MIkaela

Så är läget på Fuerteventura under corona

Funderar du på att åka till Fuerteventura, men undrar hur det är där just nu? Vår destinationschef Mikaela Virtanen som bor på ön berättar....

Denna artikel är uppdaterad den 23 augusti 2021, och uppdateras löpande under sommaren. Fullständiga regler och rutiner kring Covid-19 finns att läsa här.

-              Atmosfären på Fuerteventura är bra, dagliga livet är mer eller mindre normalt och nu är det både inhemsk och internationell turism på ön. Gäster vi pratat med som är på väg hem säger att de känt sig trygga här på Fuerteventura, säger Mikaela Virtanen.

Från och med nu är det inte längre ett krav med munskydd när man är utomhus och kan hålla ett avstånd på 1,5 meter. Det är dock alltid bra att alltid ha med sig ett munskydd som man kan ta på om man går inomhus eller hamnar i en situation där avståndet ej kan hållas. 

Ankomst & transfer

Som alltid är säkerheten det viktigaste ombord, och att flyga nu innebär en rad extra säkerhetsåtgärder. Till exempel måste både du och kabinpersonalen ha munskydd under hela flygresan och du ska helst sitta på din plats under hela flygningen. Vill du veta mer om hur det är ombord på Novair just nu, kan du läsa mer i denna rapport, där vår kabinchef berättar om läget just nu

–       Eftersom det ankommer färre flyg till Fuerteventura just nu är ankomsten till Fuerteventura smidig. Det är gott om plats och lätt att hålla avstånd, säger Mikaela Virtanen.

Vår egna barnklubb Club Polly & Mino Vår egna barnklubb Club Polly & Mino på Playitas Resort.

På våra hotell och barnklubben

Det är färre gäster än normalt på hotellen, vilket betyder att de är lätt att hålla avstånd. De flesta faciliteterna har öppet och man får samma service som innan. Skillnaden är att en del faciliteter kan ha stängt på grund av låg beläggning på hotellen eller restriktioner från regeringen (t ex spa).

-               På Kanarieöarna har vi olika nivåer baserat på smittotal och ändras nivån kan det vara så att det också sker ändringar med faciliteter och service, säger Mikaela. Detta kan exempelvis påverka bufféerna på hotellen. Lägre nivå innebär att det är tillåtet att ta maten själv, men högre nivå kräver att man blir serverad av personalen.

Alla hotell har tydliga markeringar på golvet som påminner om avstånd och handsprit finns på flera ställen inom hotellområdet.

I vår barnklubb Club Polly & Mino på Playitas Resort arrangerar vi alla aktiviteter utomhus och i största möjliga mån ser vi till att barnen inte delar på utrustning. Till exempel får man sina egna färgpennor som man använder under hela dagen och när dagen är slut rengör barnklubbspersonalen pennorna till nästa dag. Är det något material som ska delas, så får alla barnen tvätta händerna en extra gång innan användning. 

-          Då vi är på ett av Europas största sporthotell så är rörelse och motion väldigt viktigt i vår barnklubb och därför har vi i stort sätt alltid, även innan pandemin, arrangerat majoriteten av våra aktiviteter utomhus och runt om på hela resorten, säger Mikaela.

Playitas Resort sker all gruppträning utomhus och med så lite utrustning som möjligt. Det innebär att man kan utföra träningen utan munskydd. Istället för att låna en träningsmatta inför varje pass, så lånar man en träningsmatta från hotellet mot deposition som man får tillbaka i slutet av semestern när mattan lämnas tillbaka. På träningsytorna är det markerat vart man ska stå för att säkerställa att alla håller ett avstånd på minst 2 meter till varandra. Används någon utrustning under träningen rengör alla sin egen utrustning efter passet. Den enda träningen som får ske inomhus är träning på egen hand i gymmet och där måste alla ha munskydd. En del maskiner är avspärrade för att säkerställa avståndet inne på gymmet. 

Sociala sporter, som fotboll, basket och volleyboll tillåts igen från och med 28 juni. Håll koll på veckoschemat på plats eller låna en boll och spela tillsammans med din familj eller de vänner som du reser tillsammans med.

Playitas Resort har infört en rad åtgärder för att undgå onödig kontakt och smittspridning. Läs mer här.

Strand Fuerteventura På Fuerteventura finns massvis med fantastiska stränder som bara väntar på att upptäckas.

På stränderna

Fuerteventura är känd för sina många stränder och just nu finns det massvis med plats på det olika stränderna. Merparten av stränderna på Fuerteventura är naturliga stränder och har inga solstolar och parasoller, men på stränder där det finns solstolar och parasoll har det säkerställts att det är 2 meter mellan solstolarna, plus att de rengörs efter användning.

-    Under helgerna kan det vara lite mer människor på stränderna, då lokalborna också gärna spenderar sina dagar på stranden. Men det orsakar ingen som helst trängsel, säger Mikaela Virtanen.

Nu är det inte längre ett tvång att bära munskydd när man är utomhus, som på stranden eller vid poolområdet, och kan hålla avstånd. 

Cykla på Fuerteventura Aktivera dig på semestern! Hyr en cykel och utforska ön på egen hand eller följ med på en av våra populära utflykter.

Utflykter

Vi har valt ut utflykter där man spenderar dagen utomhus i den friska luften samt turer där man är i mindre grupper. Vi har fortsatt ett brett utbud av utflykter för den som vill uppleva mer under sin semester.

-            Den mest populära utflykten just nu är Jeepsafari på Jandiahalvön, säger Mikaela Virtanen. Här får man utforska det fantastiska naturskyddsområdet med otroliga vyer över berg och sandstränder.  

En annan populär utflykt är vår barnvänliga vandring med getter där man promenerar tillsammans med de tama getterna i det karga landskapet. En unik upplevelse som inte får missas under semestern på Fuerteventura. Båda utflykterna utförs i smågrupper om cirka 3-6 personer.

Eftersom utflykterna genomförs i mindre grupper, så blir populära utflykter snabbt fullbokade. Det kan också vara bra att känna till att det kan vara svårt att få tag i hyrbil då många uthyrningsföretag fick göra sig av med bilar under 2020 när det inte var några turister på ön.

Här kan du läsa mer om alla våra utflykter på Fuerteventura.

De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt.

Restauranger och shopping

Majoriteten av restaurangerna har öppet som normalt nu. Är man ett större sällskap kan de vara en bra ide att boka bord innan. Restaurangägarna måste säkerställa att det är gott om avstånd mellan borden och därför är det färre bord än vanligt på alla restauranger. Traditionella menyer finns inte längre, utan istället finns en QR-kod som man läser av för att få upp menyn i sin mobil. I nuläget är det tillåtet att sitta 4 personer vid samma bord inomhus och 6 personer utomhus men skulle nivåerna som styr restriktioner och lagar på Kanarieöarna höjas, kan detta ändras. Just nu måste alla restauranger och barer stänga vid midnatt. 

-          Merparten av alla affärer är öppna som normalt nu, och även om en del mindre affärer fortsatt håller stängt, så finns bra möjligheter till shopping, säger Mikaela Virtanen. 

Marknader har börjat komma tillbaka, men det finns inte lika många som innan. En gång i veckan är det marknad i Costa Calma och i Morro Jable, men det är bra att höra med reseledarna på plats för att veta exakta dagar och så att det inte har skett några ändringar.

Corralejo

Vaccinationstakt på Fuerteventura

Ca 90 % av befolkningen på Kanarieöarna är vaccinerade och på Fuerteventura har alla som är 12 år eller äldre kallats till vaccination. Alla som arbetar inom sjukvården, polisen, brandkåren och skola har redan blivit vaccinerade.

Att testa sig gör man snabbast och lättast hos en privat läkare. Ett antigen-test kostar ca 50€ och ett PCR-test ca 140€. Misstänker du att du är smittad av Covid-19, ta kontakt med Apollos reseledare på plats som hjälper dig med information hur du ska gå tillväga.

Läs mer om tryggt resande i Spanien.


Tips & Inspiration

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, hitta ditt favoritresmål på Fuerteventura eller läs mer om vårt sporthotell Playitas Resort.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

100% träning på Playitas Resort

På Playitas Resort får du aldrig tråkigt! Här väntar träningsmöjligheter för såväl proffs som vardagsmotionärer ,behagligt klimat, sol och bad, pooler, restauranger, barer och trevlig personal.

Läs mer om Playitas Resort

Resor till Fuerteventura

På Fuerteventura väntar milslånga sandstränder, mysiga småbyar och spektakulär natur. För dig som vill ha en aktiv semester finns det populära träningshotellet Playitas Resort.

Läs mer och boka