Mari Jääskö och Isabelle Wallin

Så är läget på Kreta under corona

Undrar du hur det är på Kreta just nu? Vår destinationschef Mari Jääskö som bor på ön och vår medarbetare Isabelle Wallin från kontoret i Stockholm som var där på besök en vecka berättar....

Denna artikel är uppdaterad den 24 augusti 2021, och uppdateras löpande under sommaren. Fullständiga regler och rutiner kring Covid-19 finns att läsa här.

Här kommer en hälsning från soliga Kreta. Här har vi haft gäster i flera månader nu och de har haft det så bra. Det märks att lokalbefolkningen har saknat sina skandinaviska vänner, de berättar hela tiden hur de gläds åt att gästerna är här och hoppas på att de ska besöka ön igen. Här på Kreta är armarna öppna för alla turister som besöker ön, berättar Mari.

Novair flygplan på Chania flygplats Novair flygplan på Chania flygplats

Ankomst & transfer

Att flyga med Apollo och Novair innebär just nu en del rutiner kring säkerhet. Både du och personalen måste ha munskydd under hela flygresan, förutom när man äter eller dricker. Förbeställd mat serveras som vanligt, men dryck och snacks serveras endast en gång under resan för att undvika onödig kontakt. Efter landning får alla resenärer kliva av i turordning, några rader i taget, för att undvika trängsel. Här kan du läsa mer om hur allt funderar ombord på Novair under corona. Väl på plats blir du välkomnad av vår personal, precis som vanligt. I transferbussen måste alla ha munskydd. Väl framme på hotellet hålls avstånd vid incheckningen.

Här kan du läsa mer om Det Trygga Valet som gör det ännu mer flexibelt att boka din resa med oss, eftersom det bland annat ingår ombokning om någon resenär skulle bli sjuk i covid-19. 

Vår egna barnklubb Club Polly & Mino Vår egna barnklubb Club Polly & Mino

På våra hotell och barnklubben

Alla våra hotell är redan förberedda för din och andra turisters ankomst. All personal bär munskydd och runt om på hotellen finns handsprit tillgängligt. I restaurangerna finns både handsprit och plasthandskar för att få ta buffé, vissa hotell serverar dig buffén. Borden är utspridda för att hålla distans och 10 personer per bord är tillåtna. Ibland serveras maten som á la carte istället för buffé, ofta presenteras då menyn med hjälp av en QR-kod i din egen mobil, väldigt smidigt.

Är du med på träningspass utomhus på våra hotell behöver du inte ha munskydd, så länge avstånd kan hållas.

Vår barnklubb Club Polly & Mino håller självklart öppet som vanligt, här håller barnen till utomhus.

-        På Club Polly & Mino har vi flyttat ut alla aktiviteter. Det är skönt att vara på stranden eller i skuggan vid hotellet, säger Mari.

Se alla våra hotell på Kreta.

 

På väg till en av Kretas vackra stränder På väg till en av Kretas vackra stränder

På stränderna

Det finns gott om plats på stränderna och solstolar och parasoll är utplacerade med avstånd till varandra. Man måste alltid ligga på en handduk. Är man i samma sällskap får man självklart sola bredvid varandra. Passa på att upptäcka de mycket populära stränderna Elafonissi och Balos, i vanliga fall är de fulla med turister, nu är det mycket lugnare.

–       Eftersom det är färre gäster än normalt på Kreta, så är det enkelt att hitta en avskild plats på stranden, säger Mari.

Efter en dag på stranden kan du alltid unna dig en god gyros för bara några euro. När det är varmt är det också härligt att svalka sig med en god frappe eller freddo. Här på Kreta finns det caféer i nästan varje hörn. 

Läs mer om 10 fina stränder på västra Kreta eller 10 underbara stränder på östra Kreta.

Gonia-klostret som besöks på utflykten "Smaken av Kreta" Gonia-klostret som besöks på utflykten "Smaken av Kreta"

Utflykter

Vi erbjuder regelbundna utflykter precis som tidigare och fortsätter visa dig runt på ön! För att garantera att du ska kunna upptäcka våra utflykter på ett tryggt sätt har vi uppdaterat vårt utflyktsprogram och erbjuder nu fler utflykter utomhus. I bussen måste alla även ha munskydd på sig. 

Populära utflykter i år är till exempel cykelturer i Kretas vackra natur eller SUP och snorkel i det härliga vattnet. Båtturer är också populärt. Vi har bland annat en härlig tur på tre timmar runt ön Agio Theodoroi. Turerna till Balos och Gramvousa är också väldigt populära. 

- Jag tycker att Balos är den vackraste stranden på ön, berättar Mari.

- Jag tyckte verkligen om Gonia-klostret som man besöker på utflykten "Smaken av Kreta", berättar Isabelle.

Läs mer om våra utflykter på Kreta.

De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt

Restauranger och shopping

Grekland är ju inte bara populärt på grund av solen, havet och stränderna, utan också för de utsökta smakerna på Kreta. På kvällarna är Chanias gamla stad full av människor, både lokalbefolkning och turister som gillar traditionell grekisk mat. Här kan du testa olika slags meze (smårätter), fisk och skaldjur och naturligtvis det lokala vinet och ouzo. Efter en god middag är det trevligt att promenera i gamla stan och bara njuta av atmosfären.

I stort sett alla restauranger har nu öppet som vanligt. Restaurangerna är noga med att ha distans mellan borden och max 10 personer per bord gäller. De som är vaccinerade tillåts sitta inomhus. Barer och klubbar får endast servera på sin uteservering.

Butiker har ibland en maxgräns på antal kunder beroende på storleken av butiken, och munskydd gäller inomhus . I turistområden som Kato Stalos, Platanias och Agia Marina är butikerna öppna som vanligt. I Chania är butikerna ofta trängare, speciellt på eftermiddagar och kvällar, så du kan behöva vänta lite innan du får gå in.

Chania stad Chania stad

Vaccinationstakt på Kreta

Grekland har nu öppnat vaccination för åldersgruppen 18-30 år. Lokalbefolkningen är mycket angelägen om att få sina vaccinationer, så de vaccineras i god takt. Alla som arbetar inom turism måste ta ett självtest en gång i veckan och rapportera provsvaret till regeringen.

Om ett PCR-test skulle behövas för dig som resenär är priset för PCR-test mycket rimligt här, ca 60 euro. I de flesta områden kan privata läkare till och med göra tester direkt på hotellet, för en liten extra avgift.

Läs mer om tryggt resande i Grekland.


Tips & Inspiration

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, hitta ditt favoritresmål på Kreta eller se alla våra resor till Kreta.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Hitta ditt Kreta

Vilket Kreta passar dig bäst? Apollo har många härliga resmål! Här hjälper vi dig att hitta rätt resmål baserat på intressen och resesällskap.

Hitta ditt favoritresmål

Resor till Kreta

På denna stora, natursköna ö med sin dramatiska historia finns både större städer med ett myllrande folkliv och mindre småbyar med ett vardagsliv som flyter på i lugn takt. 

Läs mer och boka