgärder i Spanien

 

Munskydd

  • Det är obligatoriskt för alla över 6 år att bära munskydd på sjukhus och apotek samt i kollektivtrafiken. Det är inte att krav att bära munskydd på restauranger, barer, hotell etc.

 

 

Om du blir sjuk

  • Kontakta Apollos personal på resmålets servicetelefon så informerar vi hotellet.
  • Vid ett positivt testresultat behöver du isolera dig på ditt hotellrum under 7 dagar. Detta gäller även ditt resesällskap. Du kommer få daglig hjälp av den lokala sjukvården.
  • Ring hälsomyndigheten på Kanarieöarna på telefonnummer 900112061 från en spansk telefon. Ringer du från din egen mobiltelefon ringer du 112. Hälsomyndigheten hjälper dig med information om vilka lokala riktlinjer som gäller för dig och ditt resesällskap.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag.

 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att ha en reseförsäkring.

På Sweden Abroad och Re-open EUs hemsida kan du läsa mer om vad som gäller i Spanien.


Övrig viktig information

 

Covid-19-test hos Vårdkuriren för dig med avresa från Stockholm

Alla kunder som reser med Apollo erbjuds att boka covid-tester till förmånliga priser via våra samarbetspartners, oavsett destination.
Klicka på respektive länk för att se priser, orter och tillgänglighet
Svar kommer att laddas upp i ditt Covidbevis inom den tidsram som respektive leverantör anger.

Observera att du är själv ansvarig för att läsa på om vilken typ av covid-test som krävs för ditt resmål. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad då detta kan ändras med kort varsel.

Du betalar själv för ditt covid-test och det betalas när du tar testet. 

Boka tid för Covid-19-test här

 

Covid-19-test hos Expresscare för dig med avresa från Göteborg, Malmö och Köpenhamn

Alla kunder som reser med Apollo erbjuds att boka covid-tester till förmånliga priser via våra samarbetspartners, oavsett destination.
Klicka på respektive länk för att se priser, orter och tillgänglighet
Svar kommer att laddas upp i ditt Covidbevis inom den tidsram som respektive leverantör anger.

Observera att du är själv ansvarig för att läsa på om vilken typ av covid-test som krävs för ditt resmål. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad då detta kan ändras med kort varsel.

Du betalar själv för ditt covid-test och det betalas när du tar testet. 

Boka tid för Covid-19-test/vaccination här

ExpressCare erbjuder också resevaccin, vaccin mot TBE och influensa med mera. Du som kund hos Apollo får ta del av ett förmånligt pris på samtliga av vaccinationerna upp till 6 månader efter avresa. Glöm inte att ta med din biljett vid vaccinationstillfället, biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betald och är avgörande för att du skall ta del utav det rabatterade priset.

 

Testning av Covid-19 vid ankomst

Alla länder förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ankommande resenärer

  • Slumpmässig testning av kroppstemperatur kan förekomma vid ankomst. 
  • Användning av kameror som tar temperaturen på resenärer kan förekomma vid ankomst.
  • Endast resenärer får vistas inne på flygplatsen, om assistans behövs tillåts icke-resenärer att komma in.

 

Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad via information på Sweden Abroad.

Test vid ankomst till Sverige

Det finns inte längre några särskilda rekommendationer i samband med inresa i Sverige


 

 

Avresa från Köpenhamn

Det finns inga restriktioner gällande Covid-19 vid inresa till Danmark.

 

Håll dig uppdaterad

Som resenär är det viktigt du är påläst och håller dig uppdaterad både före, under och efter din resa: