Viktig information inför din resa till Madeira

Inför din charterresa måste du:

 • Fylla i ett digitalt inreseformulär.
 • Se till att du kan uppvisa ett Covidbevis (vaccinationsbevis och/eller negativt covid-19-test eller bevis om tillfrisknande beroende på vilket land du ska resa till).
 • Vara uppdaterad om vilka inresebestämmelser och restriktioner som gäller för det land/resmål du ska resa till.
 • Se över din reseförsäkring så att du reser med ett fullgott skydd.

Läs mer om vad som gäller för just ditt resmål. Det är viktigt att du fram till avresa håller dig informerad om vad som gäller och förändringar kan ske med kort varsel.

Du är själv ansvarig för att sätta dig in vilka inreseregler och dokumentation som gäller för det land du ska resa till. En del länder kan till exempel ha olika definitioner på vad som anses som fullvaccinerad. Krav om antal vaccindoser och antal veckor mellan vaccinering kan variera och det gäller även regler för karantän och testkrav.

Cirka två veckor före avresan får du ett mejl från oss med en länk till denna sida, där aktuella inresekrav uppdateras kontinuerligt. Om det är mindre än två veckor till avresa när du bokar din charterresa får du ett sms med en länk till denna sida strax efter att du genomfört din bokning.

 

Uppdaterat 13 januari 2022.


Madeira

Här har vi sammanställt all information om åtgärder och rutiner för dig som ska resa till Madeira.

Observera att regler och rekommendationer skiljer mellan Madeira och Portugisiska fastlandet - all informationen här gäller för resor till Madeira. 

Undrar du hur det är på Madeira just nu?
Läs vår lägesrapport från Madeira


Krav för inresa till Madeira

För inresa till Madeira behöver du uppvisa: QR-kod från ifyllt inreseformulär och Covidbevis (ett av bevisen/intygen) 

Covidbevis

Madeira kräver att alla personer från och med 12 år kan uppvisa ett av nedan bevis/intyg redan på avreseflygplatsen:

 1. Negativt antigentest inklusive reseintyg på engelska som är max 48 timmar gammalt vid avresan till Madeira eller ett negativt PCR-test inklusive reseintyg på engelska som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Madeira. Du behöver bara ha ett av covid-19-testen och vi rekommenderar att du bokar antigentest hos någon av våra samarbetspartners, Vårdkuriren om du reser från Stockholm och Expresscare om du reser från Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. 

eller
 
Intyg på att du är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar före avresa. Vi rekommenderar dig att skriva ut ditt intyg när du hämtat det via covidbevis.se så att du har det lättillgängligt under resan.

eller

 1. Intyg på genomgången covid-19-infektion som är max 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 14 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt från vilket land och vara på engelska eller portugisiska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis.
   

Har du frågor om Covidbeviset?
Scrolla ned till sektionen "Generell information" längre ned på denna sida och klicka på "Covidbevis" för att se frågor och svar. 

 

 

Inreseformulär till Madeira

Samtliga resenärer behöver fylla i ett inreseformulär, Madeira Traveler Registration, mellan 48 och 12 timmar innan avresan. Alla från och med 12 år ska ha varsitt formulär. Barn 0-11 år kan tas med på en av föräldrarnas formulär. Efter att formuläret är ifyllt får du en QR-kod som ska visas upp vid avreseflygplatsen samt vid ankomst. Om du inte har ett ifyllt formulär och en QR-kod vid avresan behöver du fylla i detta vid ankomst till Madeira men för att undvika köer och lång väntetid på flygplatsen rekommenderas att du gör det innan avresan.

Länk till formuläret

Instruktion till formuläret


Flygresan

På flygplatsen

På flygplatsen såväl som ombord på flyget följer alla flygbolag vi samarbetar med riktlinjer från EASA (Europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet) och nationella myndigheter, det gäller allt från hygien till incheckning.

Flyger du med vårt eget flygbolag, Novair, gäller följande på flygplatsen:

 • Våra rutiner för ombordstigning har anpassats för att underlätta för social distansering. Ombordstigningen sker radvis, vanligen 3-5 rader per gång. Du börjar ombordstigning först när det är dags för din rad. Detta kan innebära att ombordstigningen tar lite längre tid än vanligt, men det är enbart för din egen säkerhet. Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång.
 • Försäkra dig om att du uppfyller kraven för att resa till din slutdestination.
 • Checka gärna in i automaterna på flygplatsen. Har du förbokat dina sittplatser kan du också checka in online hemifrån, 2-14 dagar innan avresa.
 • Håll avstånd i köerna vid incheckning, säkerhetskontroll och vid gaten.
 • Som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.


Munskydd

Tillsvidare är det krav på munskydd på alla Swedavias flygplatser i Sverige. Det är krav på medicinska munskydd som täcker mun och näsa. Swedavia godkänner inte sjalar, hemgjorda munskydd eller liknande.

Barn under 6 år eller personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd är befriade från kravet.

 

Se vad som gäller på de största flygplatserna vi trafikerar:

Arlanda
Landvetter
Kastrup

Här kan du se vad som gäller för inresa i EU-länder på Sweden Abroad och Re-Open EU.

Ombord på Novair

På våra Novair-flyg gäller följande:

Våra rutiner baseras på rekommendationerna från lokala myndigheter och EASA, den europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet, och vi arbetar även nära våra flygplatspartners.

Vårt ständiga fokus är att ge en säker och trevlig resa. Under din resa med Novair möter du därför följande nya rutiner som finns till för din säkerhet:

Allmänna rutiner

 • Alla flygplan blir städade och desinficerade enligt det regelverk som gäller för respektive flygplats och enligt de rekommendationer som EASA (European Union Aviation Safety Agency) anger.
 • Vi utför inga tester när du kliver ombord, men som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.
 • Alla Novair flyg är utrustade med HEPA-filter som fångar upp till 99,97% av alla mikrofibrer (virus och bakterier). Luften ombord har en hög kvalitet då luften förnyas var 2-3 minut. Luften ombord på ett flygplan pressas dessutom ner på mot golvet vilket också bidrar till att begränsa eventuell smittspridning.
 • Taxfree finns att förbeställa och förbetala här. Ingen taxfreeförsäljning kommer att ske ombord. Från och med den 1/7 återupptas försäljning ombord.
 • För att undvika eventuell trängsel vid på- och avstigning, samt under flygningen, rekommenderar vi att passagerare checkar in det mesta bagaget. Handbagage skall placeras under sätet framför dig.
 • Alla säten ombord går att boka. I tillägg gör vi allt vi kan för att hålla fysisk distansering ombord, vilket bl a gör att procedurerna vid ombordstigning och avstigning är lite ändrade. Var uppmärksam på markpersonalen och kabinpersonalens instruktioner.
 • För allas trygghet ombord, ber vi dig att i möjligaste mån sitta på din plats under hela flygresan.
 • När flyget har landat ber vi dig att sitta kvar på din plats tills kabinpersonalen ropar upp att det är avstigning för din rad.


Munskydd

 • Kabinpersonalen kommer att använda munskydd som täcker mun och näsa under hela flygningen.
 • Hos Novair är det tillsvidare ett krav på att även passagerarna använder munskydd som täcker mun och näsa. Undantaget är barn upp till 6 år. Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan du nekas ombordstigning.


Mat & dryck ombord

 • När du reser med Novair har du möjlighet att förbeställa en varm måltid. Bröd till maten serveras för närvarande inte. Från och med 1 juni serveras återigen kaffe och te ombord.
 • Vi erbjuder försäljning av snacks och kalla drycker ombord. Från och med den 1/6 serveras återigen även alkoholhaltiga drycker. Is och citron finns ej ombord. På grund av rådande omständigheter kan sortimentet vara begränsat och variera beroende på avreseflygplats. Observera att vi endast accepterar kortbetalning ombord.
 • När du äter och dricker är du välkommen att ta av munskyddet, så snart du ätit och druckit färdigt ska munskyddet sättas på igen.

 

Vill du veta mer om hur det är att flyga under pandemin? Se vår lägesrapport från vårt flygbolag Novair här

Övriga flygbolag

Munskydd

 • Kabinpersonalen använder munskydd under hela flygningen. 
 • Det är ett krav att alla passagerare använder munskydd som täcker mun och näsa. Barn under 6 år är undantagna kravet på munskydd. 
 • Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan du nekas ombordstigning. 
 • Även om du använder visir, så måste munskydd användas. 
 • Det är inte möjligt att få dispens från att använda munskydd.

 

För övriga flygbolag, klicka dig vidare här:

SAS

Aegan Airlines

Emirates

Sunclass Airlines

Qatar Airways


På resmålet

Ankomst till Madeira

Antigen/snabbtest 

De nuvarande restriktionerna på Madeira kräver att man kan uppvisa ett negativt Covid-19 test eller vaccinationsbevis för att kunna besöka restauranger och butiker, samt för att få åka med offentlig transport. Är du inte fullvaccinerad/saknar vaccinationsbevis kan du ta ett antigen/snabbtest vid ankomst till Madeira. Resultatet är giltigt en vecka. Reser du längre än en vecka ska du ta ett nytt test dag 7.

Temperaturtest

 • Samtliga passagerare får genomgå ett temperaturtest vid gränskontrollen vid ankomst till Madeira.
 • Barn under 12 år som inte visar några symptom på  Covid-19 är undantagna från testning.

Åtgärder på Madeira

Vaccinationsbevis eller negativt Covid-19 test 

Du ska kunna uppvisa vaccinbevis eller dokumentation på negativt Covid-19 test (högst 7 dagar gammalt) vid besök i:

 • Offentliga byggnader, inklusive supermarkets, apotek, shoppingcenter med mera.  
 • Restauranger, barer och caféer 
 • Kollektiva transportmedel

 

Utegångsförbud

 • Det råder utegångsförbud mellan kl. 02.00-05.00. 

 

Social distans

 • Social distans på minst 2 meter måste hållas.

 

Munskydd
För barn över 6 år och vuxna är det obligatoriskt att använda munskydd i

 • Alla kollektiva transportmedel och taxi. 
 • Affärer och butiker.
 • Offentliga byggnader inklusive offentliga toaletter.  
 • Allmänna platser.
 • Restauranger, barer och caféer. Endast när man äter eller dricker får munskyddet tas av. 

Under sportaktiviteter behöver man inte använda munskydd så länge social distans (minst 2 meter) hålls.
På öppna områden vid stränder och runt poolområden behöver man inte använda munskydd. 

Restauranger, barer och caféer

 • Du ska kunna uppvisa vaccinbevis eller dokumentation på negativt Covid-19-test som inte är äldre än 7 dagar. 
 • Håller som längst öppet till kl. 01.00.
 • Avstånd mellan borden ger möjlighet till social distansering.
 • Förbokning rekommenderas.
 • Inomhus får man max sitta 6 personer vid samma bord. Utomhus max 10 personer vid samma bord.
 • Personalen bär munskydd och handskar. 
 • Gästerna måste bära munskydd när de rör sig i lokalen. 

En särskild app, Info Praia, har lanserats för information om läget på destinationen.

I MADEIRA SAFE TO DISCOVER kan du läsa mer om de råd och rekommendationer som gäller på Madeira just nu. 

 

Transfer

Apollos transferbuss tar dig tryggt, säkert och enkelt till och från ditt hotell. På Madeira har åtgärder införts som innebär att:

 • Bussar desinfekteras regelbundet.
 • Hyrbilar och nycklar desinfekteras mellan varje gäst.

Åtgärder på våra hotell

På grund av rådande situation och lokala bestämmelser så kan det löpande ske förändringar i hotellens faciliteter, service och aktiviteter.

Incheckningsrutiner

 • Hotellen har olika lösningar för hur incheckningen ska kunna gå smidigare och för att undvika köbildning. 
 • Observera att väntetider för att få tillgång till rummet/lägenheten kan förekomma. För alla gästers säkerhet måste alla hotellrum/lägenheter var tomma i minst 4 timmar för vädring och städning. Detta betyder att utcheckning kan ske tidigare än normalt och incheckning senare än vanligt.
 • Hotellen har handsprit vid alla in- och utgångar. Använd det! 
 • Ett rum på hotellet är kan komma att användas om karantän vid misstänkta fall av Covid-19 bland gästerna.

 

Apollo service på resmålen

 • Vi följer givetvis lokala myndigheters riktlinjer och krav, vilka kan variera mellan länder och över tid. Apollos personal hälsar dig alltid välkommen på flygplatsen och ser till att du som bokat transfer kommer till ditt hotell. 
 • För att undvika smittspridning tar vi nu bort pärmar och fysiskt skriftligt material, istället kommer vi att informera våra kunder via sms och vår reseapp
 • Precis som vanligt när du vår personal dygnet runt på vår servicetelefon. På utvalda hotell träffar du oss också personligen, här kan du läsa mer om vår Apollo Service.

 

Städrutiner

 • Städningen utökas före incheckning. Speciellt kontaktytor som badrum, fjärrkontroller etc. kommer att ha extra fokus. Handsprit kommer att finnas tillgängligt på publika utrymmen, såsom reception och bord. Solstolar och parasoller kommer desinfekteras dagligen alternativt används engångsunderlag. Pool/strandhanddukar kommer när det är möjligt ges till rummen. 
 • Antalet städdagar på rummen/lägenheterna kan variera från hotell till hotell. Många hotell har reducerat antalet dagar som rummen/lägenheterna städas. Du kan därför själv behöva påtala om t ex påfyllning av toapapper behövs.
 • Desinfektion av rumsnycklar sker efter varje utcheckning

   

Hotellpersonal

 • Portugal har infört ett intyg som heter ”Safe and Clean” för hotellen vilket innebär att hotellen följer alla de råd och rekommendationer staten inför gällande Covid-19. Intyg innebär bland annat att personalen fått specialträning och att det finns en person som är ansvarig för att alla rutiner följs.
   

Rengöring av pooler

 • Poolerna rengörs som vanligt och desinficeras, precis som att områdena runt poolerna städas regelbundet.

 

Avstånd solstolar & parasoll

 • Vid pool och sandstrand kommer solstolar och parasoller ha minst 2 meters avstånd från varandra.
 • Utökad rengöring och desinficering av ytor och solstolar. 

 

Restauranger

 • När det är möjligt kommer bordsservering ske istället för bufféer. På vissa restauranger serveras bufféer samt dryck av hotellpersonalen.
 • På restaurangerna kommer borden stå med ca 2 meters avstånd från varandra.
 • All personal kommer att bära munskydd. 
 • Vid mat- och dryckstation där självbetjäning erbjuds kommer munskydd och handsprit finns tillgängligt. I vissa fall kommer mat och dryck serveras av personal istället.

 

Sport och träning

För många av våra kunder är träningsmöjligheter på semestern en hög prioritet. Vi vill såklart att våra gäster ska fortsätta aktiveras och ha gott om möjligheter till träning. På våra Apollo Mondo-hotell och Apollo Sports hotell gäller följande:

 • Gruppträningsaktiviteter kommer att genomföras utomhus eller inomhus under säkra förhållanden. 

 

Utökade städrutiner inkluderande desinficering av ytor inkluderas på samtliga hotell med tillgång till gym.   

 

 

 

Utflykter

För att garantera att du som resenär ska kunna upptäcka våra utflyktsmål på ett tryggt sätt följer vi alltid lokala myndigheters riktlinjer och rekommendationer. Därför har vi bland annat uppdaterat vårt utflyktsprogram och erbjuder nu fler utflykter utomhus samt har begränsat antalet deltagare per utflykt. 

 

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk, kontakta Apollos personal på resmålets servicetelefon så informerar vi hotellet.

Vid misstänkt smitta ska du ska ringa till SNS24 på (+351) 808 24 24 24 innan du åker till sjukhus.
(SNS24 motsvarar 1177 i Sverige.) De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska. 

Följ de lokala riktlinjer som finns, detta gäller både dig och dina medresenärer. 

Vi rekommenderar alltid våra kunder att ha en reseförsäkring.

På Sweden Abroad och Re-open EUs hemsida kan du läsa mer om vad som gäller till Madeira.Ska du inte resa till Madeira?

Visa alla resmål


Övrig viktig information

För dig som ska resa på ett Covid-19-test till ett resmål som godkänner antigentest erbjuder vi inte längre subventionerat PCR-test. Har du en charterresa bokad till Spanien eller Egypten gäller att du bokar ett antigentest istället för PCR-test. Se mer under fliken om hur du bokar ett antigentest. Ska du åka på en charterresa till Thailand, Madeira, Qatar, Mauritius eller Förenade Arabemiraten erbjuder vi fortsatt subventionerat PCR-test.

Covid-19-test hos Vårdkuriren för dig med avresa från Stockholm

Vårdkuriren är anslutna till E-hälsomyndigheten och garanterar godkänt reseintyg som skickas till en digital brevlåda. Saknar du en digital brevlåda får du intyget till din email.

 

PCR-test inklusive reseintyg för dig som reser till Thailand, Madeira, Qatar, Maldiverna, Mauritius eller Förenade Arabemiraten

Vi på Apollo erbjuder dig ett PCR-test inklusive reseintyg innan avresa där Apollo står för den största kostnaden och du betalar endast 500 kronor per test vid testtillfället. Detta gäller för resor med avresa till och med 30 april 2022. Värdet på ett PCR-test är för närvarande cirka 2000 kronor. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande PCR-tester i provtagningslokaler i Stockholm. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett PCR-test hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre, men då får ni själva stå för hela kostnaden. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Har du bokat endast flyg?

Det går bra att boka in sig via länken längre ner och då betalar du Apollos förmånliga pris 890 kronor direkt på plats till Vårdkuriren

Antigentest inklusive reseintyg för dig som reser till Spanien eller Egypten

Vi på Apollo erbjuder dig som har bokat en resa med oss ett antigentest innan avresa där du betalar 295 kronor per test inklusive reseintyg och detta betalar du vid testtillfället till Vårdkuriren. Detta gäller för resor med avresa till och med 30 april 2022. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat eller endast flyg. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande antigentester i provtagningslokaler i Stockholm. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Du får självklart göra ett antigentest hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre. Självtester är inte godkända som reseintyg. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Följande platser för PCR-test och antigentest erbjuds i samarbete med Vårdkuriren:

-        Sturegatan 46 i Stockholm

 

När och hur bokar jag tid för Covid-19-test?

Vi rekommenderar att du bokar tid för Covid-19-test tidigast cirka 2-3 veckor före avresa. Vi garanterar att det kommer finnas lediga tider för alla våra kunder. Om krav på Covid-19-test tas bort eller om du inte längre ska resa är du själv ansvarig att avboka ditt test. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

1. Du bokar in dig hos Vårdkuriren som garanterar svar i tid för din avresa, förutsatt att du har bokat ditt test inom den tidsram som krävs för det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar ditt test 1-2 dagar innan avresa. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

2. Du genomför testet på något av de angivna testcentren. Ta med pass och biljett till testtillfället. Biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betalad. Du får ditt reseintyg digitalt samma kväll som du tagit testet. Detta intyg ska visas både vid incheckning i Sverige samt vid ankomst till landet du reser till. Apollo tar inte del av testresultatet, men ser till att intyget innehåller den information som landet du reser till kräver.

Boka tid för Covid-19-test här

 

Vad händer om mitt testresultat visar positivt?

Skulle du eller någon i ditt resesällskap testa positivt vill vi att du ringer till oss under våra öppettider eller mejlar [email protected] så kan vi hjälpa dig med att boka om resan. Läs mer om det trygga valet här. Rekommendationen är att boka om till minst åtta veckor framåt i tiden för att undvika fortsatt positivt testresultat. Har du tecknat vårt Av och ombokningsskydd kan du i så fall avboka din resa och få pengarna tillbaka.

Covid-19-test hos Expresscare för dig med avresa från Göteborg, Malmö och Köpenhamn

Expresscare är anslutna till E-hälsomyndigheten och garanterar godkänt reseintyg som skickas till en digital brevlåda. Saknar du en digital brevlåda får du intyget till din email.

 

PCR-test inklusive reseintyg för dig som reser till Thailand, Madeira, Qatar, Maldiverna, Mauritius eller Förenade Arabemiraten

Vi på Apollo erbjuder dig ett PCR-test inklusive reseintyg innan avresa där Apollo står för den största kostnaden och du betalar från 500 kronor per test vid testtillfället. Detta gäller för resor med avresa till och med 30 april 2022. Värdet på ett PCR-test är för närvarande cirka 2000 kronor. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat. Vår samarbetspartner Expresscare utför för närvarande PCR-tester i 19 städer runt om i landet, bland annat i Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett PCR-test hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre, men då får ni själva stå för hela kostnaden. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

 

Har du bokat endast flyg?

Det går bra att boka in sig via länken längre ner och då betalar du Apollos förmånliga pris direkt på plats till Expresscare.

 

Antigentest inklusive reseintyg för dig som reser till Spanien eller Egypten

Vi på Apollo erbjuder dig som har bokat en resa med oss ett antigentest innan avresa där du betalar från 295 kronor per test inklusive reseintyg och detta betalar du vid testtillfället till Expresscare. Detta gäller för resor med avresa till och med 30 april 2022. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat eller endast flyg. Vår samarbetspartner Expresscare utför för närvarande PCR-tester i 19 städer runt om i landet, bland annat i Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Du får självklart göra ett antigentest hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre. Självtester är inte godkända som reseintyg. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

 

När och hur bokar jag tid för Covid-19-test?

Vi rekommenderar att du bokar tid för Covid-19-test tidigast cirka 2-3 veckor före avresa, i det fall att inresebestämmelserna ändras. Vi garanterar att det kommer finnas lediga tider för alla våra kunder. Om krav på Covid-19-test tas bort eller om du inte längre ska resa är du själv ansvarig att avboka ditt test. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

1. Du bokar in dig hos Expresscare som garanterar svar i tid för din avresa, förutsatt att du har bokat ditt test inom den tidsram som krävs för det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar ditt test 1-2 dagar innan avresa. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

2. Du genomför testet på något av de angivna testcentren. Ta med pass och biljett till testtillfället. Biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betalad. Du får ditt reseintyg digitalt samma kväll som du tagit testet. Detta intyg ska visas både vid incheckning i Sverige samt vid ankomst till landet du reser till. Apollo tar inte del av testresultatet, men ser till att intyget innehåller den information som landet du reser till kräver.

Boka tid för Covid-19-test här 

 

Vad händer om mitt testresultat visar positivt?

Skulle du eller någon i ditt resesällskap testa positivt vill vi att du ringer till oss under våra öppettider eller mejlar [email protected] så kan vi hjälpa dig med att boka om resan. Läs mer om det trygga valet här. Rekommendationen är att boka om till minst åtta veckor framåt i tiden för att undvika fortsatt positivt testresultat. Har du tecknat vårt Av och ombokningsskydd kan du i så fall avboka din resa och få pengarna tillbaka.

Covidbevis

Behöver jag ett vaccinationsbevis för att kunna resa framöver?

Inresekraven ser olika ut för olika länder. De flesta EU-länder kräver ett negativt covid-19-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Reser du utanför EU kan vissa länder kräva ett negativt covid-19-test även om man är fullvaccinerad.

 

Hur får jag tag på ett Covidbevis?

Här kan du läsa mer om det fungerar och hur du laddar ner ditt bevis https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

 

Vad händer om jag inte hunnit vaccinera/fullvaccinera mig innan min inbokade resa eller om jag inte kan uppvisa det i det digitala Covidbeviset, måste jag då ta ett covid-19-test?

Ja, om du inte kan uppvisa det digitala Covidbeviset så behöver du ta ett covid-19-test för att kunna resa, förutsatt att landet du reser till godkänner att du inte är vaccinerad. Du behöver själv ta reda på vilket typ av test som krävs för det land du ska resa till.

 

Kan jag avboka min resa kostnadsfritt om jag eller någon i mitt sällskap inte har det digitala Covidbeviset när det är dags att resa?

Nej, du kan inte avboka din resa utan kostnad.

 

Vem kontaktar jag om jag har frågor om mitt Covidbevis?

Du hittar information om covidbevis här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Vi på Apollo har inte möjlighet att hjälpa dig med Covidbeviset och ber dig ta alla frågor med E-hälsomyndigheten som är utfärdare av tjänsten.

Testning av Covid-19 vid ankomst

Alla länder förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ankommande resenärer

 • Slumpmässig testning av kroppstemperatur kan förekomma vid ankomst. 
 • Användning av kameror som tar temperaturen på resenärer kan förekomma vid ankomst.
 • Endast resenärer får vistas inne på flygplatsen, om assistans behövs tillåts icke-resenärer att komma in.

 

Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad via information på Sweden Abroad.

Gällande covid-19-test vid ankomst till Sverige

 

 • Folkhälsomyndigheten har beslutat att utöka rekommendationen om testning efter ankomst. Från och med nu rekommenderas alla inresande att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomst till Sverige. Detta gäller både för vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Rekommendationen gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

 

Från 21 januari gäller nedan krav för inresa i Sverige för dig som är utländsk medborgare

 • Vid inresa till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, är det krav på att man kan uppvisa ett covidbevis, ett negativt test som inte är äldre 72 timmar gammalt vid ankomst till Sverige eller ett intyg på tillfrisknande från covid-19 som inte är äldre än 6 månader.
 • Vid inresa till Sverige från länder utanför EU/ESS är det krav på att man omfattas av något av undantagen för inreseförbudet och dessutom kan uppvisa ett negativt test som inte är äldre än 72 timmar vid ankomst till Sverige, eller vara undantagen från testkravet.
 • Kravet omfattar inte svenska medborgare eller personer permanent bosatta i Sverige

 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida
 

Mer information om vilka personer som undantas från testkravet och inreseförbudet finns på regeringens hemsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test.


 

 

För dig som har bokat en resa från Köpenhamn/Kastrup

Utresa

För att resa in i Danmark från Sverige behöver du inte längre uppvisa någon Covid-19 dokumentation så länge som vistelsen i landet inte överstiger 24 timmar. Ska du uppehålla dig i landet i mer än 24 timmar så finner du uppdaterad information om inreserestriktioner på Coronasmitte.dk.

Observera att detta endast gäller inresa i Danmark. Du behöver även vara observant på vilka inresebestämmelser som gäller i det land du sedan reser vidare till.  

Hemresa

För att resa i transit med flyg eller tåg genom Danmark till Sverige så krävs det ingen Covid-19 dokumentation så länge vistelsen i landet understiger 24 timmar. Ska du uppehålla dig i landet i mer än 24 timmar så finner du uppdaterad information om inreserestriktioner på Coronasmitte.dk.

 

Håll dig uppdaterad

Som resenär är det viktigt du är påläst och håller dig uppdaterad både före, under och efter din resa:

Utrikesdepartementet beslutar att från och med den 1 oktober 2021 häva den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som infördes med anledning av covid-19-pandemin. Denna avrådan beslutades den 14 mars 2020 och har därefter förlängts vid flera tillfällen samt hävts för vissa länder. Från och med den 1 oktober 2021 upphör denna avrådan helt att gälla.

I vissa länder och områden har Utrikesdepartementet beslutat om avrådan från resor av andra anledningar än covid-19. Dessa beslut gäller även efter den 1 oktober 2021 och till dess annat meddelas.

 Detta innebär att den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor för samtliga länder gäller fram till och med 30 september 2021, utom för de länder där avrådan hävts. Dessa är: Albanien, Andorra, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Brunei, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Japan, Jordanien, Kanada, Kosovo, Kroatien, Lettland, Libanon, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Qatar, Rumänien, San Marino, Saudiarabien, Schweiz, Serbien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, USA, Vatikanstaten och Österrike, samt Hongkong, Macao och Taiwan.

f

Uppdaterad information om vad som gäller före avresa och på ditt resmål
Vi återbetalar din resa inom 7 dagar
Boka nu, vänta med att slutbetala
Byt resekompis kostnadsfritt
Ändra dina tillval fram till 24h före avresa
Vi erbjuder subventionerat covid-19-test om det behövs
Garanterad hemresa med våra charterresor.