Lägesrapport från vårt flygbolag Novair

Undrar du hur det är att flyga nu under pandemin? Vad serveras ombord och när måste man ha munskydd? Vi har pratat med Malin Höglund som jobbar som kabinchef på Novair. 

Denna artikel är uppdaterad den 3 december 2021, och uppdateras löpande.
Alla regler och rutiner på flygplatsen och ombord på Novair finns att läsa här.

 Säkerheten ombord är som alltid högsta prioritet. De restriktioner som vidtagits för att passagerarna ska kunna resa smittsäkert, har även gjort att jag känner mig extra trygg på jobbet, säger Malin Höglund.

Incheckning och på flygplatsen

Det mesta är sig likt ute på Arlanda. Det som tillkommit i incheckningsproceduren är att personalen kontrollerar så att alla passagerare har negativt covid-test, samt att alla fyllt i inreseformulär för det land som de ska resa till. När det gäller munskydd på flygplatsen så är rekommendationen att alla ska bära munskydd. Det görs även utrop kontinuerligt som påminner alla om att hålla avstånd. All personal som arbetar på Arlanda har munskydd, och en del har även visir. Numera har de flesta restauranger och butiker öppet som vanligt igen, det kan vara någon enstaka butik som inte har öppet bara. Så vill man handla taxfree eller äta något på flygplatsen så går det bra.

-        Till exempel är Joe & the Juice öppen för frukost om man vill äta något innan man går ombord, säger Malin. 

Eftersom intyg om negativt covid-test och/eller vaccinpass samt inreseformulär även kontrolleras innan man går ombord, så uppmanas man att gå till gaten lite tidigare än vanligt. När det är dags att kliva ombord så ser gate-personalen till att fylla på raderna ombord på flyget bakifrån, och man släpper bara på några i taget så att trängsel inte ska uppstå. Från gaten och under hela flygresan så är det inte länge bara en rekommendation, utan ett krav att man har munskydd som täcker näsa och mun. 

På Swedavias hemsida finns information om vilka restauranger som är öppna på Arlanda.
Reser du från Köpenhamn/Kastrup, finns information här.

 

Novair Servicen ombord är nu i stort sett tillbaka till det normala.

Ombord på Novair

När man är ombord på flyget så uppmanas man att sitta på sin plats under hela flygningen. Givetvis får man gå på toaletten, men toalettköer får inte bildas.

Även om man ser att det är lediga stolar på en annan rad än den man sitter på, så ska man inte byta plats, det har med smittspårning att göra. Om Novair får vetskap om ett bekräftat fall ombord måste de veta vilka som har suttit nära den passageraren. 

-        Stämningen ombord är bra. Det känns tryggt att se att passagerarna visar varandra och oss i personalen respekt och följer de regler som gäller, säger Malin Höglund. 

Maten serveras som vanligt, det som skiljer sig från tidigare är att man just nu inte får bröd till maten. Efter maten serveras kaffe och te, precis som vanligt. Munskyddet tar man såklart av när man äter. Men sitter man bara och dricker, så ska munskyddet vara på mellan klunkarna. Från den 1 juli går det att köpa vissa taxfreevaror ombord igen,  men det går såklart också bra att förbeställa taxfreevaror via Airshoppen. Ombord går det endast att betala med kort (Visa eller MasterCard). 

En gång i halvtimmen går kabinpersonalen en runda i kabinen och ser så alla har det bra. De kontrollerar även att alla har munskydd på, men väldigt få behöver sägas till. 

Novair Silvia och Signe välkomnar dagens passagerare som ska flyga hem från Rhodos. Många är glada på vägen hem och berättar om positiva upplevelser från destinationer de varit på, säger Malin.

Framme på destinationen

När man landat skiljer det sig åt lite mellan destinationerna hur avstigningen går till. Därför måste alla sitta kvar på sina platser tills flygkaptenen fått besked från markpersonalen om vad som gäller. Men oftast så tar man ett par rader i taget för att minska risken för trängsel såväl i gångarna som på bussarna som tar passagerarna in till ankomsthallen. 

–       Folk följer detta bra, och eftersom det ändå tar lite tid innan bagaget lastats av och är på bagagebandet, så gör det inget att det tar lite längre tid att kliva av, säger Malin. 

Peter delar ut den goda maten som serveras ombord. Idag står Angusbiff med tärnad potatis och chilibearnaise på menyn.
Veronica serverar kaffe och te efter maten. Sedan den 1 juni serveras kaffe- och te ombord igen, vilket är uppskattat av många passagerare.
Inne i cockpit har man det bra, med en vacker utsikt och trevligt sällskap.
Besättningen ser till att det är avstånd mellan passagerarna när man kliver av och på flyget.

Luftkvalitet ombord på Novairs A321Neo-flygplan

Thomas Krook, teknisk chef på Novair berättar hur det där med luften ombord fungerar

Thomas Krook, teknisk chef på Novair.

Mycket arbete har lagts ner för att studera och förstå vilka miljöer och situationer som ska undvikas i dessa tider. Det har konstaterats att risken för att smittas ombord på ett flygplan är betydligt lägre än den man tar vid vardagsaktiviteter som att handla i mataffären. Luften ombord är mycket ren och byts ut kontinuerligt. Luftflödet i kabinen är utformat för att minimera risken för att personer i närheten ska påverkas om någon hostar eller nyser.

Rent teknisk fungerar det så här:

  • Luften vi andas i kabinen är helt utbytt var tredje minut, vilket är en avsevärt högre takt än i princip alla andra offentliga miljöer och transportmedel som bussar, tåg och så vidare.
  • Luften passerar genom HEPA-filter som är effektiva i att fånga upp luftburna partiklar, bakterier och virus. Flygplanstillverkarna har konstaterat att luftkvaliteten ombord gällande filtrering och renhet överträffar kraven som ställs för operationssalar på sjukhus.
  • Luften kommer in i kabinen högt upp och sugs ut vid golvet. Flödet i kabinen går därför enbart uppifrån och nedåt. Nästan inget luftflöde går längs med kabinen, vilket betyder att om någon hostar är sannolikheten att någon sittande bredvid eller på raden framför eller bakom påverkas, mycket liten.

Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Viktig information inför din resa

Här har vi sammanställt all viktig information som du måste ta del av innan din resa. 

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar